Parlamentul European: sublim, dar neinteresant pentru votanti

Autor: Ana Ilie
Marti, 02 Iunie 2009, ora 23:20
2303 citiri
Parlamentul European: sublim, dar neinteresant pentru votanti

Stie cineva cu exactitate ce fac membrii Parlamentului European (PE)? Majoritatea celor aproximativ 375 de milioane de persoane cu drept de vot la alegerile din 4-7 iunie probabil au doar o idee confuza despre europarlamentari si misiunea lor - motiv pentru care nici nu se vor sinchisi sa voteze la sfarsitul acestei saptamani.

In urma cu 30 de ani, cand au fost organizate primele alegeri pentru PE, doua treimi din electorat a votat. Anul acesta, confirmand tendinta de declin constant, doar 30% din electorat se va prezenta la urne, remarca The Guardian.

Alegerile europene sunt o "specie" ciudata si fara "sex-appeal"; nu sunt chestiuni europene evidente pe marginea carora sa se exprime alegatorii, iar votul nu este un test al popularitatii personale, intrucat fiecarui parlamentar ii corespund cam jumatate de milion de alegatori.

In majoritatea Europei, alegerile vor fi, in cel mai bun caz, o oportunitate de a protesta impotriva politicilor nationale.

Cu toate acestea, de rezultatul acestor alegeri ignorate in general de alegatori depinde politica europeana.

In functie de cate mandate primesc la acest scrutin socialistii si partidele de centru-dreapta se va alcatui Comisia Europeana - si, prin extensie, agenda politica a Uniunii pana in anul 2014.

Patru cincimi din politicile care determina viitorul Europei sunt luate la Bruxelles, nu in legislaturile nationale, care nu mai au altceva de facut decat sa puna o "stampila" pe acestea.

Legile care se elaboreaza totusi in parlamentele nationale nu mai privesc decat chestiunile interne - orice altceva a fost lasat pe mana europarlamentarilor.

Importanta Parlamentului European in viata europeanului de rand este mare si din alte motive: a reusit sa obtina putere mai multa deoarece este singurul mecanism la dispozitia Europei care poate sa puna sub semnul intrebarii si sa amendeze acele "diktate" rigide si stangace ale oficialilor de la Bruxelles.

Unii mai spun ca ofera o "spoiala" de democratie unui proces de luare a deciziilor la nivel european care implica o targuiala "ca la carte" intre guvernele nationale.

Toate aceste atributii nu inseamna insa ca PE este un parlament "adevarat": nu poate mari taxele, nu poate declara razboi sau demite un Guvern, si nu functioneaza pe baza politicilor de stanga/dreapta, la fel ca si parlamentele nationale - se concentreaza mai degraba pe lucrurile practice decat pe ideologii.

Din nefericire, PE nu reuseste sa se faca inteles publicului larg. Un sondaj Gallup releva ca 36% dintre cei chestionati din statele membre UE nu mai au incredere in parlament, si chiar si mai multi, 37%, nu mai au incredere in Comisie.

Majoritatea dau vina pentru aceasta atitudine pe "lipsa de informatie" (64%), in vreme ce 62% dintre cei care au spus ca vor merge la urne sustin ca "votul nu conteaza".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#alegeri Parlamentul European, #europarlamentari misiune votanti , #stiri politice