Pentru ce 10% in plus? Investitie in performanta sau gaura neagra?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 01 Decembrie 2015, ora 13:20
4896 citiri
Pentru ce 10% in plus? Investitie in performanta sau gaura neagra?

De astazi, toti bugetarii vor primi salarii mai mari cu 10%, prin voia parlamentarilor care au votat cu mare entuziasm si fara niciun studiu de impact, de fezabilitate, un amendament la ordonanta care majora lefurile medicilor cu 25%.

Nu cred ca se indoieste nimeni ca acest amendament a fost un "cadou" otravit pus in bratele noului guvern, la foarte putin timp dupa desemnarea premierului Ciolos, de intreg spectrul politic, inclusiv de catre liberali.

Dupa o oarecare ezitare, presedintele Iohannis a promulgat reglementarea, iar premierul a anuntat ca nu va amana aplicarea ei. Dl Ciolos a simtit probabil, si nici nu era greu, ca refuzand aceasta majorare isi va incepe mandatul sub semnul taierii, deci al ostilitatii, oferind in acelasi timp un bonus politicului populist.

Dar puntea nu este trecuta. Nu va fi usor de acoperit impactul acestei majorari. Sigur, se poate face rost de bani, asa cum a facut Victor Ponta pentru toate masurile populiste pe care le-a luat, prin blocarea investitiilor. Noul ministru al Finantelor a explicat clar ca excedentul bugetar asa se explica.

Dar ar fi tragic ca noul cabinet, a carui menire ar fi sa reaseze Romania pe principii de dezvoltare corecta, sa cada in pacatele populiste ale precedentului guvern. Cum va reusi sa mentina si deficitul sub 3%, sa majoreze si salariile, dar si sa relanseze investitiile e greu de spus.

O cale exista. Si nu chiar una miraculoasa. Eficientizarea cheltuielilor. Adica inchiderea robinetelor prin care sunt drenati bani publici, printr-o reforma dura si rapida a administratiei.

Va fi insa cabinetul Ciolos lasat sa faca asa ceva? In an electoral? Si va avea cu cine sa inlocuiasca structura osificata a ministerelor, schimbare fara de care nu cred ca se poate vorbi despre o eficientizare a administratiei?

Da, este adevarat ca un prim pas spre reforma este tocmai aducerea la un nivel decent a salarizarii. Ca sa atragi competente in sistemul bugetar trebuie sa le recompensezi cu lefuri decente. Accepta salarii mizerabile doar cei care sunt chititi sa le compenseze prin coruptie sau nici nu merita mai mult.

Dar ca sa transforme aceasta majorare salariala intr-un atu, intr-o premisa a reformei, Dacian Ciolos va trebui sa reuseasca sa introduca anul acesta si criterii de performanta care sa faca o diferenta necesara.

De majorare nu va beneficia toata lumea cu acelasi procent - 10% in plus la 3.000 de lei nu e chiar acelasi lucru cu 10% la 1.000 de lei. Dar cu cat mai mare va fi plusul, cu atat mai consistente ar trebui sa fie si exigentele: performanta superioara, integritate fara pata. Adica aceasta majorare sa devina o investitie in calitatea corpului bugetar, nu o noua ofranda catre o gaura neagra.

Este un principiu valabil si in cazul salariilor demnitarilor. Foarte probabil ca aceasta va fi respinsa in camera decizionala, dupa ce a fost trantita si in Senat. Asta ar inseamna ca ministrii ar reveni la lefuri de o mie de euro.

Adica i-a fost greu dlui Ciolos sa ii aduca pe 3.000 de euro si credeti ca vor ramane pe o mie? Oameni competenti, care pe competenta lor isi pot asigura o meritata bunastare, unii avand deja angajamente de plata pe care trebuie sa le onoreze. Eu nu cred. Si iar ne vom intoarce la ministri care sa se bazeze pe spagi. Asta vrem?

Salariile demnitarilor trebuie sa ramana majorate, dar si ele trebuie dublate de criterii certe de competenta. Acelasi principiu. Competenta si integritatea costa. Dar Romania pana acum a platit hotia si incompetenta.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#majorare salarii bugetari, #Ciolos majorare salarii , #stiri politice