Opinii: Murim cu bugetarii de gat

Luni, 05 Octombrie 2009, ora 10:37
3872 citiri
Opinii: Murim cu bugetarii de gat
Foto: Cotidianul

Economia romaneasca sta pe buza prapastiei. Statul se imprumuta zilnic 30-40 milioane de euro pentru a se intretine pe sine insusi. Datoria o vor plati toti romanii.

Se aude ca statul roman vrea un nou imprumut, pentru intretinerea ... statului roman, adica a bugetarilor. Si acesti bani vor fi rambursati tot de romani. De TOTI romanii.

FMI, presedintele Basescu, analisti economici de toate culorile cer in cor corectarea erorii guvernului Tariceanu, care a marit cu 400.000 numarul bugetarilor si le-a dublat salariilor, pe baza unei economii care "duduia".

Doar ca duduiala provenea din afaceri imobiliare si din fluxuri financiare speculative. Nu din productie vandabila. Cum a venit criza, fluxurile financiare si-au luat talpasita iar afacerile imobiliare s-au prabusit, la noi si aiurea. Dar bugetarii au ramas. Cu salariile "duduite" cu tot.

In acest timp bugetarii fac greva, sa li se mareasca salariile. De unde? "Nu ne intereseaza, e treaba guvernului", spun ei. Ba pardon, e treaba noastra a tuturor, vom plati TOTI romanii datoria externa a tarii, nu numai bugetarii, cum am platit in timpul ceausist, pana la ultimul banut.

In sectorul bugetar, nimeni nu da socoteala de nimic

Nu mai vorbim ca in sectorul bugetar e trai nineaca. Nimeni nu da socoteala de nimic. Prin spitale mai mor oameni din neglijenta medicilor-bugetari, se mai isca oarece scandal, dar in rest totul e bine si frumos.

Spaga e spaga, orele de program se reduc la jumatate sau la sfert, cafeluta, barfa, o atmosfera relaxata. Cine sa te controleze, sefii sunt si ei plecati dupa afaceri personale, de praduire a bugetului pe care l-au primit in grija.

Pe ei cine sa-i controleze? Sefii sefilor au aceeasi treaba, sa-si rotunjeasca veniturile pe seama bugetelor pe care le au in grija. Mai un contract, un aditional, doua, caiete de sarcini cu dedicatie, licitatii trucate, tot tacamul.

In acest rastimp guvernul se imprumuta, se imprumuta, de rambursarea datoriei se vor ocupa viitoare guverne.

In sanatate alocatia bugetara a crescut de 5 ori, la 5 miliarde de euro. Vi se pare ca s-au imbunatatit serviciile? In educatie, s-a micsorat populatia scolara cu 24%, iar numarul profesorilor doar cu 4%. Stam bine in acest sector? In cercetare se cheltuie bani, fara ca nimeni sa stie pe ce se duc.

Am ajuns ca in jungla: cei care urla mai tare in piata publica castiga salarii mai mari. In privat insa, se disponibilizeaza sute de mii de angajati. La stat nu. Aproape tot ce atinge statul se usuca.

Ce va face FMI?

Aici e aici. FMI este mama ranitilor dar nu mama prostilor. Inghite pana la un punct. Dupa care denunta acordul cu Romania pentru neindeplinirea conditiilor impuse, cum s-a mai intamplat. Care conditii, mai stiute mai secrete, sunt drastice. Economii la cheltuielile bugetare si reducerea aparatului birocratic.

Daca FMI isi ia mana de pe Romania, ne-am ars. Nu numai ca transele viitoare nu vor mai veni, dar pretul creditului ar creste pentru noi asa de mult incat nu va mai fi abordabil. Adica dobanda ceruta va fi atat de mare incat nu ne vom permite, pur si simplu, sa ne mai imprumutam. Ce vom face in aceasta situatie? Greva, impotriva institutiilor de credit internationale care nu vor sa ne mai dea bani.

Atunci abia vom ajunge la scadenta. Bietii candidati la functia de presedinte, care isi doresc cu ardoare sa ajunga la Cotroceni, habar nu au ce-i asteapta.

Cursul de schimb

Deja sunt semne ca a luat-o razna. Cursul flexibil absoarbe socurile, pana la o limita. Dupa care depaseste resursele bancii nationale si o ia in sus, sa echilibreze deficitele pe care neputinta guvernelor le creeaza. Urmeaza scumpiri in lant si tot acolo ajungem: micsorarea puterii de cumparare a populatiei. Dar insotita, eventual, de inflatie, de alte concedieri in sectorul privat, de ajustari dureroase.

Pana la urma mecanismele economice sunt implacabile: nu poti consuma mai mult decat produci. Daca nu intelegi asta de la inceput, intelegi mai tarziu, dar cu costuri mult mai mari. Globalizarea, inclusiv a pietelor, face acest proces mai eficace. Bancile straine, care opereaza la noi isi ajusteaza rapid afacerile, functie de sanatatea mediului economic. Eventual ne saluta din mers isi lichideaza afacerile din Romania si pleaca.

Ce-ar fi de facut?

Gasirea unor domenii de dezvoltare economica in care avem resurse, traditie si competenta. Acestea sunt cel putin doua: agricultura si turismul. Concesionarile pentru infrastructura, zona in care nu avem resurse finaciare si tehnologiile necesare. Autostrada de coasta, de-alungul litoralului romanesc, ar aduce investitii uriase in turism. Zona muntilor apuseni, la o ora de Viena si alte capitale, concesionata pentru statiuni montane de schi si turism, profitand de salbaticia si frumusetea muntilor nostri.

In agricultura, un cadru legislativ atractiv pentru investitii in ferme agricole complexe, inclusiv cu fabrici de prelucrarea autohtona a produselor agricole, ar contribui la dezvoltarea zonei rurale care face agricultura de subzistenta.Sunt bune si parcurile de dezvoltare tehnologica, cum este Nokia la Cluj, sau Renault, dar nu ne putem baza ca aduc mari resurse la bugetul de stat.

Guvernantii sunt in fata unei dileme

Ori murim cu bugetari de gat, ori viram spre insanatosirea rapida a structurii economiei, prin micsorarea aparatului birocratic. Mai este ceva. Sefii de bugetari au invatat sa faca afaceri, e drept pe seama bugetului. Dar tot afaceri se cheama. Trimisi fortat in privat, vor crea, de voie de nevoie, firme care vor produce venituri la bugetul de stat. Adica sa dea inapoi macar o parte din ce-au furat. Au datele si informatiile necesare. Vor angaja si o parte din bugetarii ramasi fara slujbe. Dar vor munci pe rupte, in regim de firme private.

Salariati mai putini, munca mai multa, salarii mai mari. Iata reteta, simpla dar eficace, a economiei de piata.

Poate asa invatam cu totii ce inseamna munca adevarata.

Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
#greva bugetari, #acord FMI UE, #disponibilizari bugetari , #stiri politice
Comentarii
Poza Traiannn
Traiannn
rank 5
Cine a dat legi de marire a salariilor ? Cine a le-a spus romanilor sa traiasca bine ? Cine a spus ca va lupta cu criza, pentru care MAREATA LUPTA , a facut IMPRUMUTURI URIASE in numele romanilor , si care vor TREBUI PLATITE DE CATRE NOI ?