Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Prabusirea din Olimp in arestul DNA

Marti, 14 Aprilie 2009, ora 12:21
5227 citiri
Prabusirea din Olimp in arestul DNA
Foto: OnlineSport

Prea mult puroi se adunase in zona fotbalului romanesc pentru ca buba sa nu plesneasca! Afaceri spurcate, aranjamente, valize cu bani, cel mai probabil si ei negri, au ajuns sa sufoce performanta in acest sport.

Vorbim despre sume uriase invartite cu nonsalanta in aceasta lume. Cornel Penescu, bunaoara, este acuzat ca ar fi dat mita vreo 3 miliarde de lei vechi si 54.000 de euro, intr-un singur caz. La cat s-o ridica mita totala, din intreg campionatul? La capatul celalalt al acestui caz de coruptie stau arbitrii, in frunte cu seful lor.

Zeii fotbalului

Cazul Penescu este socant. Pentru prima data procurorii DNA au intrat in barlogul lupului, sediul FRF, au perchezitionat, au sigiliat, au pretins documente si au plecat cu prada.

A fost saltat de politie si suit in duba unul dintre cei mai puternici si mai aroganti patroni din fotbalul romanesc, Cornel Penescu. Mai ieri a fost prins de polite cu 125 la ora in centrul Pitestiului si s-a aparat spunand ca nu poate sa-si omoare motorul masinii, model SF, cu vitezele prevazute de lege.

Alta data, acelasi Penescu era revoltat de faptul ca simpla pronuntare a numelui sau nu a avut efect de inlaturare ca prin farmec a barajelor politiei.

Sunt declaratii care reflecta o mentalitate. Puternicii fotbalului romanesc se socotesc intangibili, deasupra legilor, autoritatilor, undeva vecini cu Dumnezeu.

George Becali a cazut primul din Olimp, e drept nu pentru fapte legate coruptie in sport, desi este anchetat si pentru o astfel de fapta. A venit randul patronului de la FC Arges.

Si in cazul lui, echipa victimizatorilor de serviciu a intrat in dispozitiv, ceva mai retinuta totusi decat in cazul Becali: stat politienesc, diversiune, perdea de fum.

Sigur, e posibila o componenta electorala, legata de momentul lansarii ofensivei. Spectacolul mai poate tine de foame. Nimeni nu poate exclude ca dosare care stau la dospit se activeaza intr-un anumit moment ales pe criterii electorale.

Dar o astfel de ipoteza, chiar confirmata, nu face actiunea impotriva coruptiei din fotbal mai putin salutara.

Important nu este atat momentul activarii dosarului, cat continutul lui. Daca probele impotriva lui Cornel Penescu, a lui Gheorghe Constantin si, poate, a altora sunt puternice si vor duce macar la un inceput de asanare a lumii fotbalului nici macar nu mai are importanta momentul.

De undeva si cu cineva trebuie inceput.

Un autentic "Calciopoli"?

Dupa cum important ar fi ca asanarea sa nu se opreasca la acest caz pentru ca fotbalul romanesc musteste de coruptie. Pana la urma, nu circul unui "Calciopoli" dambovitean ar trebui sa ni-l dorim, ci rezultate similare cu ale operatiunii de curatare a fotbalului italian.

Daca se va lasa din nou cu o fasaiala, care sa dea aripi victimizatorilor si victimizatilor, mai bine sa-l lase de pe acum pe Cornel Penescu la el acasa.

Presedintele FRF, Mircea Sandu, cam pamantiu la fata, s-a pretins uscat si curat. Ba chiar sustine ca el insusi ar fi sesizat DNA in privinta blestematiilor din fotbal si prevesteste extinderea scandalului in zona caselor de pariuri.

E totusi cam ipocrit sa te dai virgina cand patronezi un bordel, asa ca ochii inspaimantati erau cu mult mai credibili decat discursul.

Amploarea si succesul operatiunii depind insa fundamental de fisurile din interiorul sistemului. Cu alte cuvinte, ramane de vazut ce va prevala: omerta oamenilor de fotbal in fata amenintarii comune sau fisurile si rivalitatile dintre ei.

Vor face bloc comun dupa ce din barca a cazut cel mai neexperimentat si mai vulnerabil sau, constienti de propriile vulnerabilitati, vor incepe sa se agite si sa se vanda unii pe altii in schimbul unui tratament mai bland? Depinde, probabil, cat de profund au patruns procurorii in sistem, cat de mult stiu si cati "grei sunt vizati".

Din nefericire insa, aceasta evolutie nu depinde exclusiv de felul in care-si fac procurorii treaba. Viitorul Cod Penal i-ar putea scoate pe acuzatii de acum din sfera penala prin modificarea prevederilor referitoare la darea si luarea de mita, indiferent de greutatea probelor adunate de anchetatori.

Si atunci chiar ca degeaba speram ca am putea asista la un moment crucial in fotbalul romanesc si chiar in lupta anticoruptie din Romania.

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#DNA fotbal, #Penescu DNA retinut, #Becali DNA , #stiri politice