Președintele și autobuzul

Autor: Dan Popa - radio-jurnalist
Marti, 19 Octombrie 2021, ora 11:51
3376 citiri

Prin depunerea listei cabinetului Cioloș și a programului de guvernare, luni, în Parlament, USR a propus, așa cum anunțase deja, varianta cu cele mai puține șanse de reușită: un guvern minoritar monocromatic.

Mult mai multe șanse ar fi avut un guvern de tehnocrați, care să gestioneze problemele urgente ale țării pe perioada de iarnă, iar apoi, să organizeze, eventual, alegeri anticipate, în primăvară, varianta agreată atât de PSD, cât și de AUR.

USR a ales, însă, să-și joace cartea într-un alt mod, încercând să demonstreze că este un partid responsabil și curajos, căruia nu-i este frică să guverneze în situații dificile, trimițând astfel un semnal către propriul electorat, pentru a-l determina să voteze din nou USR, în eventualitatea alegerilor anticipate.

Sigur, Klaus Iohannis ar fi putut să accepte oferta UDMR, care propunea tocmai asta: un guvern format de Kelemen Hunor pentru 6 luni, acesta din urmă considerând că important este ca populația să poată trece cu bine peste iarnă și că, în acest timp, rănile orgoliilor s-ar mai putea vindeca, în așa fel încât să se poată agrega din nou o majoritate. Dar președintele n-a acceptat-o, considerând că e mai important să administreze o lecție "usturătoare" USR, ca să vadă că singură nu poate guverna. Lucru evident pentru oricine stăpânește cele patru operații aritmetice de bază.

După ce USR a fost criticată că are un nucleu dur, care vede lucrurile doar în alb și negru și că nu e în stare să negocieze și să facă compromisuri, iată că nici un politician vechi, ca domnul Iohannis, care are în spate o carieră politică, vreo șase milioane de voturi și 7 ani ca președinte al României, nu reușește mai mult. Filosofia domniei sale pare a fi “ori faceți ca mine, ori murim cu toții”. Asta îmi amintește de un video devenit viral, filmat pe undeva prin China, în care o pasageră îi trage o palmă peste față șoferului de autobuz, pentru că acesta n-a oprit ca să poată coboarî, iar șoferul a ripostat trăgând de volan stânga, rupând parapetul de protecție și căzând cu autobuz și cu pasageri cu tot vreo 20 de metri.

Istoria recentă ne învață că, de câte ori cineva a încercat să intervină în evoluția naturală a unui partid, impunând, de la nivelul funcției deținute, anumiți candidați, s-a dovedit a fi un fiasco. Traian Băsescu a impus-o pe Elena Udrea PMP-ului și ați văzut ce s-a întâmplat. Klaus Iohannis i-a impus pe Alina Gorghiu și apoi pe Florin Cîțu PNL-ului și vedem ce se întâmplă. Problema nu este că Iohannis a greșit, ci faptul că persistă în greșeală și continuă, împotriva oricărei evidențe, să pozeze în geniu al politicii românești.

Asta în timp ce România se află într-o situație extrem de gravă în ceea ce privește pandemia, numărăm în fiecare zi sute de morți și zeci de mii de noi infectați, sistemul național sanitar a colapsat, iarna bate la ușă cu facturi care îi înspăimântă până și pe cei din clasa de mijloc, iar inflația a început să galopeze. În tot acest timp, Alina Gorghiu postează floricele, cafeluțe și pisicuțe sub #relax, Florin Cîțu numără zilele până la pensionarea lui Mugur Isărescu, iar Klaus Iohannis își pregătește discursul de secretar general al NATO.

Cred că domnul președinte Iohannis ar trebui readus cu picioarele pe pământ, înainte de a combina alte necazuri și mai mari.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.Citește și:
Cum arată noua structură de putere din Parlament. Opoziția, vlăguită de numărul mare de aleși neafiliați
Cum arată noua structură de putere din Parlament. Opoziția, vlăguită de numărul mare de aleși neafiliați
Noua sesiune parlamentară din 2023 debutează cu un raport de forțe extrem de dezechilibrat. În timp ce coaliția PSD-PNL-UDMR are peste 60% din voturi, opoziția nu se poate uni nici măcar...
Cum se delimitează UDMR de cearta dintre PSD și PNL pe ministere. Partidul nu vrea să cedeze niciun portofoliu
Cum se delimitează UDMR de cearta dintre PSD și PNL pe ministere. Partidul nu vrea să cedeze niciun portofoliu
Csoma Botond, liderul deputaţilor UDMR a declarat joi, 2 februarie, la RFI că formaţiunea sa nu este parte în rocada din luna mai, între PNL şi PSD şi nu există nu există niciun motiv...