O criza prelungita ar putea slabi vocea Romaniei in UE

Joi, 15 Octombrie 2009, ora 18:03
1889 citiri
O criza prelungita ar putea slabi vocea Romaniei in UE

O criza prelungita ar putea slabi vocea si influenta Romaniei in UE, iar daca sistemul politic este predispus instabilitatii trebuie luata in considerare reforma constitutionala, este de parere George Dura, expert la Center for European Policy Studies (CEPS).

"Politicienii din Romania trec pur si simplu printr-un proces de invatare. Este prima oara cand o motiune de cenzura impotriva unui guvern are succes dupa 1989. Asta inseamna ca este o situatie cu care politicienii nu s-au mai confruntat, iar acum ei invata cum sa gestioneze acest nou context politic", comenteaza situatia politica din Romania George Dura, cercetator al think tankului Center for European Policy Studies (CEPS) din Bruxelles.

In acelasi timp, este important ca "un astfel de instrument politic puternic, precum motiunea de cenzura, sa nu fie folosit numai pentru a marca puncte electorale".

In ceea ce priveste modul in care actuala instabilitate politica va afecta pozitia Romaniei in UE, Dura a atras atentia asupra unor aspecte esentiale.

"UE nu se implica in afacerile politice interne ale statelor membre cat timp nu este amenintat sistemul democratic si statul de drept, astfel ca nu va exista din partea UE o critica in acest sens. Cu toate acestea, o criza prelungita ar putea slabi vocea si influenta Romaniei in UE. Acest lucru ar fi destul de grav, in contextul posibilei intrari in vigoare a Tratatului de la Lisabona, cand trebuie alese functii importante precum presedintele UE si ministrul de externe al UE, de exemplu", a declarat analistul CEPS.

Intrebat daca exista o tendinta de instabilitate politica in Europa de Est - avand in vedere ca in 2009 au existat schimbari si caderi de guvern in UE in Cehia, Letonia, Ungaria - George Dura a accentuat ca la mijloc se afla profesionalismul clasei politice.

"Consider ca nu exista o tendinta care ar putea fi generalizata ca fiind endemica in Europa Centrala si de Est. Chiar daca democratiile din aceste tari sunt probabil mai putin consolidate, este mai putin din vina institutiilor democratice si are mai mult de-a face cu profesionalismul elitei politice si volatilitatea electoratului", subliniaza expertul CEPS.

"In plus, societatea civila si presa nu exercita aceeasi presiune asupra politicii ca in Occident", a remarcat George Dura, amintind ca si democratii mai "vechi", precum Grecia si Belgia, s-au confruntat recent cu crize politice majore.

Analistul roman din cadrul CEPS a atras atentia ca, in cazul in care sistemul politic romanesc are o problema structurala, acesta ar trebui reformat.

"Atat timp cat crizele politice sunt rezolvate in cadrul institutiilor democratice si fara perturbarea ordinii sociale, atunci rezultatul ar putea fi chiar intarirea democratiei si a procesului democratic. Pe de alta parte, in cazul in care cadrul institutional si sistemul politic sunt concepute intr-un fel predispus instabilitatii politice, ar trebui sa fie foarte serios luata in considerare reforma constitutionala", a punctat Dura.

In ceea ce priveste modul in care actuala criza este privita la nivel european, expertul CEPS a evidentiat ca este important ca liderii politici sa mentina pe agenda prioritatile promovate pe plan extern pana acum.

"Romania a aspirat sa devina un partener stabil, previzibil si de incredere in cadrul UE. In ciuda numeroaselor probleme interne, Romania a reusit ceea ce si-a propus si a dovedit ca poate adopta o atitudine constructiva, chiar si atunci cand s-a aflat in dezacord cu pozitia principala UE, ca de exemplu in cazul Kosovo. Romania este, de asemenea, majoritar proeuropeana si doreste sa fie unul dintre statele UE care conduc procesul de extindere a UE. In plus, Romania pledeaza pentru reforma institutionala a UE. Daca liderii politici reusesc sa mentina pe agenda acest consens national, care exista in interiorul spectrului democratic politic din Romania, imaginea Romaniei nu va fi afectata de instabilitatea politica, din acest punct de vedere", a declarat Dura.

Nu in ultimul rand, expertul in politici europene a subliniat ca este important ca aceasta criza sa fie solutionata intr-o maniera in care sa nu afecteze si mai mult credibilitatea politicienilor.

"Daca criza politica este rezolvata prin mijloace politice ce respecta prevederile constitutionale si intr-o maniera civilizata - adica intr-o maniera care sa nu afecteze si mai mult credibilitatea clasei politice si care sa nu aiba un impact excesiv de negativ asupra economiei - atunci aceasta poate avea efecte benefice. O criza trrebuie vazuta ca o oportunitate de imbunatatire permanenta in cadrul societatii si a economiei, dar si in ceea ce priveste cultura politica a clasei politice si a sistemului politic", considera George Dura.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Romania influenta UE, #Romania criza politica UE, #Romania instabilitate UE, #UE politica interna state, #Romania credibilitate UE , #stiri politice