PD-L cere societatii civile sa ia atitudine fata de santajul practicat de Rosca Stanescu

Miercuri, 11 Noiembrie 2009, ora 16:18
2256 citiri
PD-L cere societatii civile sa ia atitudine fata de santajul practicat de Rosca Stanescu
Foto: Curentul

PD-L cere Clubului Roman de Presa si societatii civile reprezentata prin ONG-uri sa prezinte public un punct de vedere fata de maniera in care doi jurnalisti, Sorin Rosca Stanescu si Bogdan Chirieac, au procedat in cazul discutiei cu presedintele Agentiei Nationale de Integritate, Catalin Macovei.

Dupa ce cotidianul Curentul a publicat marti stenograma si inregistrarea audio a unei discutii in care jurnalistul Sorin Rosca Stanescu facea presiuni asupra sefului ANI, Catalin Macovei, in prezenta jurnalistului Bogdan Chireac, PD-L le cere organizatiilor profesionale de jurnalisti sa se delimiteze de practicile folosite de cei doi.

"Consideram ca se ridica o serie de intrebari legitime despre actiunea celor doi pretinsi jurnalisti independenti politic. Deoarece cei doi jurnalisti sunt, prin meseria lor, formatori de opinie care influenteaza opinia publica, consideram ca este normal ca oamenii sa afle adevarul cat mai curand", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com de catre PD-L.

Conform sursei citate, "acest caz este cea mai clara dovada ca impotriva membrilor PD-L si a presedintelui Traian Basescu se desfasoara, de catre unele trusturi de presa, o virulenta campanie murdara. Miza politica a dusmanilor presedintelui Traian Basescu este atat de mare incat incalca legea, ameninta, santajeaza pentru a mai inventa un subiect de atac la adresa sefului statului".

"Rosca Stanescu si Chirieac sunt asemeni militienilor-politruci de trista-amintire"

PD-L considera ca Rosca Stanescu si Chirieac sunt "doi pretinsi jurnalisti independenti care comit ilegalitati si practica santajul si mita, asemeni militienilor-politruci de trista-amintire. Doua unelte ale mogulilor de presa, cu legaturi in serviciile speciale, care se folosesc de aparenta independentei si impartialitatii jurnalistice pentru a subordona institutiile statului si pentru a manipula opinia publica".

In aceste conditii, PD-L solicita:

1. Clubului Roman de Presa sa investigheze incalcarea deontologiei jurnalistice si sa prezinte public un punct de vedere fata de maniera in care cei doi jurnalisti, cu antecedente grave privind incalcarea normelor jurnalistice, au procedat in cazul discutiei cu presedintele ANI

2. Cerem precizari publice din partea ONG-urilor si a asociatiilor jurnalistilor, legat de afirmatiile lui Bogdan Chirieac vizand faptul ca este "director de ONG"

3. Pro Democratia, Centrul de Resurse Juridice, Agentia de Monitorizare a presei "Academia Catavencu" si Centrul pentru Jurnalism Independent, sa elucideze existenta unei relatii de finantare cu Bogdan Chirieac si "sa se delimiteze moral fata de actiunile celor doi pretinsi jurnalisti independenti politic", prin care asupra institutiilor statului se exercita presiuni directe, explicite pentru implicarea in jocul electoral.

"Consideram ca ONG-uri care s-au manifestat consecvent pentru apararea institutiilor statului si impotriva transformarii institutiilor in arme politice vor avea aceeasi unitate de masura morala si pentru presiunile vadit politice ale celor doi militieni-politruci pretinsi jurnalisti", se mai arata in comunicatul PD-L, in care se mai solicita ca aceste organizatii sa isi asume public statutul de sustinatori la Presedintie ai acelui candidat ale carui interese le servesc in aceasta campanie electorala.

Conventia Organizatiilor de Media: Cei doi incalca grav statutul de jurnalisti

Conventia Organizatiilor de Media (COM) arata intr-un comunicat de presa remis Ziare.com, ca atat Sorin Rosca Stanescu cat si Bogdan Chirieac incalca grav statutul de jurnalist si cer tuturor institutiilor media care au contracte de prestari servicii media cu cei doi sa prezinte o pozitie publica fata de fapta celor doi si sa-si informeze publicul cu privire la acest caz.

Prezentam comunicatul COM:

Autenticitatea inregistrarii a fost deja confirmata de SRS, BC si presedintele ANI. Concret, SRS si BC pot fi considerati autorii unei tentative de santaj asupra unui demnitar public. Ei incearca sa-l constranga pe presedintele ANI sa puna in miscare prioritar mecanismele de verificare ale unei agentii de stat impotriva unor anumiti politicieni si sa 'scurga' eventualele rezultate catre SRS si BC.

Totodata, SRS si BC se dovedesc a fi in posesia unor informatii compromitatoare despre Catalin Macovei, dar aleg sa priveze publicul de aceste informatii, pentru a obtine alte avantaje. Intentia celor doi ziaristi nu este aflarea adevarului ci obtinerea cu orice pret a unor informatii compromitatoare despre anumiti politicieni aflati in functii de conducere.

Modul de abordare ii descalifica din postura de jurnalisti

Modul de abordare a celor doi incalca statutul jurnalistului si principiile de baza ale oricarui cod deontologic si-i descalifica din postura de jurnalisti.

Avand in vedere lunga lor cariera in presa si consistenta mediatizarea a celor doi sub titulatura de "jurnalisti" si "formatori de opinie", consideram ca fapta lor aduce grave prejudicii oricarui jurnalist care vrea sa-si indeplineasca munca profesionist si onest. Presa critica si de investigatie este confundata cu manipularea si santajul.

Avand in vedere cele de mai sus, consideram ca cei doi incalca grav statutul de jurnalisti. De asemenea, recomandam celor care gazduiesc articole tiparite sau in format electronic, aparitii radio sau televizate ale lui SRS si BC sa mentioneze calitatea in care sunt invitati cei doi.

Bogdan Chirieac, in vizorul Comisiei de etica din TVR

Recomandam TVR sa ia in discutie in Comisia de Etica daca, din postura de moderator emisiune pe postul public de televiziune, Chirieac incalca sau nu Statutul jurnalistului din TVR.

Sesizam public Comisia de Etica a Clubului Roman de Presa - Asociatia Jurnalistilor din Romania pentru a lua in discutie acest caz si sa prezinta o concluzie publica.

Solicitam institutiilor statului sa se autosesizeze si sa investigheze daca actiunea celor doi constituie incalcari ale legii si sa se pronunte in regim de celeritate.

Cerem ANI sa prezinte o pozitie oficiala in acest caz si sa dea publicitatii elementele cu care s-a incercat santajarea presedintelui ANI.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#stenograma Rosca Stanescu santaj, #Rosca Stanescu Chirieac Macovei, #Rosca santaj Macovei , #stiri politice
Comentarii
Poza ardeleanuab
ardeleanuab
rank 1
Poza OSIRIS
OSIRIS
rank 5
JURNALISTI MINCINOSI SI HOTI = Rosca Stanescu & Bogdan Chirieac CEI MAI MARI DIVERSIONISTI