Politicienii si manipularea, istorie veche de mii de ani

Sambata, 14 Iunie 2008, ora 18:10
3159 citiri
Politicienii si manipularea, istorie veche de mii de ani

Mai sunt cateva ore pana veti decide cine va fi primarul localitatii unde locuiti pentru urmatorii patru ani.

Fiecare candidat a incercat prin diferite metode sa va convinga ca el este cel mai bun, cinstit si destoinic om de pe fata Pamantului.

Din pacate metodele lor nu sunt de cele mai multe ori cinstite. E posibil ca multi dintre voi sa fi fost manipulati prin discursurile lor politice.

Ce este manipularea?

Manipularea se bazeaza pe o strategie centrala, uneori unica: reductia cea mai completa posibil a libertatii auditoriului de a discuta sau de a rezista la ceea ce i se propune.

Acesta strategie trebuie sa fie invizibila, caci dezvaluirea ei ar arata ca exista o strategie, un calcul care specifica manipularea, cat despre disimularea ei in ochii publicului.

Metodele de manipulare avanseaza mascate. In actul de manipulare, mesajul, in dimensiunea sa cognitiva sau sub forma sa afectiva, este conceput pentru a insela a induce in eroare, a face sa se creada ceva ce nu exista.

Manipularea consta in a intra prin efractie in mintea cuiva pentru a-i forma o opinie sau a-i provoca un comportament fara ca el sa stie ca efractia s-a produs. Totul se gaseste acolo, in acest gest care se ascunde de el insusi ca manipulator. Acolo rezida violenta sa esentiala.

De fapt, spre deosebire de violenta fizica, instituind o interactiune explicita, violenta psihologica sau cognitiva pe care manipularea o implica isi datoreaza intreaga eficacitate disimularii sale.

Si mecanismele tehnice de constructie a mesajului manipulator releva o dubla preocupare: cea de a identifica rezistenta care le-ar putea fi opusa si de a masca demersul in sine.

In politica, prototipul seducatorului este demagogul, personaj deja bine cunoscut grecilor antici.

Euripide il descrie astfel:"cel care este capabil sa se adapteze circumstantelor celor mai deconcentrante, sa capete atatea infatisari cate categorii sociale si caractere omenesti exista in cetate, sa inventeze o mie de renghiuri care-i vor face actiunea eficace in cele mai variate circumstante. Demagogul este cel care tine sa convinga ca el este candidatul potrivit sau titularul pentru postul pe care-l ocupa. Pentru asta, o sa faca, prin diferite strategii, sa creada ca gandeste asemenea lor. Cel care seduce nu deduce. Nu-si afirma propriul punct de vedere, se scufunda in punctul de vedere al celuilalt".

Philippe Breton scrie in cartea Manipularea cuvantului ca "a seduce inseamna a muri ca realitate si a se produce ca amagire". Tehnicile de manipulare sunt dintre cele mai diverse, de la foarte simple la extrem de sofisticate, de la cele cu efecte imediate pana la cele ale caror urmari se vad dupa ani de zile sau chiar dupa decenii, de la unele utilizate pentru influentarea unei anumite persoane, intr-o anumita imprejurare, pana la altele axate pe remodelarea unei intregi societati.

Manipularile pot fi clasificate in functie de diverse criterii. Profesorul Philip Zimbardo, de la Universitatea Stanford, California, utilizeaza drept criteriu amplitudinea modificarilor efectuate intr-o anumita situatie sociala.

Manipularile pot fi clasificate ca mici, medii si mari, consecintele lor nu respecta o corespondenta stricta cu amplitudinea modificarilor initiale. Spre exemplu, schimbari mici pot avea consecinte majore si invers.

Manipularea este prezenta in viata de zi cu zi in doze mici si inconstiente; prietena te roaga sa o ajuti cu ceva, in familie, intre iubiti si multe alte cazuri. Aceasta nu este daunatoare. Dar manipularile care sunt exercitate asupra noastra de catre oamenii politici sau conducatorii religiosi reprezinta un delict moral grav.

Metodele sunt multe, avansate iar noi, muritorii de rand cadem in plasa ca o musca tinuta prizoniera de un paianjen. Efectele manipularii sunt evidente cel putin pe scena politica romaneasca din ultimele saptamani.

Acum ca sunteti constienti care sunt metodele cu care candidatii au incercat sa va manipuleze refaceti in gand promisiunile lor si hotarati cine merita, cu adevarat, votul dumnevoastra.

Dacă “fiecare gospodină trebuie să știe să conducă statul”, orice bucureștean trebuie să știe să conducă PMB
Dacă “fiecare gospodină trebuie să știe să conducă statul”, orice bucureștean trebuie să știe să conducă PMB
Lenin a fost un vizionar, iar una din maximele lui, pe care o regasiti in titlu, pare a fi valabila si in Romania zilelor noastre... Aceasta este o radiografie a momentului politic actual, cu...
Opinie: Cine-l mai poate bate pe Nicușor Dan? Ciolacu?
Opinie: Cine-l mai poate bate pe Nicușor Dan? Ciolacu?
Cine va deconta eșecul PSD-PNL la Primăria Bucureștiului? Și cum poate ieși coaliția din capcana Cîrstoiu? Cine îl poate înlocui pe doctorul cu probleme în așa fel încât să devină un...
#alegeri, #politica, #metode, #cetatean, #manipulare , #stiri politice