O fosta jurnalista, un avocat si un fost sef de ocol silvic, secretari de stat la Mediu

Vineri, 05 Aprilie 2013, ora 20:45
6395 citiri
O fosta jurnalista, un avocat si un fost sef de ocol silvic, secretari de stat la Mediu

Anne Juganaru, fost membru in CA al TVR, Ionut Iuga, avocat si fost consilier local la Ramnicu Sarat, si Gelu Puiu, fost sef de ocol silvic, sunt noii secretari de stat din Ministerul Mediului, desemnati de PNL si PSD, pentru ocuparea pozitiilor vacante de la conducerea institutiei.

Cei trei au fost numiti pe functii de secretar de stat la Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice (MMSC) in martie, respectiv Anne Juganaru - din partea PSD, in subordinea ministrului Mediului, Rovana Plumb, iar Puiu si Iuga - din partea PNL si in subordinea ministrului delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura Lucia Varga.

Juganaru l-a consiliat pe Adrian Severin si a lucrat ani buni in presa, inclusiv inainte de 1990

Anne Juganaru este secretar de stat pentru Relatia cu Parlamentul si Biodiversitate, in subordinea ministrului Mediului Rovana Plumb, ca si Elena Dumitru, numita la inceputul lunii ianuarie secretar de stat pe mai multe domenii, dupa ce a ocupat anterior functia de secretar general adjunct la minister.

Potrivit CV-ului sau, Juganaru este, in continuare, si consilier parlamentar la Parlamentul European de la Bruxelles. De altfel, ca asistent parlamentar al lui Adrian Severin, ea s-a numarat printre cei vizati de Directia Nationala Anticoruptie (DNA) in dosarul in care europarlamentarul este cercetat pentru luare de mita si trafic de influenta.

Anne Juganaru a candidat la alegerile parlamentare din vara anului trecut, pe listele USL, intr-un colegiu din Mures, dar nu a obtinut un loc in Camera Deputatilor.

Juganaru a fost membru in Consiliul de Administratie (CA) al TVR, intre 2005 si 2012. Ea a mai lucrat ca lector la Universitatea Crestina "Dimitrie Cantemir" din Bucuresti, din octombrie 2011 pana in martie anul acesta, director de relatii publice la firma Pass SRL, din 2001 in 2003, si a predat relatii publice la Universitatea Ecologica Bucuresti, intre 1998 si 2000.

Juganaru a mai lucrat ca redactor-sef adjunct la Jurnalul National (1995-1998), realizatoare de emisiuni la Antena 1 (1995-1997), a fost director general al unui IMM - Amcor Com Impex SRL (1992 - 2002), inginer proiectare la Combinatul de Ingrasaminte Chimice Turnu Magurele (1985-1990), colaboratoare TVR (1981-1984) si Radio Romania (1980-1992). Tot ea conduce doua ONG-uri, fiind director executiv al Institutului "Ovidiu Sincai" din Bucuresti, din 2002, si presedinte al Fundatiei Princeps, din 2000.

Juganaru, membru al Consiliului National al PSD, a urmat cursurile Facultatii de Mecanica a Institutului Politehnic Bucuresti (1980-1985), ale Institutului de Educatie Fizica si Sport, cu specializarea sah (1984-1986), a facut traininguri in relatii publice si management la WTIC Romania, cursuri postuniversitare la Colegiul National de Aparare (2003) si este doctor in stiinte militare (Universitatea Nationala de Aparare "Carol I", 2003-2008).

Potrivit declaratiei sale de avere, completata la 11 martie si postata pe site-ul MMSC, Anne Juganaru detine doua terenuri intravilane de 6.500 si 3.503 de metri patrati (cota parte 50 la suta) si unul forestier de 1.250 de metri patrati (cota parte 90 la suta), cumparate in 2005-2006, in judetul Ilfov, precum si jumatate dintr-un apartament cu o suprafata de 162 de metri patrati in Bucuresti, cumparat in 1996.

Juganaru mai are un autoturism Mecedes din 2008, tablouri si obiecte de cult in valoare de 10.000 de euro, carti de 3.000 de euro si bijuterii de 2.000 de euro, dobandite incepand din 1980.

Anul acesta, ea i-a donat fiicei sale un apartament de 34.030 de euro.

Juganaru are conturi si depozite bancare in valoare de aproximativ 212.506 euro, 7.032 de dolari si 5.634 de lei, neinregistrand datorii, conform aceleiasi declaratii de avere.

In ultimul an fiscal incheiat, ea a obtinut venituri de aproximativ 100.000 de lei, din care: 53.268 de lei, din activitatea de consilier la Parlamentul European, 23.562 de lei, ca membru in CA al TVR, 1.742 de lei, ca profesor asociat la Universitatea "Dimitrie Cantemir", 20.613 lei, pentru un set de lucrari pentru Universitatea Politehnica. Ea a mentionat, de asemenea, la capitolul venituri faptul ca a primit de la Universitatea Politehnica un ajutor de inmormantare de 2.100 de lei.

Un avocat care a facut si cursuri de dezvoltare locala, numit responsabil pe Ape

Ionut-Ciprian Iuga, care ocupa, tot din martie, functia de secretar de stat pentru Ape, are 33 de ani si este avocat la Buzau, in cadrul Societatii Civile de Avocati "Alexandru, Iuga & Asociatii".

