O criza ca toate celelalte

Autor: Ana Ilie
Marti, 10 Februarie 2009, ora 23:35
7233 citiri
O criza ca toate celelalte

Optimistii din perioada de boom economic au fost inlocuiti de o pleiada de economisti si analisti care propovaduiesc Apocalipsa economica. Ba "Imperiul american se prabuseste", ba "America va avea un nivel al somajului format din doua cifre", ba "Criza nu se termina in 2010".

Inarmati cu teorii economice si date statistice, economistii negativisti, profetii care se bazeaza pe ciclicitatea istoriei si istoricii care sesizeaza ca SUA isi pierd esenta capitalista prin implicarea guvernului in sectorul financiar, toti se grabesc sa "prinda trenul" declinului Americii.

La Davos, Niall Ferguson, un istoric de la Harvard, a explicat ca SUA nu trece prin inca o "Mare Depresiune" ci printr-o "Mare Represiune", insistand sa-si nege problemele, noteaza The Slate. SUA s-ar indrepta spre un "deceniu pierdut" in stilul Japoniei, in care s-ar lupta sa ajunga la o crestere economica de un procent.

Previziunile economice au si ele un ciclu: trendurile recente sunt extrapolate in viitor. Acestea tind sa apara la inceputul unui ciclu de crestere si la intrarea intr-o perioada de declin. Nu este de mirare deci ca primele pagini ale cotidienelor sunt tinute de estimari care mai de care mai negativiste cu privire la actuala criza economica.

In acelasi timp, asta inseamna ca omenirea a mai auzit deja aceste "teorii". In urma cu douazeci de ani, un alt istoric american proprovaduia ca zilele de glorie ale Americii au apus, datorita extinderii imperialiste, datoriilor excesive si crizei economice.

Lucrarea lui Paul Kennedy, "Rise and Fall of the Great Powers" a fost un best-seller cand a fost publicata, in 1987 si a fost trimisa in spatele librariilor atunci cand SUA au devenit, la sfaristul Razboiului Rece, drept singura superputere a lumii si centrul unui sistem comercial global.

De altfel, intreaga istorie a Americii este presarata de momente de agitatie maxima cu privire la viitor, de previziuni prapastioase bazate pe experientele din trecut. Insa nici un economist sau istoric dintre acestia nu a previzionat globalizarea, politicile fiscale si monetare, Internetul, toate acele avansuri tehnologice care au lansat SUA intr-o epoca de nesperata crestere si prosperitate.

Tocmai de aceea, 400 de ani de istorie americana garanteaza ca si aceasta criza va fi depasita, iar America va cunoaste inca o data o perioada de boom economic.

E drept, noile tehnologii, investitii si produse nu vin cu cu garantia ca vor face performanta in viitor, chiar daca asa s-a intamplat cu "noutatile" in trecut. Insa toate crizele depasite pana acum, de la cele mici pana la cele mai mari si la cele enorme- cea din prezent- au creat premisele unei reveniri spectaculoase.

Citeste si:
Alexandru Rafila anunță când se va introduce certificatul verde. Cât de aproape este vaccinarea obligatorie
Alexandru Rafila anunță când se va introduce certificatul verde. Cât de aproape este vaccinarea obligatorie
Certifictul verde va fi introdus temporar, după o perioadă de trei săptămâni de creștere consecutivă a numărului de cazuri, a anunțat miercuri, 8 decembrie, ministrul Sănătății,...
Primăriile care nu au contract de salubrizare pe colectare selectivă a deșeurilor vor fi amendate. Ministrul Mediului amenință și cu plângeri penale
Primăriile care nu au contract de salubrizare pe colectare selectivă a deșeurilor vor fi amendate. Ministrul Mediului amenință și cu plângeri penale
Aproximativ 700 de localităţi din țară nu au contract pentru colectarea selectivă a deşeurilor, a anunțat miercuri, 8 decembrie, ministrul Mediului, Tanczos Barna. Acesta a amintit că...