Cum a ajuns Parlamentul să fie ticsit de aleși controversați. Efectele lipsei de izolare politică a AUR

Joi, 12 August 2021, ora 21:30
4946 citiri
Cum a ajuns Parlamentul să fie ticsit de aleși controversați. Efectele lipsei de izolare politică a AUR
Copreședintele AUR George Simion nu este un fan al măștii de protecție FOTO Facebook / George Simion

Odată cu alegerile parlamentare de anul trecut, partidele politice au avut șansa să se scuture de parlamentarii controversați sau cu probleme. În locul lor însă, formațiunile au adus alte personaje dubioase, printre care și numeroși adepți ai teoriilor conspiraționiste. Totodată, deși partidele promiteau că vor izola formațiunea extremistă AUR în Parlament, acestea au eșuat, iar efectele se văd în eșecul campaniei de vaccinare.

La ultimele alegeri parlamentare, într-un efort pentru a-și spăla imaginea publică, PSD a pus pe linie moartă mai mulți foști parlamentari, pe care fie i-au pus pe locuri neeligibile, fie i-au dar pur și simplu afară din partid. În locul lor, social-democrații au promovat o serie de actori care aveau o imagine pozitivă în rândul publicului, cum e cazul lui Alexandru Rafila, reprezentant al României la Organizația Mondială a Sănătății.

Priză pentru publicul conspiraționist

În paralel însă, social-democrații au venit și cu o serie de personaje dubioase, cum e cazul fostului luptător de K1, Daniel Ghiță, care a promovat în ultimele luni mai multe teorii ale conspirației. În octombrie 2020 acesta susținea că masca de protecție „scade imunitatea” și că astfel se duce la o creștere a ratei mortalității, sugerând că asta își dorește Guvernul, în timp ce despre restricțiile de circulație spunea că reprezintă „un plan diabolic de dezumanizare”.

Un alt adept al teoriile conspiraționiste căruia PSD i-a oferit un nou mandat este deputatul Gabriela Crețu. Aceasta declara anul trecut că pandemia de coronavirus este „un mare experiment global” și că, prin tehnologia 5G, „ăștia extrag informații din noi”. De o reînnoire a mandatelor au beneficiat și deputații PSD Adrian Solomon și Irinel Stativă, care anul trecut au fost amendați după un conflict cu polițiștii chemați de către o shaormerie pentru că cei doi parlamentari refuzau să poarte mască de protecție.

Teorii ale conspirației au fost susținute în noul Parlament și de către numeroși aleși din partea AUR, aproape toți aflați la primul mandat. Printre ei s-a regăsit și senatoarea Diana Șoșoacă, care ulterior a fost dată afară din grupul parlamentarilor AUR, după ce a afirmat în plen că vaccinul anticovid ar „modifica structura ADN-ului” și că „femeile sunt omorâte”.

PSD, joc la dublu

Întrebat despre motivele pentru care astfel de politicieni controversați reușesc să ajungă în Parlament pe listele diferitor partide, politologul Cristian Pârvulescu a explicat pentru Ziare.com că formațiunile se folosesc de prezența mediatică ale diferitor tipuri de personaje pentru a apela la diferite felii de public. Expertul mai notează că PSD și AUR sunt principalii beneficiari ai teoriilor conspirației, în sens că cele două partide se luptă pentru publicul respectiv.

„PSD a jucat electoral foarte interesant, propunându-l pe domnul Rafila și alți medici pentru a estompa această imagine negativă pe care în vara anului trecut și-o asociază fiind pe pozițiile anti-restricții. Nici acum nu are o viziune foarte clară. Adică pe de o parte Rafila vorbește despre responsabilitate, pe de altă lideri importanți critică măsurile de restricție. De ce? Pentru că sunt voturi ușoare de obținut. PSD nu este în realitate un partid social-democrat, e un partid care urmărește oportunitățile, care preia din electoratul PNL, electoratul lui Gigi Becali, electoratul lui Dan Diaconescu, pe care acum îl împarte într-o oarecare măsură cu AUR. Alături de AUR vine și un alt electorat care nu a votat niciodată cu PSD, un electorat fundamentalist religios, dar nu în zona de influență a PSD. Ăsta e motivul pentru care au ajuns în Parlament”, a relatat Pârvulescu.

