Deputatii au adoptat ordonanta prin care angajatorii pot reduce cu pana la 80% timpul de munca.Cu cat vor scadea salariile

Miercuri, 10 Martie 2021, ora 19:28

   

Deputatii au adoptat ordonanta prin care angajatorii pot reduce cu pana la 80% timpul de munca.Cu cat vor scadea salariile
Parlamentarii au adoptat miercuri, 10 martie, ordonanta kurzarbeit care ofera posibilitatea reducerii timpului de munca cu maxim 80% din durata prevazuta in contractul de munca, in caz de stare de urgenta sau alerta.


Camera Deputatilor a adoptat decizional, proiectul de lege care modifica o OUG si care prevede ca pe durata starii de urgenta, de alerta sau asediu, precum si pe o perioada de pana la 3 luni de la data incetarii ultimei perioade in care a fost instituita starea de urgenta, de alerta sau asediu, angajatorii au posibilitatea reducerii timpului de munca al salariatilor cu cel mult 80% din durata zilnica, saptamanala sau lunara, prevazuta in contractul individual de munca.

Lista localitatilor montane unde va fi redusa cu 30% capacitatea de cazare a hotelurilor si pensiunilor. Decizia oficiala a guvernului

Proiectul de lege este pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului 211/2020 privind prelungirea aplicarii unor masuri de protectie sociala adoptate in contextul raspandirii coronavirusului SARS-CoV-2, precum si pentru modificarea Ordonantei de urgenta a Guvernului 132/2020 privind masuri de sprijin destinate salariatilor si angajatorilor in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum si pentru stimularea cresterii ocuparii fortei de munca.

"Art.1. - (1) Prin derogare de la prevederile art.112 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, in cazul reducerii temporare a timpului de munca, determinate de instituirea starii de urgenta/alerta/asediu, in conditiile legii, pe perioada starii de urgenta/alerta/asediu, precum si pe o perioada de pana la 3 luni de la data incetarii ultimei perioade in care a fost instituita starea de urgenta/alerta/asediu, angajatorii au posibilitatea reducerii timpului de munca a salariatilor cu cel mult 80% din durata zilnica, saptamanala sau lunara, prevazuta in contractul individual de munca", arata un amendament admis din raportul comisiei de munca la proiectul de lege adoptat de Camera.

"S-a constatat ca in perioada starii de alerta/urgenta datorata epidemiei de COVID-19, activitatile entitatilor economice, organizate in conditiile legii, au fost reduse cu mai mult de 50%. Din aceasta cauza, pentru a mentine totusi contactul fortei de munca cu angajatorii, precum si faptul ca alte state au flexibilizat aceasta masura chiar pana la 100%, apreciem ca este necesara extinderea masurii de reducere a activitatii de la 50% pana la cel mult 80%", arata motivarea amendamentului.

Senatul a adoptat pe 1 februarie proiectul de lege, in calitate de prim for sesizat, iar votul Camerei a fost decizional. Astfel, legea merge la promulgare.

CTESTE SI:

Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: NEWS.RO

Articol citit de 13999 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
gheorghero
rank 5
Trai nineaca! Acum sa vezi abuzuri.
Asta inseamna guvern libreral/usr+ist, care se gandeste numai la patroni si mai putin la salariati (cat sa nu moara de foame).
RexMundi
rank 5
cea
cea mai de rahata {turcesc } guvernare ever din istoria moderna a romaniei.... bagati,bagati ... ca nu o sa mai apucati viitorul parlament ,poate pe gropa glina sau rudeni ! asa mutre ,asa guvern ! bleah... am ajuns sa il regret pe sekuristul basescu cu marioneta bok!
Ola22
rank 2
lasa
Ca revin PSD istii si rezolva ei tot. Si autostrazi si coruptie si economie, tot fac, dar tot exact ca in ultimii 25 ani. Cu ba sa faci 500 km de autostrada in 30 ani? ca dor nu a fost usr la guvernare? guvizilor!
Lauderdale
rank 2
bai ,tu delirezi?
Ce treaba are ma autostrazile cu articolul de mai sus ? deci din 5 zile pe sapt ,patronul poate sa te cheme doar una la lucru ! restul de 4 stai acasa .In America,pt cei care si-au piedut jobul s au acordat (si inca se mai acorda)600 $ saptaminal (chiar daca unii castigau la locul de munca mai putin de 600 usd). Ca doar nu poate trai cineva in Rom daca se duce la lucru doar o zi pe sapt! care e contributia guvernului in aceasta situatie ? deci problema nu e la delirul tau cu autostrazile ci la situatia celor care pot fi trimisi acasa 4 zile pe sapt.Ii plateste cineva,au un ajutor sau pot sta acasa 4 zile fara sa fie remunerati ?!
Comentariu inadecvat
MacGigi
rank 5
"ordonanta kurzarbeit" ?!?!?!?
Mai baieti, voi ce limbi mai vorbiti ?!??!?
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor