Presa de azi: Amenintarea lui Basescu

Miercuri, 24 Iunie 2009, ora 07:24
3536 citiri
Presa de azi: Amenintarea lui Basescu

Monica Iacob Ridzi va fi anchetata de o comisie parlamentara, titreaza Gardianul in editia de miercuri. Monica Iacob Ridzi va fi cercetata de o comisie parlamentara de ancheta in legatura cu sumele cheltuite din banii ministerului pentru organizarea Zilei Tineretului.

Plenul Camerei Deputatilor a decis, marti, cu 220 de voturi pentru, un vot impotriva si doua abtineri constituirea unei comisii de ancheta care urmeaza sa verifice sumele cheltuite de ministrul Tineretului Monica Iacob Ridzi, pentru organizarea Zilei Tineretului.

Propunerea de constituire a comisiei de ancheta a venit de la PSD prin deputatul Aurea Vasile care a supus Biroului Permanent un proiect de hotarare in acest sens. Conducerea Camerei Deputatilor a decis ca proiectul de hotarare sa fie supus votului plenului.

Monica Iacob Ridzi, in ancheta parlamentara, scrie si Evenimentul Zilei. Dupa ce Ridzi a cerut, de la tribuna parlamentului, sa fie anchetata, decizia infiintarii comisiei a fost luata cu 220 de voturi "pentru", unul "impotriva" si doua abtineri.

Desi in final PD-L a votat cot la cot cu PSD, PNL si UDMR, democrat liberalii au incercat initial sa-si convinga colegii ca DNA cerceteaza deja cauza, demersul parlamentar fiind inutil. In cele din urma s-a convenit ca, daca DNA anunta ca a deschis o ancheta, activitatea comisiei se va suspenda.

Pana sa se ajunga la o concluzie in parlament, conducerea PD-L a dat propriul verdict in cazul Monicai Iacob Ridzi. "E nevinovata", a concluzionat marti premierul Emil Boc la sedinta Colegiului Director al PD-L. Ca sa-si convinga colegii, Boc a invocat "documentatia" achizitiilor publice suspectate, spunand ca a vazut-o si "nu e nimic in neregula".

Si ceilalti PD-L-isti au sustinut nevinovatia ministrului tineretului, acordul pentru comisia de ancheta fiind justificat de faptul ca "justitia trebuie sa-si faca treaba".

Gandul scrie ca PD-L i-a dat NUP lui Ridzi. PD-L a decis, marti, ca ministrul Tineretului, Monica Iacob Ridzi, este nevinovata. Verdictul a fost dat, in sedinta Colegiului Director, de insusi premierul Emil Boc care le-a recomandat colegilor sa se plaseze cu declaratiile in linie cu ministrul vizat si le-a reamintit ca aceasta a fost pozitia partidului intotdeauna, inclusiv cand au avut primari in inchisoare.

Astfel, justitia nu urmeaza decat sa confirme increderea partidului in sefa Tineretului, dupa cum a spus si ministrul Elena Udrea, care a prezis un NUP al DNA in cazul Ridzi. Tonul ferm a lui Boc i-a descurajat pe eventualii contestatari ai ministrului.

Unii dintre acestia, cum ar fi Cezar Preda sau Ioan Oltean, nici nu ar fi putut sa deschida subiectul, intrucat au fost trimisi de primul-ministru in plenul Camerei Deputatilor, la dezbaterile pe marginea cazului Nastase. Preda apucase sa o ia la rost pe Ridzi insa luni dupa-amiaza, cand aceasta a venit sa dea lamuriri la grupul PD-L din Camera Deputatilor, dar colegii i-au batut obrazul.

Nemirschi, ministrul Gaga: si-a declarat averea care, oficial, nu este a lui, noteaza Romania libera, precizand ca Nicolae Nemirschi, ministrul PSD al Mediului, va fi cercetat penal pentru fals in declaratii, dupa ce ANI l-a acuzat ca nu si-a declarat toata averea.

La prima vedere, ministrul pare sa fi declarat bunuri si sume de bani pentru care nu plateste taxe sau care nu au fost declarate la Fisc. Dividendele pe care Nemirschi le-a primit de la firmele in care este actionar fie au fost completate gresit in declaratia de avere, fie ministrul a incercat sa fenteze Fiscul declarand sume impozabile mult mai mici.

Cercetarea penala a lui Nemirschi vine in timpul scandalului in care Monica Iacob-Ridzi, ministrul PDL al Tineretului si Sportului, va fi si ea cercetata de Parchet, pentru delapidare, in cazul sutelor de mii de euro cheltuite, aparent nejustificat si fara licitatii, pentru diverse festivitati.

Ziua scrie despre Amenintarea lui Basescu. Seful statului si-a anuntat marti decizia de a-i suspenda din functie pe ministrii cu probleme penale. "Presedintele Romaniei, Traian Basescu, ramane consecvent principiului constitutional ca nimeni nu este mai presus de lege", a comunicat ieri Presedintia.

"In momentul in care institutiile abilitate in drept vor solicita urmarirea penala a unui membru al Guvernului, Presedintele va utiliza prerogativa legala pe care o are, aceea de suspendare din functie a respectivului ministru", mai arata comunicatul.

Cotroceniul a evitat sa-i mentioneze pe cei doi ministri cu probleme: Monica Iacob Ridzi (PD-L) si Nicolae Nemirschi (PSD).

Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Conflictele din Alianța PNL-PSD continuă deși a mai rămas puțin timp până la primul test al alegerilor. Unii candidații care și-au dorit să intre în cursa pentru Primăria Capitalei nu...
#amenintare Basescu, #Ridzi ancheta, #Nemirschi cercetat penal, #Basescu Ridzi Nemirschi , #stiri politice