PD-L a parasit plenul Parlamentului inainte de citirea motiunii de cenzura

Joi, 08 Octombrie 2009, ora 11:05
2141 citiri
PD-L a parasit plenul Parlamentului inainte de citirea motiunii de cenzura

Parlamentarii PD-L au parasit joi, plenul Parlamentului, inainte de citirea motiunii de cenzura "11 impotriva Romaniei" depusa de PNL si UDMR, ca urmare a faptului ca in opinia acestui partid motiunea este neconstitutionala, deoarece semnatarii acesteia au mai depus o alta motiune de cenzura in aceasta sesiune parlamentara.

Prin plecarea deputatilor si senatorilor PD-L din plenul reunit al camerelor se pune problema in ce masura mai exista cvorumul legal pentru a se putea citi textul motiunii asa cum prevede legea.

Conform prezentei facute, la inceputul sedintei in sala erau 280 de parlamentari dar 90 dintre acestia erau democrat-liberali. Prin parasirea sedintei de catre acestia, este de asteptat ca cvorumul necesar, de 236 de parlamentari, sa nu mai poata fi atins.

In timpul apelului nominal facut pentru a se verifica prezenta in sala, s-a cerut o pauza de consultari pentru a se decide cum si daca aceasta sedinta mai continua.

Daca cvorumul nu va fi intrunit, procedura legata de motiunea de cenzura nu isi mai poate urma cursul legal.

Pe de alta parte, nici conducerea BNR nu mai poate fi validata in sedinta de joi, in conditiile in care pe 10 octombrie expira mandatul actualei conduceri.

Cum s-a ajuns in aceasta situatie

Decizia PD-L de a parasi plenul Parlamentului a venit ca urmare a respingerii de catre deputatii si senatorii Opozitiei a tuturor solicitarilor partidului aflat la putere.

Astfel, plenul a respins propunerea facuta de liderul de grup parlamentar al PD-L, Mircea Toader, ca pe primul punct al ordinii de zi sa fie trecut votul pentru noul Consiliu de Administratie al BNR.

De asemenea, a fost respinsa si solicitarea de a se inscrie pe lista dezbaterilor a avizului cerut de Traian Basescu in vederea organizarii referendumului.

Nici solicitarea de a se apela la comisiile juridice pentru a se stabili daca aceasta noua motiune de cenzura este constitutionala nu a avut succes.

Vicepresedintele PD-L, Ioan Olteanu, a avut o interventie de la tribuna Parlamentului in care a explicat ca motiunea de cenzura "11 impotriva Romaniei" este neconstitutionala deoarece incalca prevederile articolelor 113 ai 114 din Constitutia Romaniei, ea fiind semnata de multi parlamentari PNL si UDMR care au semnat si motiunea depusa anterior in aceasta sesiune parlamentara.

In aceste conditii, el le-a propus colegilor parlamentari sa apeleze la comisia juridica care ar urma sa decida daca sunt indeplinite conditiile de constitutionalitate.

Propunerea a fost respinsa de catre toti parlamentarii PSD, PNL si UDMR, ai caror reprezentanti s-au exprimat de la tribuna Parlamentului foarte acid la adresa democrat-liberalilor.

"Imi pare rau ca nu am reusit sa il conving pe domnul Olteanu nici azi nici ieri, se vede ca instructiunile de partid au fost mai puternice decat argumentele juridice. Am ajuns la o situatie cu totul spectaculoasa. Ca reprezentantii UDMR sa explice sensurile Constitutiei celor din PD-L care nu reusesc sa patrunda in acest moment sensurile ei. V-as propune sa nu trimitem textul la comisia juridica ci pe domnul vicepresedinte Ioan Oltean, ca sa ii explice colegii despre ce este vorba", a declarat Adrian Nastase.

Stafeta a fost apoi preluata de senator Puiu Hasotti de la PNL, care a declarat ca premierul Emil Boc, profesor universitar de drept constitutional, "fie face erori, fie o violeaza, ma rog cat poate el sa o violeze, Constitutia".

"Concluzie: marti Guvernul Boc II va cadea, adio domnule Boc adio domnule Basescu", a incheiat Hasotti in aplauzele colegilor.

Citeste si:
Normele metodologice pentru aplicarea Legii consumatorului vulnerabil, adoptate săptămâna viitoare. Anunțul Ralucăi Turcan
Normele metodologice pentru aplicarea Legii consumatorului vulnerabil, adoptate săptămâna viitoare. Anunțul Ralucăi Turcan
Ministrul Muncii, Raluca Turcan, anunţă că săptămâna viitoare vor fi adoptate normele metodologice pentru aplicarea Legii consumatorului vulnerabil, care sprijină financiar persoanele şi...
USR PLUS îi solicită lui Florin Cîțu să prezinte un raport privind campania de vaccinare: ”E un eșec. Singurul responsabil e premierul”
USR PLUS îi solicită lui Florin Cîțu să prezinte un raport privind campania de vaccinare: ”E un eșec. Singurul responsabil e premierul”
Liderul deputaţilor USR PLUS Ionuţ Moşteanu a solicitat ca premierul Florin Cîţu să vină în Parlament ca să prezinte un raport cu privire la campania de vaccinare. El mai spune că...
Sursa: Ziare.com
Comentarii
dan 1111
rank 3
VA ofer spre atentie doua scenarii de care va depinde evolutia ulterioara a Romaniei ,si, de fapt, a vietii noastre !
Ghilotina
rank 5
La MAREA SEDINTA A CAMERELOR REUNITE lipsesc chiar liderii PSD-PC si PNL !