Opinii: Un pic de bun-simt

Duminica, 20 Iunie 2010, ora 11:32
4389 citiri
Opinii: Un pic de bun-simt
Foto: net flash.ro

Daca rasfoiesti dictionarul explicativ al limbii romane, cand ajungi la combinatia "bun" cu "simt" gasesti urmatoarea definitie: capacitate bazata pe experienta cotidiana de a judeca, de a aprecia just oamenii, lucrurile, evenimentele.

Si daca academicienii au pus aceasta definitie, inseamna ca putem afirma, fara sa jignim, ca intreaga clasa politica romaneasca, de la presedinte la ultimul consilier local, este lipsita de bun-simt. Dar plina de buna-credinta, dupa cum afirma.

In necunostinta de cauza, prin bun-simt noi am inteles educatie, respect, politete; o eroare de care nu ne-am dat seama nici macar in decembrie '89, cand unul dintre "emanatii revolutiei", cu umil respect ne-a cerut voie ca numele sau sa fie ultimul pe prima lista a viitorului FSN. Daca am fi stiut atunci de bunul-simt din DEX!

E drept ca forta divina, prin nevazutii sai ingeri cu ochi albastri, si-a varat coada imbarligata in treburile laice, facand ca cel din urma sa fie cel dintai, ca o rasplata a pioseniei cu care a judecat si inteles evenimentele. Iar daca mai era o urma de indoiala despre vrerea ei, aceasta a fost spulberata de arhanghelii sapatori prin fundul pa-mantului, cand au venit sa il apere de golaniile necredinciosilor pamanteni.

A fost de altfel si o lipsa de bun-simt din partea noastra pentru ca nu am avut capacitatea de aprecia la justa valoare pe cei care s-au sacrificat atunci cand s-au oferit sa ne conduca pe mai departe, desi aveau in spate o bogata activitate in domeniu.

Vina apartine in intregime celor care se ocupa cu studiul limbii romane, pentru ca nu au iesit in fata natiunii spre a ne edifica asupra intelesului ce rezulta din asocierea celor doua cuvinte si cum trebuie sa le punem in practica.

Rezultatul acestei neinformari s-a vazut la alegerile nominale, cand noi am votat intr-o totala lipsa bun-simt, dupa cum ne-a dus capul, nefiind in stare sa apreciem la justa valoare eforturile financiare facute de anumiti candidati pentru o campanie electorala demna si cinstita.

Noroc ca la redistribuire erorile comise au fost corectate si toata lumea a rasu-flat usurata, mai ales ca astfel deveneau nule de drept acele zvonuri care spuneau ca de fapt ei si-au cumparat un loc de parlamentar.

Niste zvonuri fara temei, menite a dezbina societatea, cum o fac spre exemplu cele despre existenta unei clientele politice, aflata de obicei in gratiile puterii. O eroare grosolana, pentru ca, analizand cea ce ne spune definitia de mai sus, intelegem ca nu pot fi numite in functii inalte persoane necunoscute, despre care nu stii nimic, care pot fi valoroase, dar care,nu corespund evenimentelor sau nu au experienta.

Daca aceasta tagma a lingvistilor, platita din bani publici, ar fi iesit in presa la timpul potrivit, in loc stea prin birouri si sa editeze tot felul de dictionare, nu ar fi aparut atatea erori si confuzii, adevarate generatoare de animozitati intre partidele politice, intre Parlament si Guvern, etc.

Aceasta tagma, care nu a fost in stare sa se adapteze evenimentelor, care isi desfasoara activitatea aidoma unor birocrati sadea, ar trebui pedepsita exemplar, fiind singura vinovata de situatia actuala, o situatie critica, aproape fara iesire, din moment ce guvernul a ajuns sa cerseasca bani de la populatie, facandu-ne de rasul lumii.

Spre exemplu, din cauza ca noi intelegem cum intelegem aceste asocieri de cuvinte, spunem despre cei care ne conduc ca nu au pic de respect pentru popor pe cand realitatea este alta: ei nu au bun-simt!

Scuzabil de altfel, pentru ca traind intr-o societate ca a noastra, cu o democratie tanara, este clar ca degeaba ai capacitate daca nu ai experienta. Si este si mai clar ca neavand experienta nu poti judeca evenimentele corect, riscand sa fii etichetat drept "jigodie", sau nu poti aprecia oamenii la justa lor valoare dand nastere la adevarate polemici.

E drept ca latini fiind, ne place sa vorbim mult, mai ales in contradictoriu, dar parca a sosit timpul sa si facem ceva. De aceea va intrebam:

-Stimati politicieni, voi chiar nu aveti "bun-simt"?!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Piedone, despre „mazilirea doctorului Cârstoiu” de către Coaliție: „Blat politic prin care PSD şi PNL îl susţin pe Nicuşor Dan”
Piedone, despre „mazilirea doctorului Cârstoiu” de către Coaliție: „Blat politic prin care PSD şi PNL îl susţin pe Nicuşor Dan”
Candidatul PUSL la Primăria Capitalei, Cristian Popescu Piedone, a declarat marţi, 23 aprilie, că mazilirea doctorului Cârstoiu este blat politic prin care PSD şi PNL îl susţin pe Nicuşor...
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Primarul Capitalei Nicuşor Dan a reacţionat marți, 23 aprilie, printr-o postare ironică, după ce coaliţia PSD-PNL a renunţat la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria...
#bun simt romani, #politicieni bun simt, #bun simt Romania , #stiri politice