A fost consilier local la Ramnicu Sarat, mai intai din partea PDL, partid din care a demisionat in 2012, inscriindu-se in PNL si candidand pe lista acestuia din urma pentru un nou mandat, pe care l-a si obtinut la alegerile locale din vara anului trecut.

A absolvit, in 2003, cursurile Facultatii de Drept din cadrul Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi. In 2009, a urmat cursuri postuniversitare de specializare "Guvernare moderna si dezvoltare locala", iar in anul urmator un curs de formare mediator, se mai arata in CV-ul sau.

Potrivit celei mai recente declaratii de avere ale sale, de pe site-ul Consiliului Local Ramnicu Sarat, din 2012, Iuga detine doua apartamente in acest oras, cumparate in 2000 si 2010, si un autoturism Volvo, fabricat in 2002.

Nu detine alte bunuri si nici active financiare de peste 5.000 de euro, nu a instrainat bunuri imobile si mobile a caror valoare depaseste 3.000 de euro in ultimul an si nici nu a primit cadouri sau avantaje de peste 500 de euro, potrivit declaratiei.

Iuga are un credit de 17.970 de euro, contractat in 2010 si scadent in 2040, la Piraeus Bank, iar in ultimul an fiscal incheiat a obtinut venituri de 32.616 lei din avocatura si respectiv de 6.001 lei din activitatea de consilier local.

Puiu - cariera in silvicultura, controversa dupa propunerea sa in functie

Gelu Puiu, tot in varsta de 33 de ani, a fost sef al Ocolului silvic Cirlibaba (Directia Silvica Suceava), din septembrie anul trecut si pana la 29 martie, cand a fost numit secretar de stat pe Paduri.

De altfel, intregul sau parcurs educational si profesional este aproape exclusiv legat de domeniul silviculturii. A absolvit Grupul Scolar Silvic Campulung Moldovenesc, obtinand la final un atestat profesional, si Facultatea de Silvicultura a Universitatii "Stefan cel Mare" Suceava, in paralel cu Departamentul de Pregatirea Personalului Didactic, a fost profesor debutant la grupul scolar absolvit, timp de un semestru, in 2003-2004.

Dupa absolvire, a inceput sa lucreze ca lucrator comercial la Ocolul Silvic Varna, inginer silvic debutant la Ocolul Silvic Frumosu, revenind la Varna, unde a lucrat mai multi ani ca inginer silvic, pentru a fi numit sef de ocol la Frasin si apoi la Cirlibaba, toate sub Directia Silvica Suceava.

In ianuarie, dupa ce conducerea PNL a validat propunerile pentru functiile de secretar de stat, printre care se regasea si numele lui Gelu Puiu, presa scria despre acesta ca a fost nevoit sa demisioneze in toamna lui 2012 din functia de sef de ocol la Frasin, dupa ce un control ce viza activitatea sa a evidentiat mai multe nereguli importante.

Din raportul intocmit de inspectorii Romsilva (nr. 12235 din 06.09.2012), avizat de directorul general Adam Craciunescu, ar fi rezultat ca, in administrarea fondului Ocolului Silvic Frasin, s-au gasit situatii de taieri ilegale, contracte neinregistrate, vanzari de material lemnos fara aprobare, impaduriri fictive sau chiar exploatarea lemnului din paduri particulare, fara stiinta proprietarilor, scria cotidianul Puterea.

Contactat de Mediafax, directorul Romsilva, Adam Craciunescu, a confirmat ca a existat un control la ocolul Frasin, la sfarsitul verii, anul trecut, dar a spus ca Gelu Puiu nu a fost responsabil personal de neregulile gasite. Craciunescu a mai spus ca, in urma controlului, l-a mutat pe Gelu Puiu la Cirlibaba, fiind ulterior multumit de activitatea acestuia.

Intr-o declaratie remisa Mediafax, Gelu Puiu spune ca a avut calificativul "foarte bine" dat de catre Romsilva in fiecare an, ca nu s-a luat nici o masura disciplinara impotriva sa si ca nu a fost suspendat din activitate nici macar o zi, deoarece nu s-a identificat niciun prejudiciu care sa fie generat de el in urma analizei realizate de comisia de disciplina.

Functia de secretar de stat la Ministerul Mediului este prima de demnitar in care este numit Gelu Puiu, el avand la dispozitie, incepand cu 29 martie, un termen de 30 de zile pentru a-si depune declaratia de avere la minister.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna...
Efectul renunțării coaliției la medicului Cârstoiu: Gabriela Firea va candida la București din partea PSD. PNL va merge separat cu Sebastian Burduja la alegeri
Efectul renunțării coaliției la medicului Cârstoiu: Gabriela Firea va candida la București din partea PSD. PNL va merge separat cu Sebastian Burduja la alegeri
PSD şi PNL au decis să candideze separat la Primăria Capitalei. Coaliția de guvernare a renunțat luni seara, 22 aprilie, la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu. Gabriela Firea şi Sebastian...
#secretari stat Ministerul Mediului , #stiri politice