Politizarea, o forma de comunism?

Luni, 21 Septembrie 2009, ora 18:21
3364 citiri
Politizarea, o forma de comunism?

PD-L, premierul si cea mai mare parte din presa o acuza pe Ecaterina Andronescu de epurare politica in scoli pentru ca, printr-un ordin emis pe 16 septembrie, a dispus destituirea tuturor inspectorilor si directorilor de scoli care ocupau posturile prin delegatie emisa de inspectoratele scolare.

D-na Andronescu se apara si pretinde ca, dimpotriva, prin acest ordin a vrut sa puna capat politizarii comise in teritoriu. Ministrul ar fi cu mult mai credibil in sustinerile sale daca nu s-ar fi luptat pe viata si pe moarte, inclusiv prin sustragerea unor articole din Legea Educatiei Nationale pe drumul dintre Guvern si Parlament, pentru a mentine invatamantul cat mai politizat.

Si ar fi mult mai credibila d-na Andronescu daca nu ar fi emis acest ordin la numai o zi dupa ce Guvernul si-a asumat rspunderea pe noua lege care prevede in mod expres descentralizarea si depolitizarea scolilor, ai caror directori urmeaza sa fie alesi de consiliul de administratie.

Daca dorea cu adevarat depolitizarea, d-na Andronescu nu ar fi trebuit decat sa aplice din prima zi Legea Educatiei Nationale si problema se rezolva fara ordine controversate.

Baza iceberg-ului

Dar politizarea comisa de d-na Andronescu este doar vaful iceberg-ului. Peste tot in teritoriu inlocuirile abuzive pe criterii politice au atins cote salbatice in toate deconcentratele. Fiecare dintre partidele aflate la guvernare incearca sa ocupe, inainte de alegerile prezidentiale, cat mai multe pozitii cheie prin plantarea unor oameni fideli care sa serveasca interesele partiudului.

PSD este probabil mai eficient in virtutea unei indelungate experiente, insa nici PD-L nu este intruchiparea incocentei.

Oricat s-ar stradui cele doua partide sa dea vina unul pe celalalt, le acuza fara putinta de tagada o ordonata, emisa in primavara, in virtutea careia sefii deconcentratelor au fost repolitizati. Legea modificata in primavara fusese adoptata in 2003, la presiunea Uniunii Europene, care cerea o cat mai mare depolitizare a administratiei si o cat mai mare stabilitate pe functii.

Si atunci sa ne mire politizarea feroce de acum? Ea este pefect logica si legalizata. Este chiar unul dintre motivele principale pentru care orice partid vrea la guvernare, pentru ca, sa fim cinstiti, chiar daca nu a avut o lege de binecuvantare a politizarii, si PNL, si UDMR au practicat-o cu spor, folosindu-se de tot felul de artificii legislative.

Deconcentratele au fost, si vor fi borcanul plin cu resurse pentru partid si clientela, dar si cu agenti electorali de influenta, pe care sa da in mod traditional marea batalie. Sigur ca acum, in preajma alegerilor, este un fel de bataie a pestelui, dar ma tem ca boala este cronica. Este in primul rand o chestiune de mentalitate, profund viciata nu numai la nivelul clasei politice, ci al societatii in general.

Mentalitati bolnave

Numirea pe criterii politice este luata ca un fel de dat care vine din perioada comunista, cand daca nu aveai carnet de partid puteai fi genial ca nu ajungeai prea departe. Numarul partidelor s-a marit, ele se succed la putere, asa ca viermuiala politica din administratie este mai mare. Esenta ramane aceeasi.

Este motivul pentru care legea din 2003 a fost mereu incalcata si a sfarsit prin a fi abrogata. In aceste conditii, ma indoiesc ca depolitizarea prevazuta de Legea Educatiei Nationale va fi reala multa vreme de acum incolo. Simplul fapt ca un director de scoala sau un rector demisioneaza din partid nu inseamna ca el devine peste noapte apolitic, ci doar ca actioneaza politic sub acoperire.

Pentru ca depolitizarea sa fie reala, ea trebuie sa inceapa la nivelul mentalitatilor. In cazul nostru, de exemplu, de la mentalitatea directorului care nu concepe amestecarea politicului in scoala si de la mentalitatea parintelui care sa nu-si mai lase copilul la scoala in cazul celei mai mici ingerinte politice. Ceva asemanator cu ceea ce s-a intamplat in SUA cand Barack Obama a adresat elevilor un discurs primit cu maxima ostilitate de parinti si profesori, desi nu era decat un indemn de a invata cat mai mult.

Vom putea vorbi despre depolitizare abia cand politicul va deveni de neconceput in scoli, spitale si celelalte deconcentrate. Altfel putem sa dam legi europene peste legi europene ca tot in comunism vom ramane.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#ordin numiri Andronescu, #numiri directori scoli, #Emil Boc Andronescu , #stiri politice