Presa de azi: Basescu cere populatiei sa inghita pilula FMI pe stomacul gol

Marti, 10 Martie 2009, ora 07:41
1527 citiri
Presa de azi: Basescu cere populatiei sa inghita pilula FMI pe stomacul gol
Foto: presidency.ro

Basescu indeamna la austeritate, titreaza Evenimentul Zilei in editia de marti. Presedintele a invocat greaua mostenire lasata de liberali, dar a rezolvat ecuatia crizei: "Reforma statului plus austeritate plus solidaritate egal sansa pentru Romania".

Din noua postura de "nas" al coalitiei aflate la guvernare, presedintele Traian Basescu a renuntat luni la criticile cu care obisnuia sa vina in fata parlamentului, inlocuindu-le cu o lista de cereri. Politicienilor - austeritate si reforma. Alegatorilor - sa accepte masurile de austeritate si sa inchida ochii la escaladarea promisiunilor electorale de catre guvern.

Motivul: "Criza economica ar putea fi mai lunga si mai adanca decat apreciem acum". Tapi ispasitori pentru situatia dificila in care se afla Romania au fost gasiti insa tot liberalii.

"Acesta este rezultatul propagandei triumfaliste a guvernarii netransparente, a unei proaste guvernari, pe care romanii trebuie sa-l plateasca acum", a dat Basescu verdictul, acuzand "politizarea administratiei publice", birocratizarea si "cheltuirea banului public ca buget de campanie".

Din Gardianul aflam ca Traian Basescu vrea centura de siguranta de la Fondul Monetar International. Presedintele Traian Basescu a sustinut luni in Parlament un discurs de circa o ora in care a vorbit despre necesitatea unui imprumut extern care sa ajute Romania sa iasa din criza economica fara efecte majore.

"Romania are nevoie de o centura de siguranta care inseamna un imprumut extern, dar nu putem accesa bani de la UE decat in parteneriat cu FMI. Aceasta este o conditie, nu un vis", a declarat seful statului de la tribuna Parlamentului.

Pentru prima data de la investirea actualului Parlament, seful statului Traian Basescu a adresat un mesaj alesilor in care le-a vorbit despre necesitatea atenuarii efectelor crizei si a contactarii unui imprumut extern care sa permita Romaniei achitarea unei datorii de 24 miliarde euro a sectorului privat si finantarea deficitului de cont curent.

El a fost contrazis de fostul premier Calin Popescu Tariceanu, care pe holuri a sustinut ca UE acorda Romaniei un credit pentru IMM fara conditii, iar discursul presedintelui e plin de minciuni si nu ofera solutii la criza.

Gandul scrie ca Basescu cere populatiei sa inghita pilula FMI pe stomacul gol. Presedintele Traian Basescu a pledat luni, intr-un discurs tinut in fata senatorilor si deputatilor, pentru un imprumut luat de Romania de la UE "sub supravegherea FMI".

Seful statului a spus ca "Romania are nevoie de o centura de siguranta care inseamna un imprumut extern. UE a pus la dispozitia statelor membre intrate in ultimii ani 30 de miliarde de euro in doi ani, 2009 si 2010. In momentul de fata, Romania poate accesa bani de la UE, dar conditia pe care UE o pune este sa fie in parteneriat cu FMI."

Totusi, Traian Basescu a ocolit, in discursul sau, implicatiile practice ale acestui acord. Tarile care au obtinut bani de la Fond au trebuit sa inghete salariile, sa taie din cheltuielile publice si sa mareasca unele taxe si impozite. De exemplu, Ungaria a marit TVA-ul cu 2 la suta si a redus cheltuielile publice cu 2 la suta din PIB.

Letonia a marit si ea TVA-ul de la 18 la 21 la suta si chiar a trecut la reducerea treptata a salariilor bugetarilor, iar Ucraina a fost fortata sa renunte la subventionarea pretului gazelor pentru populatie. Practic, un acord cu FMI elimina din start orice fel de mariri salariale pentru bugetari sau cresteri ale pensiilor.

In final, presedintele a fost aplaudat cu putere de pedisti atunci cand a dat asigurari parlamentarilor ca populatia va intelege ca promisiunile de campanie nu pot fi indeplinite imediat.

Basescu lanseaza S.O.S., noteaza Ziua. Seful statului s-a adresat luni pentru prima data Parlamentului ales uninominal, in fata caruia a insistat ca Romania are nevoie de un imprumut extern ce trebuie luat in parteneriat cu FMI, conform reglementarilor europene.

Traian Basescu a tinut sa precizeze ca promisiunile din timpul campaniei electorale nu se mai pot tine din cauza crizei economice si ca austeritatea va fi cuvantul de ordine al viitoarei perioade. Cu toate acestea, el a afirmat ca tara noastra trebuie sa isi indeplineasca angajamentele ramase restante in domeniul Justitiei si ca trebuie accelerata reforma in Sanatate.

"Romania are nevoie de o centura de siguranta care inseamna un imprumut extern", a spus seful statului, precizand ca Uniunea Europeana a pus la dispozitia a 12 state suma de 30 de miliarde de euro pentru anul acesta si anul viitor.

"Romania poate accesa bani, dar cu conditia ca acest lucru sa se faca numai in parteneriat cu Fondul Monetar International. UE nu are instrumentele necesare pentru acest lucru", a afirmat Basescu.

Jurnalul National scrie ca Basescu s-a indragostit subit de banii de la FMI. Pentru ca actuala criza economica ar putea fi mai profunda si mai de durata decat se apreciaza acum, iar Romania are nevoie sa finanteze deficitul de cont curent, dar si datoria sectorului privat, este nvoie de o "centura de siguranta" prin contractarea unui imprumut extern. Conditia pentru accesarea banilor europeni insa, spune Basescu, este un parteneriat cu FMI.

Fostul premier, liberalul Calin Popescu Tariceanu, considera ca Romania are nevoie de masuri anticriza, nu de un acord cu FMI, si ca UE nu conditioneaza accesarea de catre Romania a banilor pusi la dispozitia tarilor nou intrate de un parteneriat cu FMI.

Tariceanu a adaugat ca un acord cu FMI "nu ar demonstra decat incapacitatea acestui Guvern de a-si face treaba". Liderul liberal a mai spus ca Basescu trebuia sa vina cu solutii de criza, nu cu acuze la adresa Executivului PNL, daca tot vrea sa fie "primadona tarii" si "inlocuitor al Guvernului".

"Discursul presedintelui a fost unul politic, plin de acuze, de minciuni si de afirmatii false. Nu inteleg de ce insista atat pe un acord cu FMI daca Romania nu are probleme cu datoria externa", a mai mentionat Tariceanu.

Si presedintele PSD, Mircea Geoana, a remarcat ca discursul lui Basescu a fost "mai degraba unul de prim-ministru". Geoana a mai spus ca seful statului "a fugit de cartoful fierbinte" numit acordul cu FMI.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Traian Basescu FMI, #Basescu Parlament FMI , #stiri politice