Orban dezvaluie: Am fost obiectul filajului luni de zile

Marti, 24 Martie 2009, ora 18:20
4360 citiri
Orban dezvaluie: Am fost obiectul filajului luni de zile

La cateva ore dupa ce fostul sef al SIE, Claudiu Saftoiu, a aruncat o noua bomba - "serviciile comit ilegalitati pentru omul suprem" -, proaspatul prim-vicepresedinte al PNL, Ludovic Orban a dezvaluit ca a fost "obiectul filajului luni de zile".

"Se asculta 24 de ore din 24. Sunt fenomene tehnice. Am fost obiectul filajului luni de zile. Stiam numarul masinilor care ma urmareau, stiam unde sunt amplasate microfoanele cand eram la Primaria Capitalei.

Am traversat toate experientele astea, cu tehnica. Toate lucrurile astea sunt anormale int-o societatea democratica", a dezvaluit Orban, marti, la Antena 3.

Declaratia lui Orban este o reactie la acuzatiile analistului Radu Tudor, care a spus ca PNL nu este in opozitie fata de serviciile secrete, amintind cazul lui Mihai Razvan Ungureanu, care, desi din PNL, a fost numit director al SIE, dar si cazul actualului ministru de Justitie, Catalin Predoiu, care si-a dat demisia din PNL pentru a ramane in functie.

Saftoiu: Serviciile comit ilegalitati pentru "omul suprem"

Dupa ce presedintele Traian Basescu a renuntat sa-l mai dea in judecata, Claudiu Saftoiu revine cu ideea ca in serviciile secrete exista grupuri care comit ilegalitati in beneficiul "omului suprem".

"Exista in interiorul serviciilor de informatii cateva compartimente care fac aceasta treaba murdara pentru ca le cere cineva. Iar acel cineva este acel om suprem in materie de legalitate in Romania", a spus Claudiu Saftoiu, luni.

Fostul sef SIE sustine ca romanilor le este frica de cei care sunt la putere si ca "frica paralizeaza orice tip de opinie libera".

"E mai mult decat grav, ne obisnuim cu aceste lucruri zi de zi. Eu am fost in serviciile de informatii, am lucrat si sunt mandru si onorat de acest lucru", a mai spus Saftoiu, care recunoaste ca serviciile secrete sunt ingenuncheate in fata unui decident politic.

"Tipul acesta de abuz politic intr-o functie nu este si inca nu are o legislatie adecvata pentru a fi sanctionat public si legislativ in Romania. Si din pacate, ceea ce pierd serviciile este aceasta subordonare totala, orbeasca, fata de decidentul politic.

Este trist si din pacate nu ne ajuta sa crestem aceasta categorie valoroasa si profesionala a serviciilor de informatii. A ofiterilor de informatii. Pentru ca putini, o parte din aceste mari entitati de informatii nationale, sunt tributare unui vechi comportament ceausist pana la urma", a mai spus fostul consilier prezidential.

In ianurie 2009, fostul consilier prezidential si fost sef al SIE a declarat public ca Traian Basescu stia ce vorbeau la telefon Ion Iliescu si Mircea Geoana pentru ca le asculta si ii povestea si lui ce vorbeau cei doi lideri politici.

"Eu am aflat de interventii politice care se bazeaza pe informatii si interceptari ilegale, acum un an, acum doi ani si am aflat de la presedintele Romaniei ca el stia ce vorbeau Iliescu si Mircea Geoana", a declarat Saftoiu.

Acum doi ani, Saftoiu a pierdut functia de director al SIE dupa ce a afirmat in fata comisiei pentru suspendarea sefului statului ca SIE are aparatura si face interceptari. Potrivit legii numai SRI este abilitat sa faca interceptari si numai pe baza unui mandat emis de un judecator.

Boc stie ca politicienii folosesc telefonul

Relevant sau nu dupa declaratiile de luni ale lui Claudiu Saftoiu, premierul Emil Boc le-a spus procurorilor, marti, la summit-ul mondial al procurorilor de la Bucuresti, ca stie ca "de multe ori politicienii pun mana pe telefon pentru a-si rezolva, prin influenta, problemele".

"Stiu cat de dificila este munca dumneavoastra, stiu la ce presiuni trebuie sa faceti fata. In special deasupra dumneavostra se exercita un cumul de presiuni politice, mediaice, tentatia coruptiei si poate nu de multe ori chiar amenintari fizice", le-a spus Boc procurorilor.

El a mai adaugat ca stie ca de multe ori politicienii pun mana pe telefon pentru a-si rezolva, prin influenta, problemele, dar cei care au justitia in mainile lor trebuie sa gaseasca taria sa se impotriveasca acestor presiuni.

"E clar ca exista tentatia politicianului de a utiliza telefonul. Indiferent cat de tentant ar fi apelul politicianului, nu raspundeti apelului acestuia", a mai spus premierul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Ludovic Orban filaj, #Claudiu Saftoriu bomba, #servicii secrete Saftoiu , #stiri politice