Presedintele Camerei Deputatilor, Ludovic Orban, a declarat sambata, 22 mai, in timpul unei vizite pe santierul Podului suspendat peste Dunare, ca recunoaste, spre deosebire de altii, interventia lui Mihai Tudose, fost premier si actual europarlamentar PSD, in realizarea podului de la Braila, cea mai mare lucrare de infrastructura din Romania din ultimii 30 de ani.
"Cand am fost ministrul Transporturilor, daca va aduceti aminte, noi am predat documentatia tehnico-economica la Consiliul Judetean Tulcea si Consiliul Judetean Braila, care pana la urma nu s-au inteles. Aici eu recunosc interventia domnului Tudose, spre deosebire de altii; intr-adevar, a avut o interventie extrem de benefica si de utila. Ma aflu astazi in vizita pe santierul podului, o investitie vitala pentru aceasta zona. Ma bucur sa vad progrese evidente. Sunt gata picioarele podului, blocul de ancoraj pe malul brailean este foarte aproape de finalizare, am inteles ca si cel dinspre malul Tulcea-Jijila este intr-un stadiu avansat, foarte apropiat de nivelul de finalizare. Dupa cum vedeti, au inceput sa se traga cablurile", a afirmat Orban.
El a precizat ca investitia in Podul suspendat peste Dunare nu trebuie privita izolat, ci in contextul in care ea va asigura o deschidere catre toate arterele importante si coridoarele de transport din Europa.
"Scopul podului de la Braila este mult mai amplu si va reprezenta, alaturi de celelalte investitii care se vor realiza in urmatorii ani, o deschidere a Brailei, Galatiului, a acestui areal catre toate arterele importante, coridoarele de transport. Se va face legatura cu Portul Constanta, care este extrem de importanta, legatura cu A7, care se va face prin drumul expres Braila-Buzau si drumul expres Braila-Focsani, legatura cu Coridorul paneuropean 4 de transport. Investitia este foarte importanta, pentru ca va asigura un acces mai facil pentru toate marfurile si toti cetatenii din zona de nord-est a Europei la Portul Constanta, care este o poarta de intrare/iesire in si din Europa, care pentru Romania este un atu strategic extrem de important. Braila si Galati, odata conectate pe infrastructura de transport rutier de tip autostrada cu toate coridoarele de transport, vor dobandi o atractivitate suplimentara, care va fi un suport pentru dezvoltarea economica a acestei zone si nu numai", a spus Orban.
In ceea ce priveste realizarea drumurilor care vor face legatura cu podul, Orban si-a exprimat convingerea ca podul si infrastructura conexa acestuia se vor termina aproximativ in acelasi timp.
"Pentru infrastructura de legatura cu podul s-a emis autorizatia de constructie pentru doua tronsoane si urmeaza sa se emita autorizatia de constructie pentru restul tronsoanelor care sunt cuprinse. Sunt niste lucrari de deviere a retelelor care trebuie realizate nu de catre constructor, ci de catre CNAIR. Din cate am inteles, se vor derula lucrarile si se va putea preda amplasamentul, astfel incat sa se poata emite autorizatia de constructie si, mai ales, ordinul de incepere a lucrarilor. Abia dupa predarea amplasamentului si emiterea ordinului de incepere a lucrarilor, constructorul poate sa se apuce de lucru. Dar sunt convins ca va exista o mobiliare din partea constructorului si a CNAIR astfel incat sa se termine aproximativ in acelasi timp si podul si infrastructura conexa", a completat Orban.
Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anuntat, pe 18 mai, ca a inceput operatiunea de ridicare a platformei de lucru la Podul suspendat peste Dunare, cu ajutorul careia vor fi trase cele doua cabluri de otel, care vor sustine tablierul, respectiv calea de rulare a podului.
"Au inceput lucrarile de ridicare a platformei de lucru la Podul suspendat de la Braila. In paralel, se vor monta si cele doua cabluri de otel peste pod. De asemenea, au inceput lucrarile si pentru primii 7 kilometri ai drumurilor de legatura", se arata in anuntul de pe contul de Facebook al CNAIR.
Licitatia pentru realizarea Podului suspendat peste Dunare, cea mai mare lucrare de infrastructura din Romania din ultimii 30 de ani, a fost castigata, in ianuarie 2018, de asocierea a doua firme - una din Italia si cealalta din Japonia, iar contractul prevede ca lucrarea sa se finalizeze in 2023, in conditiile in care 18 luni sunt alocate pentru proiectare si 36 de luni pentru executie.
Pentru acest obiectiv au fost alocate fonduri nerambursabile in valoare de aproximativ 363 de milioane de euro, din Fondul European de Dezvoltare Regionala, bani care vor fi folositi atat pentru construirea podului, cat si pentru realizarea unei retele de drumuri de 23 kilometri, care vor face legatura cu podul.
E d'abia inceputul .
Unii cauta ceva banci prin... Vezi tot