PCM ramane legal, desi Parchetul spune ca a fost inregistrat cu semnaturi false

Vineri, 14 Martie 2008, ora 12:17
1354 citiri
PCM ramane legal, desi Parchetul spune ca a fost inregistrat cu semnaturi false

Procurorul a cerut vineri Curtii de Apel casarea deciziei Tribunalului Bucuresti, prin care s-a dispus inregistrarea Partidului Civic Maghiar, pe motiv ca exista semnaturi false pe listele de sustinatori depuse la dosar, si trimiterea cauzei spre rejudecare. Insa Curtea de Apel a respins recursul, asa incat PCM ramane un partid perfect legal, anunta Antena 3.

Procurorul a sustinut ca magistratii Tribunalului Bucuresti nu ar fi cercetat cu atentie fondul cauzei si, in consecinta, nu ar fi observat ca ar exista semnaturi aproape identice in dreptul unor persoane diferite. "Exista indicii ale infractiunii de fals", a spus procurorul, sustinand ca o persoana a semnat in fals pentru alte persoane.

Avocatul Partidului Civic Maghiar, Doru Costea, a sustinut ca este vorba despre "o maniera de obstaculare" a inregistrarii partidului.

La termenul de vineri, instanta a pus in discutie cereri de interventie din partea unor persoane care au sustinut ca li s-ar fi folosit datele personale si semnaturile, pe listele de sustinere a PCM, fara a-si da consimtamantul, si le-a respins ca inadmisibile. De asemenea, Curtea de Apel a respins cererea de interventie in favoarea Ministerului Public, a lui George Alexandru Roncea.

Curtea de Apel decide vineri daca admite inregistrarea Partidului Civic Maghiar, solutie ce ar ramane definitiva.

La termenul de luni, Curtea de Apel a judecat, intr-un dosar separat, o alta cerere de interventie a lui George Alexandru Roncea, fratele mai mare al ziaristului Victor Roncea, care a fost respinsa ca inadmisibila.

Magistratii Tribunalului Bucuresti au admis, in data de 29 ianuarie 2008, cererea de inregistrare a Partidului Civic Maghiar si au dispus inregistrarea acestuia in registrul partidelor politice existent la Tribunalul Bucuresti.

Instanta a admis cererea de inregistrare cu tot cu denumirea partidului tradusa in limba maghiara cu toate ca, procurorul de sedinta a cerut magistratilor, in 24 ianuarie, respingerea inregistrarii Partidului Civic Maghiar, pe motiv ca articolul 13 din Constitutia Romaniei prevede limba romana ca limba oficiala. In denumirea completa a partidului era inclusa si traducerea in limba maghiara. Din actele dosarului rezulta ca denumirea completa este "Partidul Civic Maghiar - Magyar Polgari Part", abreviat "PCM-MPP".

In replica, avocatul lui Szasz Jeno, presedintele partidului, a sustinut in fata instantei ca, atata timp cat minoritatile nationale se pot constitui in formatiuni politice, respectiv partide, e normal ca ei sa beneficieze de drepturile si libertatile fundamentale atribuite. El a mai sustinut ca, potrivit articolului 14 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, drepturile si libertatile fundamentale pot fi exercitate fara discriminare bazata pe criterii de limba sau pe apartenenta la o minoritate etnica.

Tot in 24 ianuarie, cei patru membri fondatori prezenti in sala au invederat instantei ca prefera sa renunte la traducerea in limba maghiara, decat sa li se respinga cererea de inregistrare a partidului.

Presedintele UCM, Szasz Jeno, a depus la data de 20 noiembrie 2007, la Tribunalul Bucuresti, documentatia necesara pentru inscrierea UCM ca partid politic sub numele de Partidul Civic Maghiar (PCM). PCM se vrea o alternativa politica la UDMR, potrivit lui Szasz, primordiala fiind asigurarea pluralismului politic pentru maghiarii din Romania.

"Spre deosebire de romani, noi nici dupa 17 ani de la Revolutie n-am reusit sa ne castigam acest drept", a declarat Szasz. Potrivit acestuia, in statutul si programul politic al PCM nu se apare ca obiectiv obtinerea autonomiei maghiare.

Pentru a se inregistra ca partid, UCM avea nevoie de 25.000 de semnaturi din 18 judete plus Bucuresti, dar nu mai putin de 700 de semnaturi din fiecare. Potrivit lui Gazda, s-au strans 27.000 de semnaturi, dintre care un sfert sunt din Tinutul Sepsi.

Citește și:
Ce clădiri istorice rămân fără apărare dacă PUZ Zone Protejate dispare. Nicușor Dan: ”Este complet fals ce susțin șeful ISC, Paul Racoviță și prefectul Toni Greblă”
Ce clădiri istorice rămân fără apărare dacă PUZ Zone Protejate dispare. Nicușor Dan: ”Este complet fals ce susțin șeful ISC, Paul Racoviță și prefectul Toni Greblă”
Primarul general Nicuşor Dan a afirmat luni, 6 februarie, referitor la intenţia prefectului Capitalei Toni Greblă de a suspenda în instanţă PUZ Zone Protejate, că este singurul regulament...
Portret de prezidențiabil: ce își doresc românii?
Portret de prezidențiabil: ce își doresc românii?
Potrivit unui sondaj recent, românii ar vrea un prezidențiabil care să aibă notorietate, imagine bună, să creadă în anticorupție, să aibă un proiect economic coerent și să țină țara...