Noi de ce sa votam?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 11 Noiembrie 2009, ora 06:37
3396 citiri
Noi de ce sa votam?

S-a cam dus campania electorala pentru europarlamentare si poporul tot nu are idee de ce sa voteze, altfel spus, care e rolul europarlamentarilor si care este zona lor de actiune, ce pot face ei, in mod concret, pentru cei care ii trimit la Bruxelles.

Cei mai multi dintre romani nu au idee, ma tem, ca europarlamentarii nu pot aduce fonduri europene, ele vin numai pe proiecte, nu au nicio legatura cu locurile de munca din tara si nici macar nu reprezinta, de fapt, Romania la Bruxelles, ci un anumit curent politic care promoveaza anumite politici europene. In interiorul unui grup politic european insa, europalamentarul roman poate promova interesele Romaniei, dar asta numai in masura in care este el insusi o voce puternica, competenta si credibila.

Ati auzit pe unde va despre asa ceva? Dar despre marile teme europene, de exemplu, securitatea alimentara, energie, extinderea UE, subventii? N-ati auzit, pentru ca nici macar programele partidelor nu se prea refera la asa ceva, desi exact despre asta va fi vorba la Bruxelles.

False teme europene

Toate partidele si toti candidatii vorbesc despre somaj si locuri de munca, criza si preturi, salarii si pensii, coruptie si solidaritate, autostrazi si case pentru tineri. Foarte importante teme, nimic de zis, dar fara nicio legatura cu PE. Europarlamentarii nu se ocupa de aceste teme la Bruxelles, si nu au nicio posibilitate de influentare a acestor aspecte.

Degeaba o chemi pe Monica Macovei intr-un studio de televiziune, in calitate de candidat la euroalegeri, si vorbesti cu ea despre reforma Justitiei. Daca reforma in Justitie vrei de de la ea nu o trimiti la Bruxelles, ci o sustii sa redevina ministru. Dar daca tot candideaza pentru Bruxelles, intreab-o despre temele europene: Doamna, de ce sa va votam, ce veti sa faceti si ce veti putea sa faceti acolo, ce atributii veti avea si ce posibilitati concrete de actiune va vor da ele, ce proiect politic aveti?

Peste tot in Europa alegerile pentru PE sunt puternic influentate de problemele domestice si niciunde electoratul nu voteaza exclusiv in functie de marile teme de la Bruxelles si de competentele viitorilor demnitari. Dar niciunde adevarata miza a alegerilor nu este cu desavarsire eludata, iar ignoranta atat de mare, in primul rand la nivelul clasei politice, prima care nu prea intelege ce-i cu Parlamentul European si la ce foloseste el.

Europrezidentialele

Dar campania pentru europarlamentare nu este deturnata doar de ignoranta, ci si de o sora mai mare si foarte agresiva: campania pentru prezidentiale. In loc sa aflam cu cine si, mai ales, de ce sa votam, ne delectam cu imagini pe cat de halucinante pe atat de irelevante.

Traian Basescu face baie de multime dupa baie de multime, tunde oi, se prinde in marea imbratisare de la Alba Iulia, pupa osence, se inchina la muntele Athos, cu sau fara clop, mai cu bundita si chimir, mai fara. Dar el nu este in campanie electorala, nuuuuu! Se mai gandeste, se mai indoieste, numai apasarile crizei il mana in lupta. Asta ar vrea el sa credem noi. Traian Basescu ne jigneste, pana la urma, inteligenta.

Dar nici Mircea Geoana nu se lasa cu nimic mai prejos. Presedintele PSD marturiseste, cu voce aproape tremuranda si ochii umezi, ca se trezeste noaptea din somn, si mai multe nu, cu gandul la domni si doamne, cel mai adesea bolnavi, care i-au aratat taloanele lor de pensie. O demagogie mai gretoasa e greu de imaginat.

Crin Antonescu a pierdut o buna ocazie sa fie mai presus si, in plin elan impotriva pipitelor din politica, se dovedeste molipsit de boala lor si izbeste niste ,,serviciuri" de gardul limbii romane de ne plange aceeasi inteligenta si ne sangereaza urechile.

Niciunul dintre ei n-a scapat, nici macar din greseala ceva notabil, cu adevarat important pentru tara. Daca tot e sa fie campanie pentru prezidentiale, macar sa fie cu folos si sa ne alegem cu dezbateri si idei interesante.

In aceste conditii, ma tem ca iar vom vota, daca vom mai vota, fara sa stim de ce si degeaba.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#campanie prezidentiale europarlamentare, #campanie electorala, #romani vot , #stiri politice