Plesu: Nu mai vreau sa traiesc intr-o lume in care principalele personaje sunt Ciutacu, Basescu, Gadea

Vineri, 19 Noiembrie 2010, ora 19:08
2850 citiri
Plesu: Nu mai vreau sa traiesc intr-o lume in care principalele personaje sunt Ciutacu, Basescu, Gadea

"Nu mai vreau sa traiesc intr-o lume in care principalele personaje se numesc Ciutacu, Basescu, Gadea, Diaconescu", a declarat Andrei Plesu, starnind zambete in randul celor cateva sute de participanti la conferinta organizata in seria "Cultura bate criza", in aula Bibliotecii Centrale Universitare.

In ciuda pitorescului ei, viata politica romaneasca i se pare lui Andrei Plesu "cumplit de repetitiva". "In Romania pare ca se intampla tot timpul lucruri enorme ca si cand nu s-ar intampla nimic. De fapt nu se intampla nimic sub masca lucrurilor extraordinare", a mai spus scriitorul, citat de Gandul.

Subiectele abordate in timpul conferintei moderate de Sorin Alexandrescu au fost extrem de diverse. Andrei Plesu a vorbit despre firea romaneasca, despre rolul intelectualilor in politica, despre exilul la Tescani, despre Revolutie sau despre felul in care Romania ar putea sa iasa din criza.

Plesu s-a declarat incapabil sa-i ia in serios pe multi dintre politicieni, dintr-un motiv foarte simplu: "nu vorbesc corect romaneste".

In plus, omul de cultura a marturisit ca nu mai crede in oameni salvatori pentru Romania si ca fiecare individ ar trebui sa se concentreze sa isi faca bine treaba, pentru ca de aici va veni schimbarea: "Noi suntem un popor de dirijori", a remarcat el, fiecare roman fiind convins ca el ar putea sa conduca stralucit tara.

Andrei Plesu a vorbit pe larg, si la fel de spumos, despre felul in care au reusit romanii sa reziste in timpul comunismului. "Venisem de la Tescani pe 22 decembrie si femeia de serviciu a familiei vecine a intrat ca un fulger in camera si a spus: 'La colt se dau masline si nu e nimeni'. Asta e rezultatul multor ani de rezistenta", a povestit Plesu, inveselindu-i pe cei prezenti.

De asemenea, el a atras atentia asupra unui aspect deloc abordat in presa: "La CNSAS, toata lumea cauta informatori, turnatori. (...) Dar au existat oameni absolut nesemnificativi socialmente care au avut o atitudine incredibil de demna in timpul comunismului. (...) E cazul unui profesor de romana dintr-un sat caruia i s-a cerut sa semneze un angajament cu Securitatea. Raspunsul lui in scris a fost 'Nu sunt capabil de asa ceva'".

Conferinta sustinuta joi seara de Andrei Plesu a avut tema "Jurnalul. Al cui?" si a facut parte din seria de conferinte "Cultura bate criza" organizate de Centrul de Excelenta in Studiul Imaginii (CESI) al Universitatii din Bucuresti in colaborare cu Fundatia Spandugino si Biblioteca Centrala Universitara din Bucuresti.

Intilnirea a fost moderata de Sorin Alexandrescu, profesor la Universitatea din Bucuresti si director al Centrului de Excelenta in Studiul Imaginii.

Citeste si:
Scandal în PNȚCD. Aurelian Pavelescu, acuzat că a produs multe ”găuri negre” legate de vânzarea unui sediu
Scandal în PNȚCD. Aurelian Pavelescu, acuzat că a produs multe ”găuri negre” legate de vânzarea unui sediu
Comitetul Naţional de Conducere al PNŢCD îl acuză, sâmbătă, pe Aurelian Pavelescu de ”management defectuos” şi de multe ”găuri negre” legate de vânzarea unui sediu. Imobilul ar fi...
Guvernul României donează Ucrainei măşti chirurgicale, viziere şi combinezoane
Guvernul României donează Ucrainei măşti chirurgicale, viziere şi combinezoane
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a adoptat în şedinţa de sâmbătă două hotărâri privind acordarea de asistenţă internaţională gratuită pentru Ucraina şi scoaterea de...