Partidele folosesc în continuare sume colosale din subvenție pentru „presă și propagandă”. Ce alte cheltuieli „esențiale” au avut în luna august

Luni, 04 Octombrie 2021, ora 03:00
3636 citiri
Partidele folosesc în continuare sume colosale din subvenție pentru „presă și propagandă”. Ce alte cheltuieli „esențiale” au avut în luna august
Lideri noi, probleme vechi FOTO Colaj ziare.com / Facebook

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a publicat rapoartele pe luna august a modului în care partidele din România și-au cheltuit subvenția de la stat. La fel ca și în lunile anterioare, formațiunile investesc sume mari către „presă și propagan”, noutate fiind că pentru prima oară PNL a depășit PSD la acest capitol.

Cea mai mare cheltuială a PSD și PNL din subvenția pentru partide rămâne în continuare „presa și propagandă”. Cu toate astea, în luna august liberalii i-au depășit pentru prima oară pe social-democrați la acest capitol, pentru care au cheltuit 1.160.000 de lei (n.red.: peste 230.000 euro), în timp ce PSD a plătit 775.000 de lei (157.000 euro). În lunile anterioare, social-democrații foloseau aproximativ 3 milioane de lei către „presă și propagandă”. În ce privește USR PLUS, formațiunea condusă în prezent de noul președinte Dacian Cioloș, a plătit la acest capitol 72.500 de lei, adică de 16 ori mai puțin decât a făcut PNL.

PNL, cele mai ieftine sedii de partid

Un element important în ce privește funcționarea unui partid îl reprezintă personalul de o parte și sediul fizic de cealaltă parte. Aici, PSD a cheltuit 540.000 de lei pentru personal (110.000 euro), 19.500 de lei pentru chiriile sediilor și 38.000 de lei pentru întreținerea lor. Liberalii au făcut economii la personal, acolo unde au investit 187.000 de lei (38.000 euro), 74.000 de lei pentru chirii (15.000 euro) și 2.700 de lei (545 euro) pentru întreținerea sediilor. Cele două partide au fost depășite însă de către USR PLUS, care a investit cei mai mulți bani în personal și chirii. Astfel, formațiunea condusă de Cioloș a plătit în august 619.000 de lei (125.000 euro) pentru personal, 193.000 lei (39.000 euro) pentru chirii și 18.700 de lei (3.800 euro) pentru întreținerea sediilor.

O altă cheltuială majoră a formațiunilor din România a reprezentat-o consultanța politică și juridică, precum și sondajele de opinie. Astfel USR PLUS a scos din buzunare peste 100.000 de lei (20.000 euro) pentru consultanța politică, aproape 14.000 de lei (2.800 euro) pentru consultanța juridică și 10.000 de lei (2.000 euro) pentru sondajele de opinie. Formațiunea se mai remarcă și prin faptul că a plătit către avocați aproximativ 123.000 de lei (25.000 euro), spre deosebire de PSD (8.000 lei) și PNL, care nu au cheltuit măcar leu. În ce privește consultanța, liberalii au investit 134.000 de lei (27.000 euro) pentru sfaturile politice și 27.000 de lei pentru cele juridice (5.400 euro), fără să cheltuiască în schimb vreo sumă pentru sondaje de opinie.

Cu toate astea, PSD a plătit cea mai mare sumă pentru consultanța politică - 142.000 de lei (28.700 euro), fără să se atingă în schimb de consultanță juridică. Totodată, social-democrații au investit 88.000 de lei (18.000 euro) în sondajele de opinie.

La fel ca și în lunile trecute, AUR nu a cheltuit aproape niciun leu din subvenția de la stat, singura excepție fiind comisioanele pentru cardurile bancare, care a însemnat 8 lei. Formațiunea lui George Simion deține în visterie peste 8.500.000 de lei (1.700.000 euro).

Prea mulți bani făță de nevoile reale

Pentru a opta lună la rând, partidele politice din România investesc sume gigantice către propagandă și presă, principalii campioni fiind PSD și PNL, care cheltuie peste 60% din subvenție numai pentru acest capitol. EFOR a avertizat în urmă cu două luni că modul prin care sumele investite de către partidele din România pentru presă și propagandă poate avea un efect asupra independenței editoriale ale publicațiilor.

„Partidele mari au transformat subvențiile într-un mecanism de finanțare a presei și de construire a imaginii. Deși partidele politice ar trebui să aibă posibilitatea de a se promova, un total de aproape 25 de milioane de lei este o valoare foarte mare. Există în acest fel un potențial de a afecta independența editorială prin cumpărarea de servicii. Partidele sau beneficiarii fondurilor nu trebuie să marcheze spoturile sau articolele plătite din subvenții. În mod practic, noi nu știm și nu vedem pe ce se duc acești bani, mai ales în ani fără alegeri”, arată sursa citată.

Experții electorali notează faptul că partidele ar putea rămâne cu sume semnificative în conturi și că aceste sume pot fi folosite la alegerile din 2024, fără să existe o interdicție legislativă în acest sens. Un calcul bazat pe procentul de bani pe care partidele le-au cheltuit în primele șase luni din subvenția electorală arată că AUR poate acumula, până la următoarele alegeri, 50 de milioane de lei, în timp ce PSD ar putea strânge 150 de milioane de lei. „Acest exercițiu ne arată că fondurile din subvenții sunt mult peste nevoile partidelor, iar nivelul sumelor alocate către partide intră în dezacord cu recomandările și standardele internaționale”, mai afirmă EFOR.

Florin Cîțu a mărit din nou subvenția după ce a promis că o scade

La începutul lunii septembrie Guvernul a decis să dea la rectificarea bugetară aproape 90 de milioane de lei pentru subvenția partidelor politice. Anunțul a fost făcut chiar de către premierul Florin Cîțu. Liderul PNL explica atunci că a făcut modificarea la cererea Autorității Electorale Permanente (AEP).

"A fost o solicitare de la AEP pentru a avea aceeași sumă ca anul trecut la subvenția partidelor, nu mai mare, nu mai mică, suma a fost aprobată", a declarat, marți, 7 septembrie, premierul Cîțu, la finalul ședinței de Guvern în care a fost aprobată rectificarea bugetară.

Astfel, partidele urmează să primească în acest an peste 250 de milioane de lei (50 de milioane de euro), după ce, anterior, guvernul părea că retrage suplimentarea bugetului pentru partide. În cel de-al doilea draft al rectificării bugetare, suma alocată pentru partidele politice ar fi putut ajunge la un total de 265 de milioane de lei.

În 2020 Florin Cîțu declara că va tăia subvenția.

„Lucrez la bugetul pentru 2021 și exact ca în 2020 voi propune economii REALE la bugetul de stat prin: - tăierea cu un procent SEMNIFICATIV a subvenției pentru partidele politice și în 2021. În 2020, deși an electoral, am tăiat subvenția pentru partidele politice cu 30%.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
#finantare partide, #subventie partide, #bani partide, #autoritatea electorala permanenta, #AEP, #Florin Citu PNL, #Dacian Ciolos USR, #Marcel Ciolacu PSD , #stiri politice