O ordonanta impotriva drepturilor de autor ar fi neconstitutionala

Duminica, 25 Ianuarie 2009, ora 18:03
1614 citiri
O ordonanta impotriva drepturilor de autor ar fi neconstitutionala

Reprezentantii organizatiilor de media spun ca Guvernul nu poate desfiinta contractele de drepturi de autor pentru ca sunt reglementate prin legi organice si directive europene, iar o ordonanta impotriva acestor drepturi ar fi neconstitutionala.

"Drepturile de autor nu sunt o inventie a statului roman, sunt reglementate in Europa si exista o directiva a drepturilor de autor. UE urmareste crearea unei piete unice a drepturilor de autor si recunoaste proprietatea intelectuala si dreptul inalienabil asupra creatiilor. Romania nu poate lua o pozitie diferita de UE din acest punct de vedere", a explicat, pentru NewsIn, Ioana Avadani, directorul Centrului pentru Jurnalism Independent.

Totodata, juristii considera ca nu este cazul sa se intervina in modalitatea de salarizare a jurnalistilor si a celor implicati in activitati creative. "Activitatea de presa este corect remunerata prin drepturi de autor, pentru ca este vorba de o munca intelectuala de creatie asupra careia autorul are dreptul de a decide. Articolele de presa pot fi adunate foarte bine in volume", spune avocatul Doru Costea.

Costea considera ca ideea Executivului este "o gaselnita impotriva presei", dar nu se poate aplica, pentru ca exista o lege organica a drepturilor de autor.

"Iar daca prin absurd, Guvernul ar propune o ordonanta prin care sa desfiinteze contractul de drepturi de autor, aceasta va fi contestata la Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR). Sigur, s-ar putea face alte modificari ale legii, s-ar putea modifica taxele, Codul fiscal, pentru ca la noi este posibil orice. Dar ar fi o masura de proasta calitate, o aberatie juridica", a adaugat avocatul Doru Costea.

Opiniile celor implicati in activitati de presa, dar si acelea ale juristilor, converg spre ideea ca Executivul ar trebi sa se orienteze spre masuri eficiente de criza, nu pe legi care sa afecteze un numar mic de oameni, si mai ales nejustificat.

"Daca statul descopera ca 65% dintre salariatii din Romania declara salariul minim pe economie ar trebui sa reduca taxele pentru a incuraja declararea sumelor reale. Dar cei care au contracte de drepturi de autor sunt cateva mii de oameni, nu cred ca se rezolva deficitul bugetar cu o lege pentru cateva mii de oameni", spune Ioana Avadani.

Mircea Toma, de la Agentia de Monitorizare a Presei, considera ca o masura mai potrivita ar fi impunerea unei discipline a taxelor si impozitelor.

"Boc nu trebuie sa gandeasca precum Ceausescu in termeni de 'da' si 'nu'. Nu stiu cine il impiedica sa judece prin prisma pregatirii sale juridice. Ar trebui sa verifice punctual cine are contract de drepturi de autor si sa intervina acolo unde contractul este facut nejustificat. Ar trebui sa confiste averile nejustificate ale colegilor de guvernare. Dar sa intervina asupra drepturilor intelectuale este imposibil, imoral si ilegal", mai spune Toma.

Primul-ministru Emil Boc a declarat, sambata, la Cluj, ca o decizie privind emiterea unei ordonante de urgenta care sa anuleze posibilitatea salarizarii prin contract de drepturi de autor nu a fost luata inca. "A fost o discutie, impreuna cu sindicatele si patronatele, pe aceasta tema. Urmeaza sa facem o analiza, la nivelul Guvernului", a spus Boc.

Presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu declarase, vineri, pentru NewsIn, ca Guvernul ar putea adopta in februarie o Ordonanta de Urgenta prin care sa elimine remunerarea sub forma de drepturi de autor, masura ce ar avea efect asupra a circa 200.000 de persoane.

Din datele centralizate de ANAF, a mai spus Hossu, reiese ca 61,5% din fisele fiscale depuse de angajatori la Fisc in 2007 cuprindeau venituri pe cartea de munca la nivelul salariului minim pe economie. Tot din datele ANAF reiese ca aproximativ 37.000 de romani erau platiti cu drepturi de autor in 2007.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#drepturi autor, #Ordonanta Guvern Boc , #stiri politice