Presa de azi: Boc, premierul cu masina in leasing

Marti, 06 Ianuarie 2009, ora 07:26
5217 citiri
Presa de azi: Boc, premierul cu masina in leasing

Ministrii Cabinetului Boc si-au declarat averile si le-au postat pe site-ul Guvernului. Din acestea rezulta ca majoritatea ministrilor au adunat proprietati valoroase, constand in case si terenuri.

Ministrii se intrec in case, terenuri, bijuterii si conturi, titreaza Romania libera in editia de marti. Somati de premierul Emil Boc sa-si depuna declaratiile de avere si interese pana pe data de 5 ianuarie, ministrii s-au conformat, conturand imaginea unui cabinet deosebit de instarit.

Printre cele mai modeste averi se numara chiar cea a prim-ministrului, in vreme ce ministrii Bazac, Videanu, Oprea, Nita, Berceanu si Udrea se intrec in proprietati, conturi in banci, actiuni si dividende.

Premierul Emil Boc nu detine terenuri, bijuterii sau actiuni, ci doar un apartament in Cluj de 63,35 mp si un Peugeot cumparat in leasing in 2007. Prim-ministrul sta insa destul de bine la capitolul bani in conturi, avand 221.000 de lei, 11.000 de euro si circa 2.500 de dolari.

Anul trecut, premierul a incasat de pe urma activitatii de primar si de profesor la Universitatea Babes Bolyai suma de 112.936 de lei, in vreme ce sotia sa a castigat 22.529 de lei.

I-am votat, dar au! scrie Ziua. Topul bogatasilor din Guvern arata ca premierul este cel mai sarac. In vreme ce ministrii sai, de la PD-L sau de la PSD, au adunat case, terenuri, bijuterii sau au facut plasamente de milioane de euro, Boc nu se poate mandri cu mai nimic.

Ministrii Cabinetului Boc si-au declarat averile si le-au postat pe site-ul Guvernului. Din mentiunile facute pe proprie raspundere rezulta ca, in afara de doi-trei mai saracuti, majoritatea ministrilor au adunat proprietati valoroase, constand in case si terenuri.

Au pus si banuti deoparte in banci sau au investit in firme si obiecte de arta, iar doamnele ministru sau nevestele membrilor Cabinetului au colectii de mii si zeci de mii de euro de bijuterii.

Corectitudinea declaratiilor de avere ale membrilor Executivului poate fi verificata de Agentia Nationala de Integritate. Cel mai saracut pare chiar premierul Boc.

Evenimentul Zilei a facut un calcul din care a rezultat ca Noii ministri au in total 46 de case. Toti ministrii guvernului Boc au in total 46 de case declarate, de aproape 15 ori mai putine (650) decat a vandut anul trecut deputatul PSD Robert Negoita.

Daca acesta din urma este insa unul dintre marii dezvoltatori imobiliari, nu se poate spune ca toti membrii cabinetului sunt tocmai novice in domeniu.

Ministrul internelor, Gabriel Oprea (PSD), conduce in top cu trei case si patru apartamente, urmat de colegii sai de partid Cristian Diaconescu (Externe), cu doua apartamente si doua case, si de Ion Bazac (Sanatate), cu trei apartamente si o casa de vacanta. Nu se pot plange nici PD-L-istii.

Ministrul transporturilor, Radu Berceanu, detine trei apartamente, dintre care unul in Spania, seful Economiei, Adriean Videanu, are doua apartamente si o casa, iar ministrul turismului, Elena Udrea, imparte cu sotul ei, afaceristul Dorin Cocos, un apartament si doua case.

De asemenea, au cate doua locuinte ministrii Mihai Stanisoara (Aparare), Toader Paleologu (Cultura), Constantin Nita (IMM) sau Vasile Blaga (Dezvoltare).

La polul opus se afla ministrul comunicatiilor, Gabriel Sandu, care, potrivit declaratiei de avere, nu detine nicio locuinta.

Boc, premierul cu masina in leasing, seful lui Bazac-Ferrari si al lui Oprea-opt case, este titlul din Gandul. Premier "in leasing" peste Oprea- 8 case, Nita-12 terenuri, Bazac- 3 masini de lux.

In acest fel ar putea fi rezumata situatia financiara a prim-ministrului Emil Boc, dupa publicarea declaratiilor de avere ale membrilor Cabinetului. Modesta agoniseala a sefului Executivului- un apartament, un autoturism Peugeot (luat in leasing, pentru care inca mai are de platit), depozite si economii de 163.000 RON, respectiv 60.449 de dolari si 11.000 de euro- pare un mizilic fata de ce au strans ministrii sai.

De departe, la capitolul terenuri intravilane, extravilane si agricole, locul fruntas este detinut de Constantin Nita (ministrul IMM-urilor), posesor a 12 terenuri. Pozitia a doua in clasament este disputata de Monica Iacob-Ridzi si Elena Udrea - ambele cu cinci terenuri, urmate de fostul consilier prezidential si actual ministru al Apararii, Mihai Stanisoara, care se poate lauda doar cu trei.

Pe de alta parte, premierul Boc, vicepremierul Dan Nica, Marian Sarbu, Cristian Diaconescu, Ion Bazac, Ilie Sarbu, Ecaterina Andronescu, Gabriel Oprea, Catalin Predoiu si Gabriel Sandu n-au nicio palma de teren.

Averile ministrilor. Blaga si Videanu sunt deja in vizorul ANI, titreaza Gardianul. Aproape toti ministrii actualului Guvern si-au depus declaratiile de avere si interese, abia luni, cand expira termenul prevazut de lege.

Nu acelasi lucru l-au facut membrii fostului Executiv, la predarea mandatelor. Dintre toti ministrii cabinetului Boc, doi sunt in atentia Agentiei Nationale de Integritate - Vasile Blaga si Adriean Videanu.

Primul, pentru imprumuturi de aproximativ 330.000 de euro, luate, dupa cum spune el, dupa doua luni de la parasirea postului de demnitar, respectiv la 12 iunie 2007.

Al doilea este verificat pentru bordurile plantate in Bucuresti, in valoare de peste 660 de mii de lei, livrate chiar de firma fostului primar al Capitalei. Inspectorii ANI vor extinde verificarile si fata de noile delaratii de avere si interese ale celor doi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Premierul Marcel Ciolacu a delcarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al...
#declaratii avere ministri, #Boc masina leasing , #stiri politice