Opinii: Politician-vedeta sau vedeta politician

Vineri, 16 Aprilie 2010, ora 20:08
2432 citiri

Avem din amble categorii. Randurile se ingroasa, caci vedetele de televiziune cred ca notorietatea tine loc de competenta, iar succesul de pe sticla le da garantia unei stralucite cariere politice.

Pana cu ceva timp in urma, micul ecran se umpluse de politicieni care doreau sa mai castige popularitate. Mai cu seama in preajma campaniilor electorale. Participau la toate show-urile mai mult sau mai putin reusite, se lasau pusi la diverse probe, isi bagau mainile prin boluri cu taratoare sau intindeau cate o hora in platou, cadeau in ridicol, onorau orice invitatie doar de dragul popularitatii.

De cate ori nu i-am vazut pe Madalin Voicu, Cozmin Gusa, Lavinia Sandru si altii ca ei "facand show", cum ar spune unii... Ei erau si sunt politicienii-vedeta, ilustrii reprezentanti ai partidelor in fata natiunii.

O figura de politician-vedeta, urmarit obsesiv de camerele de televiziune, este Elena Udrea. Nu-mi pot scoate din minte figura dansei de acum cativa ani, cand a aflat la o emisiune TV ca Norvegia e regat. Refuzam atunci sa admit ca vremurile politice care vor veni (adica cele de azi) pot fi atat de stupide incat sa o avem pe fosta sefa a cancelariei prezidentiale chiar ministru al Turismului. Chiar mai mult decat atat: si al dezvoltarii regionale.

Mai mare mi-e teama analizand ascensiunea fulminanta a doamnei Udrea pe scena politica si posibila ei candidatura la prezidentialele post-Basescu.

Doamna Teodora Trandafir este cel mai recent exemplu de vedeta-politician. Inca nu este un politician in adevaratul sens al cuvantului. Au trecut vremurile cand le distra pe gospodine si nu numai, cu Nicoleta Luciu de-a dreapta si Tanta de-a stanga ei. Acum, Tanta s-a realizat pe la emisiunea Bahumtencei, iar Teo incearca sa se realizeze pe la "show-ul" lui Boc.

Plictisita de atata "succes", s-a decis sa incerce si altceva. Iar politica i-a iesit prima in cale. O vedem acum cutreierand pietele, spunandu-le oamenilor ca este doar o femeie din popor, care vrea sa faca ceva pentru ei. Doamna Trandafir este exemplul unei vedete care se vrea politician.

Cand ma gandesc la Teo si la politica imi vin in minte vremurile in care, impresionati de prestatia lui pe terenul de fotbal, incepusem sa il dorim pe Hagi presedinte. Noroc ca a refuzat sa candideze. Probabil de aceeasi stare de euforie a fost cuprins si domnul Boc atunci cand s-a gandit sa o lanseze pe Teo in politica.

Au mai incercat si altii marea politicii cu degetul. Deocamdata nu le-a iesit. De pilda, Honorius Prigoana, un obisnuit al tabloidelor, impins in gura presei mondene de aventurile cu cai-viteza, calare pe naravasa masina sport pe care i-a cumparat-o tatal din banii de pe gunoaie. Cel care, in scurta campanie electorala de care a avut parte, preluase o idee a tatalui sau, cum ca ar trebui mutat parlamentul din Casa Poporului in cladirea care va deveni Biblioteca Nationala. Gandea domnia-sa, probabil, ca nu mai avem nevoie de carti.

George Becali, pe numele sau de politician, presedintele PNG, este un alt exemplu de vedeta care a zis ca vrea sa se faca politician si izbavitor al unei tari aflate in deriva. Pentru cei care nu si-au dat seama cine este, e vorba de acel Gigi facut "vedeta" tot de ProTV. Deziluzionat ca nu are acelasi succes la votanti asa cum are la microbisti (mai bine zis, a avut) si-a lasat locul altora mai priceputi. Totul in ciuda infuziei masive de capital investit in hrana electorala data cu mana larga sarmanilor. S-a zbatut o vreme prin poliica, dar fara efect.

Dar un politician-vedeta, in adevaratul inteles al cuvantului, este Corneliu Vadim Tudor. Este in stare sa creeze spectacol si audienta la orice ora si din orice. In zadar se "chinuie" sa-l tempereze gazdele emisiunilor pe unde se dezlantuie acesta, ca nu reusesc. Nici ca si-ar dori, pentru ca Vadim aduce audienta si bani. Foarte bun pamfletar, dar doar atat, m-a cucerit cu discursul sau nationalist prin 2000 si m-a dus plin de avant sa il votez.

Noroc ca a pierdut, din cauza "conspiratiilor" lui Ion Iliescu. As fi regretat la fel de mult cum regret acum ca l-am votat pe Traian Basescu in 2004.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Teo Trandafir candidat PDL, #politicieni vedeta , #stiri politice