PNL, groparul României

Autor: Dan Popa - radio-jurnalist
Joi, 21 Octombrie 2021, ora 10:38
6695 citiri

După ce Dacian Cioloș a eșuat în tentativa sa de a forma un guvern, pe surse, s-a auzit că președintele Iohannis i-ar fi cerut lui Florin Cîțu să facă un pas în spate, dar că acesta ar fi refuzat.

Dacă e adevărat, atunci lucrurile se complică și mai mult, pentru că, în acest caz, înseamnă că “echipa câștigătoare” are de gând să îl propună din nou pe Cîțu, peste capul președintelui. Iar dacă Iohannis și-ar călca pe mândrie și l-ar nominaliza din nou pentru a forma guvernul, la fel ca și în cazul lui Cioloș, eșecul va fi asigurat din start.

Sigurele variante care puteau da un guvern stabil era ori alianța PNL-ului cu USR-ul, ori cu PSD-ul. În ambele cazuri însă, persoana lui Florin Cîțu, ca prim ministru, era în afară de orice discuție. Nu doar USR nu îl va accepta pe Florin Cîțu ca premier, dar nici PSD-ul nu-l poate accepta, după ce l-a dat jos prin moțiune de cenzură. În plus, chiar în cazul formării USL 2.0, PSD va avea pretenția să dea el primul ministru, deoarece este, în realitate, câștigătorul ultimilor alegeri.

Faptul că Florin Cîțu se încăpățânează să nu cedeze nu poate duce decât într-o singură direcție: către alegeri anticipate. Iar alegerile anticipate se pot ține abia în primăvară. Asta înseamnă că va fi nevoie ori de un guvern de tehnocrați, ori de unul de uniune națională. Și într-un caz și într-altul, va fi nevoie de timp suplimentar, pentru a găși un acord între partide. În plus, alegerile anticipate ar putea să dea cam aceleași rezultate. Chiar dacă PSD și AUR ar mai obține câteva fotolii în plus în Parlament, variantele care să poată forma o majoritate stabilă vor fi aceleași: ori PNL+USR+UDMR, ori USL 2.0.

Klaus Iohannis ar putea chiar să se enerveze, să dea cu paltonul de pământ și să însărcineze PSD-ul cu formarea guvernului, dar nici această soluție nu este funcțională, pentru că nici social-democrații n-ar reuși să formeze o majoritate solidă.

În tot acest timp, însă, statul eșuat de Iohannis va fi condus tot de Florin Cîțu. Și iată cum previziunea premierului demis, cum că va urma un interimat foarte foarte lung, se adeverește, chiar dacă are drept cauze orgoliile personale ale domnilor Iohannis și Cîțu. Dacă PSD va rămâne în istorie ca demolator al Justiției, PNL va rămâne în istorie ca gropar al României, partidul care a îngropat zeci de mii de români, pentru că, în loc să se ocupe de pandemie, s-a ocupat strict de lupta pentru putere. Iar în următoarele luni vor urma noi și noi victime, atât din cauza Covid-19, cât și a prețurilor.

E trist să constați că președintele României, care odată se bucura de încrederea a 7 milioane de români, a avut rolul principal în eșuarea statului, dar și mai trist este că încearcă să arunce vina pe ceilalți.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Liberalul care a trecut la PSD alături de 500 de colegi: ”Mulțumesc pentru deschiderea și energia cu care ne-a întâmpinat”
Liberalul care a trecut la PSD alături de 500 de colegi: ”Mulțumesc pentru deschiderea și energia cu care ne-a întâmpinat”
Raul Ambruş, preşedintele Partidului Liberal Timiş, a decis să treacă la PSD Timişoara alături de peste 500 de colegi şi să susţînă candidatura lui Alfred Simonis pentru funcţia de...
Surpriza pe care Dreapta Unită o poate face la alegeri și cum îi avantajează asocierea PNL-PSD: “Are un culoar și există alegători PNL nemulțumiți”
Surpriza pe care Dreapta Unită o poate face la alegeri și cum îi avantajează asocierea PNL-PSD: “Are un culoar și există alegători PNL nemulțumiți”
Alianța Dreapta Unită (ADU), formată din USR, PMP și Forța Dreptei, a început să crească în sondaje de la formarea ei, ajungând chiar să surclaseze AUR în unele dintre sondaje....
#Florin Citu, #Klaus Iohannis, #PNL, #PSD, #Covid 19 , #stiri politice