Opinii: Si totusi...de doi lei speranta...

Duminica, 20 Iunie 2010, ora 09:19
2841 citiri
Opinii: Si totusi...de doi lei speranta...

Ultimele saptamani ne-au isterizat pana la limita suportabilului. Parca se prabusea cerul pe noi. Si totusi... Necuratul nu poate fi chiar atat de negru.

O privire comparativa asupra tarilor din jur ne da motive de sperante.

Are dreptate dl Mugur Isarescu: "Stabilitatea economica este ca sanatatea, iti dai seama de importanta ei cand n-o mai ai".

Bine ca ne-am oprit la timp.

Inainte ca datoria publica sa devina toxica. 35% din PIB este unul din cele mai mici procente de datorie publica, in comparatie cu tari care au ajuns la 150% din PIB. Este acesta un atu important care califica Romania in ochii investitorilor straini. Cu conditia sa nu derapam in continuare, adica sa nu consumam mai mult decat producem. Intelepciunea strabunilor, "intinde-te cat te tine plapuma", se aplica cu atat mai mult la nivelul societatii.

Aceasta filosofie trebuie extinsa si la administratiile locale. Care trebuie obisnuite sa-si ia soarta in maini si sa-si construiasca viata si soarta pe care le merita, pe care le doresc si in care investesc. Fara transferuri de la bugetul central.

Pozitia geostrategica

Pozitia geostrategica a Romaniei este importanta. Traseele de transport ale resurselor energetice din orient spre occident nu prea pot ocoli Romania. Avem acces la Marea Neagra, avem forta de munca ieftina pentru constructia infrastructurii de transport a acestor resurse, experienta in domeniul gaze-petrol.

China, precum si statele bogate din Golf, vad deja in Romania un cap de pod pentru intrarea in economia europeana. In domeniul energetic Romania este un actor care nu poate fi neglijat si datorita propriilor rezerve.

Forta de munca

In rural exista 2 milioane de cetateni fara ocupatie, care practica agricultura de subzistenta. Alte milioane de romani au lucrat sau lucreaza inca in tari europene, au invatat limbi straine, au inteles ce inseamna disciplina muncii.

Daca oferta de munca din tara ii tenteaza, vor reveni acasa, cu tot ce-au invatat pe unde au muncit.

Stabilitatea sociala

Recentele evenimente, legate de reduceri de salarii si pensii au aratat ca nu exista o disperare asa de mare incat sa scoata in strada milioane de oameni. Abia cateva mii. Probabil ca unii au ceva rezerve, si-au construit deja case si se ajuta cu familia. Romanii sunt cunoscuti pentru solidaritatea familiala.

Ultimii ani de venituri salariale mai consistente, de bani castigati afara, de bani rezultati din vanzari imobiliare, in special terenuri, au lasat urme in casele oamenilor, in bunuri de folosinta indelungata, in masini, investitii in gospodarii din rural, poate chiar bani pusi la saltea sau la banci.

Si, in ultima instanta, ne intoarcem la ceeace am facut sute de ani: agricultura de subzistenta. O ultima rezerva pe care alte popoare n-o au. Cel putin ne asigura hrana zilnica. Dar nu cred ca vom ajunge pana acolo.

Plecarea unor bugetari

Este vorba de cei care isi vad veniturile mari diminuate, dar au conexiuni interne si externe, cunostinte si bani, este foarte usor pentru ei sa-si deschida afaceri profitabile, sa angajeze apoi alti bugetari care pleaca din sistem.

Mutarea unui numar important de oameni din sistemul neproductiv in cel productiv, creator de plusvaloare, este benefic si atractiv pentru investitori straini, care isi vor gasi colaboratori calificati in mediul de afaceri autohton.

Oportunitati in agricultura si turism

Ceeace lipseste Romaniei este infrastructura. Altfel, calitatea terenurilor agricole si a fortei de munca conduce la oportunitati importante in agricultura. Varietatea reliefului face rentabile investitii in turism, montan, balnear, de litoral, cultural. Lipsa autostrazilor si infrastructurii de transport s-ar putea rezolva prin concesiuni. Nici acum nu inteleg ce a impiedicat conducerile anterioare sa concesioneze constructia de autostrazi, cand era clar ca singuri nu suntem in stare sa le construim.

La fel au procedat Croatia, Slovenia, Grecia si multe alte tari. Exista firme puternice, ultimele din China, care abia asteapta astfel de oportunitati. Ce ne impiedica sa apelam la aceasta strategie, folosita de atatea alte tari? Eu, unul, nu inteleg. Tot n-am scapat de sloganul "nu ne vindem tara"? Acum, dupa ce s-a furat cam tot ce se putea, ce mai avem de pierdut ?

Apartenenta la NATO si UE

Reprezinta importante certificate de stabilitate si securitate. Nu exista pericolul ca investitiile sa fie nationalizate sau distruse de eventuale conflicte armate. In plus, stabilitatea sociala caracteristica romanilor, cumulata cu criza datoriilor publice mult mai periculoasa pentru tari ca Grecia, Spania, Italia, Portugalia, etc., face din Romania o destinatie atractiva pentru reorientarea banilor si afacerilor.

Alaturi de o legislatie prietenoasa, care trebuie revazuta si pusa in acord cu ce ofera alte state. Este probabil ca mecanismele de reglare si normare comune tarilor europene sa gaseasca, pana la urma, un compromis pentru reechilibrarea macroeconomica si relansarea economica.

Rezerva importanta a BNR

Face sa putem tine in frau cursul de schimb. Gestionata de un expert cu prestigiu international, dl Mugur Isarescu. Toate atacurile speculative au fost respinse de BNR, pana in prezent. La fel tentatia de a da drumul tiparnitei de bani.

Toate "ideile" unor politicieni, de a plati pensii din rezerva BNR se lovesc de intelepciunea colectiva a conducatorilor, care stiu ca nu se pot atinge de ultima centura de salvare.

In concluzie, fara tulburari sociale importante, fara crize politice care sa induca perceptia ca tara nu poate fi guvernata, cu retinere, intelepciune si colaborare cu structurile UE si NATO, vom ajunge la un moment dat pe crestere economica, pe revenirea investitiilor straine masive, pe refacerea echilibrelor macroeconomice, adica pe recastigarea increderii in Romania.

Moment in care ne vom bucura cu totii de beneficiile unei atitudini responsabile si echilibrate in prezent. De doi lei speranta...

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#pozitie geostrategica Romania, #criza economica Romania , #stiri politice