De-a lungul ultimelor luni, mai mulți politicieni au vorbit despre nevoie de a izola AUR în Parlament. În luna aprilie a acestui an, deputatul PNL Alexandru Muraru vorbea despre necesitatea unui angajament în acest sens, fără ca mai apoi să se concretizeze.

„Când pandemia va trece, mă tem că va veni și momentul în care ei (n.red.: AUR) vor face o alianță parlamentară cu PSD. Ei știu că sunt pasibili de scoaterea în afara legii, dar e nevoie de un pact național, parlamentar, împotriva extremismului, un angajament de izolare a lor în Parlament”, afirma Muraru într-un interviu pentru Europa Liberă.

AUR, pericolul ignorat de putere

Cu toate astea, partidele aproape că nici nu au încercat să pună AUR într-un con de umbră, notează politologul și că „linia roșie nu a fost niciodată exprimată. Cei de la PNL refuză să intre în jocul ăsta”. Ba mai mult, președintele PSD Marcel Ciolacu, întrebat în mai multe instanțe despre o alianță cu AUR, nu a respins în niciun caz această variantă.

Nici guvernarea nu s-a preocupat cu AUR și nu au luat în serios fenomenul, deși numeroși aleși ai partidului condus de George Simion au promovat în repetate rânduri teorii ale conspirației.

„Dacă erau inspirați, guvernanții se îndreptau spre acest electorat, nu îl lăsau pradă ușoară acestor șacali care vor să distrugă România. Ori, au făcut-o. Au făcut-o pentru că nu i-au luat în serios sau au făcut-o pentru că există un element trumpist important și în PNL, într-o oarecare măsură și în USR. Acest element trumpist nu este departe de electoratul AUR: cred în teoriile conspirației, întotdeauna au făcut-o. Politicienii nu sunt mai raționali decât restul societății și vedem foarte clar rezultatele”, a explicat Cristian Pârvulescu.

Iar unul dintre efectele ignorării AUR și a altor surse pentru teorii ale conspirației se vede în căderea liberă a campaniei de vaccinare. Deși la început România se afla pe primele locuri din Uniunea Europeană, țara noastră a ajuns la coada clasamentului, Bulgaria fiind singura țară care stă mai prost. Întrebat de ce guvernanții nu s-au implicat mai activ în lupta cu conspiraționiștii, politologul a afirmat că motivul este unul simplu. „Le este frică. Vorbim de o frică extraordinară. Le e frică de acel electorat, de acele manifestații, vor să nu provoace”.

George Simion vrea revenirea la două tururi de scrutin: "Luăm în calcul să boicotăm alegerile locale / Suntem dispuşi la gesturi extreme, dar democratice"
George Simion vrea revenirea la două tururi de scrutin: "Luăm în calcul să boicotăm alegerile locale / Suntem dispuşi la gesturi extreme, dar democratice"
George Simion, liderul AUR a declarat marţi, 26 martie, la Parlament, că formaţiunea sa ia în calcul şi va propune şi altor forţe politice, să boicoteze alegerile locale, dacă proiectul...
Noi atacuri din partea PNL la popularitatea AUR pe TikTok: "Poate fi o vulnerabilitate în procesele electorale"
Noi atacuri din partea PNL la popularitatea AUR pe TikTok: "Poate fi o vulnerabilitate în procesele electorale"
Sondajul care plasează AUR pe primul loc în opțiunile electorale ale tinerilor naște discuții aprinse despre informațiile postate pe platforma TikTok. Senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc afirmă...
#George Simion AUR, #teorii ale conspiratiei, #campanie vaccinare , #stiri politice