PNL nu sustine proiectul de lege privind acordarea unei zile libere pentru cei care se vaccineaza contra COVID-19

Luni, 17 Mai 2021, ora 14:49
3323 citiri
PNL nu sustine proiectul de lege privind acordarea unei zile libere pentru cei care se vaccineaza contra COVID-19
PNL nu sustine acordarea unei zile libere celor care se vaccineaza FOTO Unsplash

Liberalii nu sustin proiectul de lege initiat de USR PLUS privind acordarea unei zile libere pentru cei care se vaccineaza anti-COVID-19, a anuntat, luni, presedintele PNL, Ludovic Orban.

"Nu s-a discutat la nivelul coalitiei, nu face parte din strategia de vaccinare, o strategie care este stabilita la nivel guvernamental, noi am incurajat companiile sa se implice in procesul de vaccinare si foarte multe companii au aratat responsabilitate, au indemnat angajatii si au organizat in conditii exemplare procesul de vaccinare.

Cred ca strategia de vaccinare care a fost stabilita de Guvern si care este implementata trebuie sa ramana in continuare strategia de vaccinare si, ca atare, nu avem niciun fel de obligatie de a sustine un proiect de lege al unor parteneri care nu au discutat cu noi, nici la nivel guvernamental si care, din punctul meu de vedere, excede cadrul strategiei de vaccinare care este stabilita la nivel guvernamental. (...)

Se creeaza o discriminare intre cei care s-au vaccinat pana acum si cei care urmeaza sa se vaccineze ca sa primeasca o zi libera sau o zi libera la scoala sau o zi libera pentru parintele care isi duce copilul la vaccinare", a explicat Orban, la finalul sedintei Biroului Executiv al PNL.

Propunerea legislativa de modificare a Legii 55/2020 privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei prevede ca se poate beneficia, la cerere, de o zi libera pentru vaccinare, acelasi drept putand fi acordat parintelui care isi imunizeaza copilul.

"Persoanele care se vaccineaza impotriva COVID-19 beneficiaza de zi libera platita, care nu se include in durata concediului de odihna, in ziua vaccinarii in cazul angajatilor. De scutire de frecventa in ziua vaccinarii beneficiaza elevii, studentii si militarii. Aceste drepturi se acorda pe baza documentelor justificative eliberate de institutia de profil la care a fost efectuata vaccinarea", se arata in propunerea legislativa initiata de un grup de parlamentari USR PLUS.

Proiectul de act normativ mai prevede posibilitatea acordarii unei zile libere parintelui care isi insoteste la vaccinare copilul cu varsta de pana la 14 ani sau pana la 26 de ani, in cazul celor cu dizabilitati. Acest drept se acorda pe baza declaratiei pe proprie raspundere a celuilalt parinte, potrivit careia acesta nu a solicitat, la locul sau de munca, o zi libera.

Potrivit unui amendament adoptat in comisia de specialitate de Senatului, angajatorul nu este obligat sa acorde ziua libera daca organizeaza un centru de vaccinare la sediul sau.

"In lege, este prevazuta o zi libera pentru ziua vaccinarii, o zi libera pentru rapel si o zi libera pentru vaccinarea copilului, atunci cand vaccinul va fi disponibil si pentru copiii sub 16 ani. Angajatorii, daca organizeaza centre proprii de vaccinare in unitatile respective, atunci nu mai au obligatia de a acorda zi libera, pentru ca aduc vaccinul la locul de munca si, astfel, fluxul de productie in unitatea respectiva nu mai este afectat", a explicat, saptamana trecuta, unul dintre initiatori, Oana Toiu, presedinte al Comisiei de munca din Camera Deputatilor.

Propunerea legislativa se afla, luni, pe ordinea de zi a plenul Senatului, prima Camera sesizata in acest caz.

Listele comune, măr al discordiei între PSD si PNL încă din perioada USL. Cazul Alin Nica ar putea duce la o nouă rundă de epurări în PNL
Listele comune, măr al discordiei între PSD si PNL încă din perioada USL. Cazul Alin Nica ar putea duce la o nouă rundă de epurări în PNL
De când PSD și PNL au decis să aibă candidați comuni la alegerile locale în mai multe județe, inclusiv în Capitală, în interiorul celor două partide au început să apară nemulțumiți....
Proiectul cu care Șerban Huidu vrea să dea lovitura după 25 de ani de Cronică: ”Cred că îmi ajung”
Proiectul cu care Șerban Huidu vrea să dea lovitura după 25 de ani de Cronică: ”Cred că îmi ajung”
Cunoscutul realizator de televiziune Șerban Huidu a revenit recent la Prima TV cu un sezon nou de „Cronica cârcotașilor”, însă în planurile sale de viitor se numără un proiect aparte....
#PNL, #Ludovic Orban, #proiect, #zi libera, #vaccin COVID 19 , #stiri politice