Pastele inainte de '89 - va mai amintiti?

Sambata, 03 Aprilie 2010, ora 18:48
8136 citiri
Pastele inainte de '89 - va mai amintiti?

Ati vazut cine sunt primii care se strang in fata altarului, la fiecare Sarbatoare? Politicienii. Asa va fi si anul acesta, de Paste. Fiecare dintre ei se va afisa sfios, in primele randuri, pe la vreo manastire, printre credinciosi.

Inainte de Revolutie insa, membrii aparatului de partid se fereau sa participe la slujbele de Inviere, sa ia lumina. Cu toate acestea, departe de privirile curioase, fiecare dintre ei sarbatorea, isi facea o cruce si ciocnea oua rosii in noaptea de Inviere in propria casa, alaturi de familie. Chiar si Nicolae Ceausescu si familia sa.

O sarbatoare de Paste in casa Ceausestilor nu era fastuoasa, era insa bine pusa la punct. Era o intalnire strict de familie, intr-un stil taranesc, cu produse traditionale. Totul era verificat de Elena Ceausescu.

"Pastele il petreceam ca oricare alt roman, cu friptura de miel, oua rosii, pasca, drob de miel, cozonac, cas, vin rosu etc. La Denie si Inviere nu mergeam, dar nu pentru ca ne interzicea Ceausescu - din scoala generala n-am mai mers -, in schimb, baiatul meu mergea si la Denie, si la Inviere. La partid nu se discuta niciodata despre Sarbatorile de Paste, dar toata lumea respecta aceasta sarbatoare, inclusiv Ceausescu vopsea oua sau manca drob de miel", a povestit Stefan Andrei, fost ministru al Afacerilor Externe.

Oamenii simpli nu aveau probleme in a merge la Biserica si a iesi din case, in Duminica Pastelui, imbracati de sarbatoare. In unele orase exista obiceiul ca, in Noaptea Invierii, sa se organizeze discoteci, pentru a-i deturna pe tineri de la biserica. Incercarea s-a dovedit insa fara succes - in cel mai bun caz, tinerii veneau sa se distreze de-abia dupa ce luau lumina.

In cei 45 de ani de comunism, regimul totalitar a incercat inlocuirea sarbatorilor crestine cu altele laice. Daca in perioada interbelica autoritatile dadeau o saptamana de vacanta elevilor de Sarbatoarea Pascala, indiferent cand cadea aceasta, in timpul regimului comunist nu se oferea nici macar o zi libera.

Oferta Televiziunii Romane cu ocazia Sarbatorilor de Paste nu diferea cu nimic de cea a unui sfarsit normal de saptamana. In 1960, pe 16 aprilie, in Noaptea Invierii, romanii au putut urmari la televizor filmul artistic "Lenin in octombrie".

In ziua de Paste a anului 1985, Televiziunea Romana oferea programul "9 Mai - Aniversarea a 40 de ani de la victoria asupra fascismului si sarbatoarea zilei Independentei Romaniei", asta in conditiile in care Pastele cazuse pe 14 aprilie.

In 1988 si 1989, ani ai intaririi propagandei, romanii au urmarit la televizor filmul artistic "Lumina de gaz", cu Ingrid Bergman, respectiv emisiunea de "educatie ideologica" "Din cronica luptei patriotice, revolutionare".

Pastele cel mai greu si cel mai aparte era indurat de catre detinutii politici, acestia fiind umiliti si torturati pentru credinta lor, batjocoriti sau "impartasiti" cu fecale.

Nici ziarele nu scriau niciodata despre Sarbatorile Pascale, ziua de Paste era dedicata cuplului prezidential, fiind prezentate realizarile "Epocii de Aur".

Citeste si:
Cine sunt parlamentarii și europarlamentarii care își vor da demisia din USR și îl vor urma pe Dacian Cioloș
Cine sunt parlamentarii și europarlamentarii care își vor da demisia din USR și îl vor urma pe Dacian Cioloș
Europarlamentarul USR Dacian Cioloş va anunţa un nou proiect politic săptămâna viitoare, au declarat pentru News.ro surse apropiate fostului lider USR. Cioloș va fi urmat de maximum 10...
Lăutari și băutură. Un vicepreședinte PNL a explicat cum îi aborda pe primarii care cereau bani pentru proiecte VIDEO
Lăutari și băutură. Un vicepreședinte PNL a explicat cum îi aborda pe primarii care cereau bani pentru proiecte VIDEO
Senatorul PNL Virgil Guran, ales vineri, 27 mai în funcția de vicepreședinte al partidului, a declarat în fața partidului modul în care îi aborda pe primarii care veneau la el să îi ceară...