Opinii: Politicienii inchiriaza Romania

Marti, 14 Decembrie 2010, ora 17:34
1570 citiri
Opinii: Politicienii inchiriaza Romania
Foto: Realitatea TV

Trimisi in fruntea tarii ca reprezentanti ai cetatenilor, politicienii nostri au avut de cele mai multe ori "slabiciuni" pentru propriile interese.

Toate partidele importante au primit, in ultimele doua decenii, increderea electoratului, dar niciunul nu a imbracat "camasa mortii", prin care sa-si slujeasca, cu sacrificii, poporul.

De-a lungul anilor, pe fondul dezvoltarii economice, venite mai mult de la sine, care ne-a dat impresia ca totul merge spre bine, de fapt, PSD ne-a umplut tara de baroni locali, PNL a risipit cu nonsalanta si cu trimitere electorala resursele promitatoare ale unei economii ce abia incepuse sa "duduie", iar PD-L, prins in menghina crizei mondiale, incearca cu disperare sa pastreze un echilibru intre sacrificarea oamenilor de rand si pastrarea privilegiilor proprii.

"Reusita" evidenta a clasei noastre politice a fost polarizarea societatii - pe de o parte politicienii cu clientela lor, iar pe de alta, cetatenii supusi mereu masurilor, ba de tranzitie, ba de reforma, ba de austeritate.

Chiar si acum, cand puterea actuala face eforturi pentru mentinerea stabilitatii economice a tarii, le croieste tot pe spinarea cetatenilor.

Au fost taiate salariile, micsorate cheltuielile administrative, marita TVA, restranse diverse activitati si posturi, se vor desfiinta spitale, toate ale noastre.

Politicienii stiu sa se conserve. Ei se trateaza in strainatate, isi trimit odraslele la studii tot acolo, se imbraca din magazinele pariziene si se plimba prin toata lumea pe banii nostri. Aici doar conduc. Si inchiriaza hoteluri de patru stele in timp ce electoratul vede stele verzi.

De fapt, nu prea conteaza daca sunt la Putere sau in Opozitie. Politicienii considera Romania o masina de inchiriat si fac cu schimbul la volanul acesteia. Poate de aceea nici nu au responsabilitatea conducerii - in caz de "defectiuni", se poate da vina cu usurinta pe "soferul" anterior.

Daca lucrurile stau asa, de ce noi, cetatenii, toleram situatia? Deoarece politicienii se pricep foarte bine sa ne manipuleze, sa ne atate unii impotriva celorlalti, sa ne ocupe timpul cu dispute care ar trebui sa fie ale lor.

Si-au creat sustinatori fanatici, care sa combata in numele partidelor. Nu pe adversarii politici cu care sunt incumetriti in diverse relatii incalcite, ci tot pe cetatenii care ar indrazni sa-i traga la raspundere, pentru greseli facute sau angajamentele neonorate.

Ar putea parea un scenariu nerealist, avand in vedere adversitatea declarata intre diverse partide politice. Totusi, la cat s-a delapidat in Romania si cata coruptie ni se pune in carca din directia UE, e de mirare ca nimeni nu a fost gasit vinovat pana acum. Da, Justitia! Tot jocul lor il face.

Adevarul este ca politicienii, chiar in tabere diferite fiind, se tolereaza mult mai bine intre ei, decat ii agreaza pe cetateni.

Chiar si spatiul virtual - care trebuia sa fie al nostru, al tuturor - a fost declarat un camp de lupta politic. A facut-o prima data Miron Mitrea, recunoscand ca PSD are oameni "activi" pe forumuri, iar mai recent Elena Udrea, care vede campaniile electorale mutate pe Internet.

Desigur ca in noul camp de batalie, virtual de data aceasta, nu se vor lupta ei intre ei, ci noi intre noi. Tot noi, cetatenii, vom ridica armele si vom incasa loviturile in numele idolilor nostri politici.

Dar spatiul virtual poate fi considerat si o ultima "baricada'. Aici politicienii sunt vulnerabili, sunt expusi, deoarece este locul unde cetatenii inca detin initiativa. Nu intamplator alesii poporului vor sa-l controleze. Il pot cuceri doar cu ajutorul nostru.

Confruntarea nedeclarata si nefireasca dintre politicieni si cetateni ii gaseste pe cei din urma dezbinati si nepregatiti pentru protejarea propriilor interese. Delegarea competentelor de conducere creaza, paradoxal, efectul de subordonare a electoratului fata de reprezentantii sai.

Revenirea la starea normala in care politicienii sa reprezinte interesele cetatenilor si sa dea socoteala de cum isi indeplinesc mandatul, sta in puterea noastra.

Nu avem cum sa schimbam clasa politica actuala cu una mai buna, dar ii putem cere sa ne reprezinte cu adevarat.

Transparenta cheltuielilor publice, controlul declaratiilor de avere, aprecierea reusitelor politice, dar si sanctionarea greselilor indiferent de culoarea politica, exercitarea dreptului de vot in mod responsabil si nu din interes, pot constitui, in mainile cetatenilor, parghii de control real si eficient al alesilor nostri.

Putem coabita foarte bine impreuna, cu conditia de a nu ne transfera unii altora atributiuni din fisa postului - politicienii sa nu faca afaceri in locul cetatenilor, iar cetatenii sa nu faca politica in numele politicienilor.

Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
#analiza politica, #viata politica romania, #politicieni romani , #stiri politice
Comentarii
Poza holon
holon
rank 5
Poza ioana1
ioana1
rank 5
da, politicienii nostrii sunt dileri, inchiriaza pe putin si ne-o vand mai scump , vai de ama noastra cu astfel de "intelepti".