Pomenile electorale: saracie sau prea putina demnitate?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 28 Aprilie 2008, ora 10:51
4432 citiri
Pomenile electorale: saracie sau prea putina demnitate?

In prag de campanie, politicienii romani au sarbatorit Pastele electoral. In aproape fiecare judet, partidele au impartit pungi inscriptionate cu propria sigla, pline cu mancare, de la faina si zahar, la miel si cozonac. Scenele praznicului electoral au fost dezgustatoare.

Luati la intrebari, reprezentantii partidelor s-au ascuns dupa prevederile legii, potrivit careia astfel de pomeni sunt interzise doar in timpul campaniei electorale, s-au acuzat reciproc sau au adoptat politica strutului aruncand eventuala responsabilitate in capul primarilor din localitatile unde a fost impartita mita electorala. Cei mai multi au dat-o pe cartea religiei, pretinzand ca actele de caritate in Saptamna Mare sunt fapte crestine. Foarte adevarat, cu conditia sa fie cat mai discrete. Asa ca distribuirea pungilor "de partid" numai act caritabil nu reprezinta.

Cert este ca suntem singura tara a Uniunii Europene in care practica pomenilor electorale infloreste. In orice alt stat UE (poate cu exceptia Bulgariei) nu numai ca astfel de pomeni ar fi refuzate, dar partidul care ar recurge la ele si-ar semna condamnarea electorala. E drept, romanii si bulgarii sunt cei mai saraci "comunitari", dar sa fie aceasta singura explicatie a deschiderii fata de aceste practici? Sa fie saracia singura explicatie pentru care sute, daca nu mii de oameni isi calca in picioare demnitatea? Ma tem ca nu.

Electorat si politicieni la portile Orientului

Nu cred ca toti cei care s-au calcat pe picioare si si-au rupt hainele pentru ouale, carnea sau cozonacul de partid, chiar ar fi murit de foame fara ele. Mai degraba, cred ca Romania este inca tributara pomenii asa cum este si furtisagului, altfel spus beneficiului nemuncit. Ba parca, aici, la portile Orientului, pentru multi tot ce pica pe gratis este indulcit de sentimentul reconfortant al smecheriei reusite.

La randul ei, clasa politica, indiferent de culoare, cultiva aceasta mentalitate. Toti politicienii se dau mari europeni, insa, indiferent de culoarea poltica, incurajeaza aproape fatis balcanismul electoratului.

Este vorba, desigur, in primul rand despre cinism. Este foarte profitabil sa pastrezi o parghie electorala care nu presupune niciun efort politic de substanta, ci doar o investitie modica.

Pe de alta parte, aceasta aparenta caritate se vrea un fel de compensatie pentru aproape inexistentele politici de potectie sociala. In plus, ani de zile, unul dintre principiile nescrise, dar nestirbite ale polticii romanesti a fost mentinerea poporului intr-o cat mai mare dependenta, astfel incat sa poata fi usor controlat. Decat sa-i dai undita si sa-l inveti sa pescuiasca, mai bine ii dai direct peste, dar numai cat sa nu moara de foame, astfel incat la fiecare portie politicianul sa para un salvator.

Pomenile electorale de acum sunt ultimele vestigii, extrem de rezistente de altfel, ale acelei mentalitati. Singura speranta ca vor disparea este legata, pana la urma, tot de o forma de necinste. Au mai fost cazuri in care oamenii au mancat micii electorali si au baut berea politica, dupa care l-au tradat la vot pe mituitor.

Erdogan profită de momentul geopolitic pentru a înăbuși opoziția democratică din Turcia - Politico
Erdogan profită de momentul geopolitic pentru a înăbuși opoziția democratică din Turcia - Politico
Recep Tayyip Erdoğan, președintele Turciei, a petrecut ani buni subminând democrația, reducând la tăcere disidența și epurând armata și administrația publică. Acum, se pare că a ales...
Victor Ponta se consideră "nou în politică". Cum argumentează fostul lider PSD faptul că-și neagă întreaga carieră: "Atunci eram mult prea necopt"
Victor Ponta se consideră "nou în politică". Cum argumentează fostul lider PSD faptul că-și neagă întreaga carieră: "Atunci eram mult prea necopt"
Victor Ponta, candidatul independent la prezidențiale, a declarat luni că se consideră „nou în politică” datorită schimbărilor prin care a trecut în ultimii 11 ani, de la prima sa...
#alegeri, #pomeni electorale, #politica , #stiri politice
  1. Va fi Călin Georgescu premier? Politolog: „Simion și Gavrilă au deschis șampania când a fost scos din cursă”
  2. "Le-aș crește vârsta de pensionare la 65 de ani". Atac dur la magistrații din România. "Ai investit în ei ca stat și te lasă baltă la 50 de ani"
  3. Elena Lasconi cere închiderea TikTok, înainte de alegerile prezidențiale. USR acuză că proiectul de lege fake-news, depus la Parlament este "ținut la sertar"
  4. George Simion e primul și în cel mai recent sondaj pentru prezidențiale. Cine se bate pentru locul doi, care asigură intrarea în marea finală alături de liderul AUR
  5. "Eu nu candidez pentru aceste partide". Crin Antonescu, sincer despre cursa pentru Cotroceni și sondajele care-l dau pe locul doi
  6. De ce nu vrea Ilie Bolojan să fie președintele României cu normă întreagă. "M-au îndemnat mulți să profit de poziția pe care o am acum"
  7. "Nu-i treaba mea să-i fac rost de susținători". Victor Ponta, luat peste picior de un rival în cursa pentru fotoliul de la Cotroceni
  8. George Simion nu va ajunge niciodată președintele României. Analist: „Va mânca bătaie de la orice alt contracandidat european”
  9. Cum arată buletinele de vot pentru primul tur al prezidențialelor din 4 mai. Sunt 11 candidați pe un loc FOTO
  10. Chiulangiii din Parlament, "arși" la buzunar pentru absențe nemotivate. Amenzile vor crește de cinci ori