Parcurile din Bucuresti, fundatie solida pentru blocurile afaceristilor

Luni, 28 Aprilie 2008, ora 18:15
4344 citiri
Parcurile din Bucuresti, fundatie solida pentru blocurile afaceristilor

Alegerile locale bat la usa, iar temele de campanie nu s-au schimbat fata de 2004. Insa unele, precum traficul si spatiile verzi, au devenit mai acute, mai dureroase, cauzate de managementul defectuos al oraselor, fie ca vorbim de Constanta, Bucuresti sau Cluj-Napoca.

In privinta Capitalei, presa a tot scris in ultimii ani despre constructiile care se inalta in parcuri ori pe foste spatii verzi virane.

Bordei, o mica victorie a bucurestenilor

Cel mai mediatizat scandal este cel al Parcului Bordei. Ignorat de autoritati, ca parc, si frecventat de un numar discret de bucuresteni pana prin 2004, Bordeiul a devenit interesant pentru oamenii de afaceri. Costica Constanda a obtinut dreptul de a inalta o multime de constructii zvelte pe terenul parcului. Doar cu interventia hotarata a societatii civile si a unor politicienii care au invatat din mers ca ecologia aduce voturi, parcul a putut fi semi-salvat: circa 5000 de metri au fost deja vanduti de Constanda si nu mai pot fi recuperati.

Parcul Cainilor, castrat de Negoita. Sau de Videanu

Primarul "model", Liviu Negoita, a fost deseori criticat pentru retrocedarea Parcului Cainilor. Nici acesta nu se bucura de atentia autoritatilor, insa era apreciat de bucurestenii din zona, pentru ca avea banci, alei, cosuri de gunoi si felinare. Terenul de aproximativ 7 hectare a fost defrisat si 1000 de copaci au fost culcati la pamant pentru a face loc unor vile. Ca de obicei, PUZ-urile si PUG-urile, pe de o parte, autoritatile de la Sectorul 3 si cele de la Primaria Generala, pe de alta parte, au fost in conflict, iar cei care au pierdut definitiv dreptul la plamanii verzi au fost cetatenii orasului.

Baza solida a Tineretului pentru blocuri turn

2007 a scos la iveala un alt scandal imens. In vara, in plin cod rosu, bucurestenii s-au trezit ca portile bazei Tineretului sunt (inca) ferecate cu lacate grele. Presa a inceput sa scrie despre acest caz, supranumit noua "afacere Bordei". Asa am aflat ca pe acest teren imens ar urma sa fie construite blocuri turn si alte cladiri, fireste cu sacrificarea vegetatiei si cu desfiintarea bazinelor de inot si a terenurilor de tenis, nerentabile. Societatea civila si corul politic au luat pozitie, insa, pentru moment, nimic nu s-a schimbat.

Parcul Tineretului, hacuit cu voie de la judecator

Recent, presa a scris despre o hotarare judecatoareasca conform careia o bucata din Parcul Tineretului ar urma sa fie acordata unui proprietar. Care va face ce stie mai bine, va construi. Sa fie o coincidenta in faptul ca judecatoarea care a semnat decizia aceasta a dat si hotararea pro-Constanda? Este greu ca magistratii sa citeasca legea privind spatiile verzi care sunt si ele "inamovibile", fie-ne permisa licenta.

Cismigiul, strivit de patru blocuri turn

Mergem mai departe cu alte intentii. Cismigiul este unul dintre cele mai vechi parcuri ale Bucurestiului. Are insa ghinionul de a fi situat central, asa incat, in ciuda venerabilei sale varste, a trezit interesul unor oameni de afaceri. Acestia au si inaltat patru zgaraie-nori in colturile gradinii, din fericire doar pe hartie. Desi stim ca astfel de turnuri inseamna trafic sporit, poluare si copaci mai putini, nu ar fi de mirare sa exista arhitecti cu viziune care sa aprobe proiectul. Iata ce crede Viorel Hurduc, presedintele Comisiei tehnice de urbanism din Primaria Generala: "turnurile ii vor ajuta sa se orienteze pe cei care vin sa se plimbe in parc". Comentariile sunt de prisos!

Peticele verzi, protejate cu beton de intreprinzatori

Spatiile verzi "virane" sunt si ele vanate de investitori. Alte trei exemple la final de articol. In 2007, Ziare.com a relatat in premiera despre tunderea unui teren cu zeci de copaci, aflat vizavi de Hotelul Parc. Si in prezent terenul este golit de vegetatie, chiar daca primarul Chiliman a constat ilegalitatea defrisarii si a dat o amenda. A verificat cineva daca au fost plantati copacii in alta parte (macar)?

Tot in 2007, un teren cu zeci de copaci aflat la intersectia bulevardelor Lacul Tei si Barbu Vacarescu a fost ras complet. Desi presa a aratat ca autorizatiile nu sunt in regula si ca proprietarii din blocul a carui fatada da spre teren au fost cumparati pentru a nu depune plangere, fundatia sapata nu a fost acoperita.

Si, pentru a incheia seria exemplelor flagrante, un alt teren cu copaci si gard viu dintr-un cartier verde, Floreasca, va fi defrisat. Autorizatia de constructie a fost eliberata de primarul sectorului 2, Neculai Ontanu, iar aprobarea pentru taierea copacilor a fost data de primarul general Adriean Videanu. Terenul ii apartine Elenei Udrea care sustine ca totul este legal.

Bucurestiul, cea mai poluata capitala din Europa

Bucurestiul se sufoca incet, dar sigur. Casele sale sunt tot mai inghesuite, tot mai inalte, strazile raman tot inguste, iar oamenii care locuiesc in acest oras se sufoca la randul lor. Reamintim ca Bucurestiul este cea mai poluata capitala din Europa, potrivit declaratiei directorului executiv al Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Bucuresti, Adrian Catrina. Sa avem incredere ca noul primar, oricare ar fi numele sau, va lua securea cu care sunt taiati copacii din mana oamenilor de afaceri iresponsabili?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

"Cum dracu' să te ia poliția că alergi în parc?" Dialoguri de colecție între polițiști și cetățeni opriți pe stradă pentru a fi legitimați
"Cum dracu' să te ia poliția că alergi în parc?" Dialoguri de colecție între polițiști și cetățeni opriți pe stradă pentru a fi legitimați
Rolul patrulelor de poliție este foarte important pentru siguranța publică. Polițiștii care patrulează în zonele urbane și rurale previn și combat criminalitatea, infracțiunile și...
Un miliard de alegători sunt așteptați la urne în India, la alegerile care încep astăzi și țin până la 1 iunie
Un miliard de alegători sunt așteptați la urne în India, la alegerile care încep astăzi și țin până la 1 iunie
Un miliard de alegători sunt aşteptaţi la urne între 19 aprilie şi 1 iunie pentru alegerile generale din India. Potrivit sondajelor, BJP, partidul naţionalist hindus, rămâne favorit. Dacă...
#alegeri, #primar, #parc, #Tineretului, #Bordei, #defrisare , #stiri politice