PD si PLD au semnat un protocol de colaborare politica

Luni, 02 Iulie 2007, ora 13:06
1334 citiri
PD si PLD au semnat un protocol de colaborare politica

PD si PLD au semnat luni un protocol de colaborare politica si parlamentara, in care se angajeaza sa aiba o pozitie si actiuni politice comune. De remarcat faptul ca din documentul - care cuprinde zece puncte - lipseste orice referire la un pol de centru-drepta sau la unificarea acestor forte.

Documentul este construit pe structura celui semnat de PD si PNL in urma cu cativa ani si a fost la baza functionarii Aliantei D.A. Protocolul a fost semnat de Emil Boc, din partea PD, si Theodor Stolojan, din partea PLD. Liderul democrat a precizat ca documentul nu are valoare juridica.

Din protocol lipsesc orice referiri la constituirea unui pol de centru-drepta sau la unificarea acestor forte - dorinta PLD si a presedintelui Traian Basescu. in documentul semnat luni se arata ca PD si PLD se angajeaza sa colaboreze in plan parlamentar si politic la nivel national si local, iar cele doua partide se definesc ca partide de opozitie fata de actualul Guvern si de PSD, "adevaratul guvernant al Romaniei in momentul de fata".

Astfel, cele doua formatiuni se angajeaza sa aiba "o pozitie si actiuni politice comune". In plus, in cazul campaniei pentru Parlamentul European, este stipulat ca PD si PLD nu se vor ataca reciproc, ducand o campanie decenta, pe proiecte politice.

Totodata, PD si PLD "vor desfasura o actiune comuna permanenta de monitorizare a actiunilor Guvernului si vor ultiza toate instrumentele democratice pentru eliminarea derapajelor de la angajamentele luate in fata electoratului". Proiectele concrete la care se face referire sunt reforma constitutionala si legea lustratiei.

Potrivit punctului sapte al protocolului, cele doua partide vor initia si vor participa la dezbateri politice si campanii comune privind reforma institutionala si a clasei politice si vor incuraja si sprijini initiativele societatii civile ca parte activa in procesul de elaborare a unei noi Constitutii, care sa permita tuturor cetatenilor asoceirea reala intr-o noua republica.

In document se face referire si la condamnarea crimelor comunismului, aratandu-se ca PD si PLD vor initia si sustine proiecte legislative, inclusiv Legea lustratiei - in concordanta cu standardele CEDO.

In ultimele doua puncte ale protocolului se arata ca formatiunile vor intensifica eforturile de definitivare a strategiei post-aderare si ca vor elabora o viziune comuna privind "rolul activ al Romaniei la constructia UE".

In protocol se mai stipuleaza ca alesii locali ai PD si PLD se vor sprijini reciproc in realizarea obiectivelor angajate pentru comunitatile locale.

Liste separate la alegerile pentru Parlamentul European, din noiembrie

PD si PLD vor actiona ca partide de opozitie fata de adevaratul partid de guvernare, PSD, prevede protocolul in zece puncte, convenit luni de liderii democrati si liberal-democrati, informeaza Rompres.

Cele doua partide nu se vor ataca in campania pentru Parlamentul European, vor avea actiuni comune de opozitie, iar alesii locali ai PD si PLD se vor sprijini reciproc in realizarea obiectivelor asumate la castigarea alegerilor, a precizat presedintele democrat Emil Boc.

Iata cele zece puncte ale protocolului:

1. PD si PLD se angajeaza sa colaboreze in plan parlamentar si plan politic, la nivel national si la nivel local.

2. In raport cu actualul guvern, PD si PLD sunt formatiuni de opozitie.

3. Fata de guvernarea PNL-UDMR, cat si fata de PSD, care este adevaratul guvernant al Romaniei in momentul de fata, PD si PLD vor avea o pozitie si actiuni politice comune.

4. Alesii locali al PD si PLD se vor sprijini reciproc in realizarea obiectivelor angajate pentru comunitatile locale.

5. In campania pentru Parlamentul European, PD si PLD nu se vor ataca reciproc.

6. PD si PLD vor monitoriza permanent activitatea si initiativele guvernului si vor utiliza toate instumentele prevazute de democratia parlamentara pentru eliminarea derapajelor de la angajametnele asumate in fata electoratului.

7. PD si PLD vor initia si vor participa la dezbateri si campanii comune privind reforma institutionala si a clasei politice, inclusiv prin elaborarea unei noi Constitutii.

8. PD si PLD vor initia si vor sustine proiecte legislative, inclusive legea lustratiei, in concordanta cu standardele CEDO.

9. Cele doua formatiuni vor intentisifica eforturile pentru realizarea unei strategii nationale post-aderare.

10. PD si PLD vor elabora o viziune comuna a rolului activ al Romaniei la constructia UE.

Citeste si:
Dragnea critică PSD: ”Tu demiţi Guvernul şi tu spui că nu vrei să îţi asumi guvernarea? În politică îţi mai asumi şi costul electoral ”
Dragnea critică PSD: ”Tu demiţi Guvernul şi tu spui că nu vrei să îţi asumi guvernarea? În politică îţi mai asumi şi costul electoral ”
Liviu Dragnea consideră că, în cazul în care PSD a demis Guvernul, trebuia să îşi asume guvernarea, precizând că probabil s-a temut să facă acest lucru deoarece vine iarna, menţionând...
Miniștrii cu care premierul desemnat, Dacian Cioloș, ar putea merge în Parlament. Dan Barna, ministru de Externe, Mihai Goțiu, ministrul Mediului
Miniștrii cu care premierul desemnat, Dacian Cioloș, ar putea merge în Parlament. Dan Barna, ministru de Externe, Mihai Goțiu, ministrul Mediului
Conducerea USR aprobă duminică programul de guvernare şi lista membrilor Cabinetului Cioloş. Printre variantele de lucru discutate în şedinţa Biroului Naţional al partidului se numără Dan...
Sursa: Ziare.com
Comentarii
Georgica Boerica
rank 1
Mergeti la www.sojust.ro sa vedeti cine face JUSTITIA in Romania! www.sojust.ro dezvaluie CANALIILE in JUSTITIE