PNL și PSD stabilesc astăzi dacă vor forma un guvern împreună. Liberalii s-au împărțit în tabere pro și contra

Luni, 08 Noiembrie 2021, ora 09:50
5354 citiri
PNL și PSD stabilesc astăzi dacă vor forma un guvern împreună. Liberalii s-au împărțit în tabere pro și contra

Conducerile PNL şi PSD se reunesc, luni, pentru a stabili dacă vor forma o majoritate în Parlament şi se vor alia într-o formulă de guvernare. În ambele partide au avut loc discuţii, pe parcursul week-endului, iar social-democraţii au lucrat la un program de guvernare care să fie acceptat de liberali şi inclus într-un program comun.

Între timp, în PNL, mai mulţi lideri au transmis că nu doresc o guvernare alături de PSD, în timp ce, pe surse, este vehiculat ca premier tot Nicolae Ciucă, în timp ce Florin Cîţu ar urma să preia şefia Senatului.

Şedinţa BPN va avea loc de la ora 19.00, la sediul central al PNL şi se aşteaptă să fie una tensionată, pe fondul nemulţumirilor din partid privind o înţelegere cu PSD. Alexandru Muraru, liderul PNL Iaşi, preşedintele PNL Bucureşti, Ciprian Ciucu şi deputatul Cristian Băcanu sunt vocile care au anunţat că doresc refacerea coaliţiei cu USR şi UDMR. Cu toate acestea, curentul majoritar, în partid, ar fi în favoarea unei majorităţi confortabile în Parlament cu cei de la PSD.

Surse din cadrul PNL au precizat însă că există un puternic curent de opinie în partid pentru o guvernare alături de PSD, cu Nicolae Ciucă premier, iar Florin Cîţu preşedintele Senatului. Sursele citate au explicat pentru News.ro că mai mulţi lideri PNL au avertizat că există pericolul scindării formaţiunii dacă Florin Cîţu ar rămâne fără nicio funcţie publică, ci doar cu cea de şef al partidului.

”Nu există încă o decizie. Nu vom risca ruperea partidului, nici măcar dacă preşedintele Iohannis ne-ar împinge. Dacă partidul spune ”nu” unei alianţe cu PSD, mai bine mergem în opoziţie”, a precizat pentru News.ro unul din liderii partidului.

Potrivit acestuia, nici Florin Cîţu, nici Klaus Iohannis nu pot împinge PNL spre o alianţă cu PSD, acest lucru putându-se întâmpla doar la presiunea primarilor, a preşedinţilor de CJ şi a liderilor de organizaţii judeţene ”de a nu scoate partidul de la guvernare. ”Aritmetica bate influenţa”, a precizat unul dintre liderii PNL pentru News.ro.

Social-democraţii au Consiliul Politic Naţional, care se reuneşte, de la ora 11.00, la sediul central al partidului.

Liderii PSD au lucrat, pe parcursul week-endului, la principalele proiecte care vor fi susţinute de un guvern PSD-PNL, respectiv priorităţile pentru ieşirea din criza sanitară.

Liderul PSD Marcel Ciolacu şi-a nuanţat deja decizia privind introducerea certificatului verde, proiect al PNL respins de cei de la PSD în Senat.

"Cred că certificatul verde, în contextul european, e o prioritate şi pentru români. (...) Cred că vom ajunge la o concluzie aşteptată şi previzibilă pentru români. Cred că certificatul verde este o necesitate", a spus liderul social-democrat, vineri, după ce Alexandru Rafila şi Streinu Cercel au avut o întâlnire la Palatul Victoria, pe acest subiect.

Citeste si:
Condiția anunțată de ministrul Finanțelor pentru amânarea ratelor la bănci. Florin Cîțu: ”E o decizie sinucigașă”
Condiția anunțată de ministrul Finanțelor pentru amânarea ratelor la bănci. Florin Cîțu: ”E o decizie sinucigașă”
Criteriul principal de care se va ţine cont în aplicarea măsurii privind amânarea ratelor la creditele bancare va fi creşterea cheltuielilor pe familie sau a costurilor pe companie, a anunțat...
Cătălin Drulă pune pariu că Marcel Ciolacu nu va avea curajul să preia guvernarea în 2023: ”Ne îndreptăm către modelul grecesc de faliment”
Cătălin Drulă pune pariu că Marcel Ciolacu nu va avea curajul să preia guvernarea în 2023: ”Ne îndreptăm către modelul grecesc de faliment”
Liderul interimar al USR, Cătălin Drulă a declarat marţi, 24 mai, că pune pariu că liderul PSD, Marcel Ciolacu, nu are curaj să intre la guvernare, în mai 2023, ca premier. Drulă a...