Presa de azi: Premierul Tariceanu, fata in fata cu Salariada

Luni, 06 Octombrie 2008, ora 07:05
1823 citiri
Presa de azi: Premierul Tariceanu, fata in fata cu Salariada
Foto: Jurnalul National

Heirupism impotriva avalansei de revendicari, titreaza Romania libera in editia de luni. Dupa contestarea la Curtea Constitutionala a legii prin care s-au marit pensiile pentru grupele grele de munca, refuzul sindicatelor din invatamant de a negocia aplicarea treptata a majorarii salariilor, amenintarea cu greva generala a functionarilor publici plus noi revendicari din partea altor categorii sociale, Guvernul a actionat din nou in weekend impotriva avalansei de revendicari salariale.

In incercarea de a-i disculpa pe propriii deputati care au votat in Parlament favorabil majorarii salariilor cadrelor didactice, premierul Tariceanu a acuzat sambata PD-L si PSD de "iresponsabilitate crasa". In schimb, despre parlamentarii PNL, premierul spune ca au votat actul normativ din cauza "starii emotionale care i-a cuprins pe toti".

"Mi se pare ca este o crasa iresponsabilitate a partidelor precum PD-L si PSD. In Parlament este o veselie totala, se aproba orice. Ma mir ca nu au aprobat si o majorare mai mare de 50%, fara a calcula efectele devastatoare asupra economiei", a declarat premierul, incercand sa strecoare si un mesaj electoral.

"Daca revine PSD la putere o sa puna economia pe genunchi in trei luni". Cat despre votul "pentru" al ministrului Educatiei, Cristian Adomnitei (care s-a insurat sambata), premierul considera episodul incheiat.

"Isi da seama ca a facut o greseala", a spus Tariceanu. Ministrul Finantelor, Varujan Vosganian, a declarat duminica foarte clar: "Guvernul are bani sa dubleze salariile tuturor bugetarilor", insa imediat a adaugat ca dupa aceea nu vor mai fi bani pentru investitii, pentru medicamente ori pentru altceva.

Premierul Tariceanu i-a convocat sambata pe ministrii Finantelor, Muncii, Internelor si Educatiei la o intalnire de lucru pentru a analiza implicatiile bugetare ale solicitarilor de mariri salariale. La finalul sedintei, premierul a anuntat ca Executivul va contesta la CCR legea privind majorarea salariilor cadrelor didactice si ca i-a trimis si presedintelui Traian Basescu o scrisoare prin care il informeaza ca actul normativ incalca prevederile constitutionale.

Luni va fi depusa sesizarea la CCR, urmand a se astepta punctul de vedere al judecatorilor constitutionali, Tariceanu sperand ca legea va fi retrimisa Parlamentului pentru a fi modificata.

Gandul noteaza ca Majorarea salariilor profesorilor invrajbeste sindicatele. Liderii marilor confederatii sindicale nu stiu cum sa impace bugetarii astfel incat sa nu se ajunga ca sindicatele care-i reprezinta sa se incaiere intre ele. Decizia parlamentarilor de a acorda majorari de salarii profesorilor a dus la o presiune nemaintalnita in sindicate.

Salariati de rand - functionari publici, cadre medicale, bibliotecari, dar si angajati din societati comerciale - cer liderilor sa organizeze mitinguri, greve, orice, ca sa obtina si pentru ei o marire de salariu.

"O sa avem maine (luni - n.n.) un Consiliu National la CNSLR - Fratia, pentru a vedea cum armonizam toate revendicarile, astfel incat, sa iesim cu un punct de vedere comun. Noi avem si sindicate din invatamant si din aministratia publica, si din sanatate, si ultimul lucru pe care ni-l dorim este ca sa se certe intre ele. Politicienii incearca sa manipuleze o clasa sociala impotriva alteia.

Sigur ca noi, ca lideri sindicali, nu putem decat sa salutam orice realizare a unor colegi - profesorii in cazul de fata - dar trebuie sa-i ajutam si pe ceilalti sa-si rezolve problemele. si in administratia publica sunt salarii mici, si in sanatate, iar presiunile care vin de la oameni sunt enorme.

Noi n-am vrut sa iesim imediat, dupa ce s-a anuntat majorarea salariilor profesorilor, cu cererea de majorare a salariilor personalului medical. Dar sa stiti ca telefoanele au sunat incontinuu, sunt sute de oameni care ne-au cerut acest lucru", a declarat Marius Petcu, presedintele CNSLR - Fratia.

Premierul Tariceanu, fata in fata cu Salariada, este titlul din Evenimentul Zilei. Aproximativ 15.000 de sindicalisti vor protesta marti, in Capitala, fata de salariile mici si conditiile grele de munca din Romania. Oamenii vor participa la miting in Piata Constitutiei si la un mars in jurul Palatului Parlamentului, la chemarea a patru confederatii sindicale.

Decizia vine dupa o serie de framantari in randul sindicalistilor, in urma aprobarii legii ce prevede cresterea cu 50% a salariilor dascalilor. Imediat, functionarii au cerut venituri mai mari.

La aceasta solicitare s-a alaturat Federatia Nationala a Sindicatelor TESA din Unitatile Sanitare si Balneare din Romania, care a amenintat cu proteste pentru inceputul lunii viitoare. Sambata, si grefierii, si arhivarii, prin Federatia Sindicala PRO Just, au cerut venituri mai mari.

Acestia au spus ca vor bloca activitatea instantelor din toata tara, daca problema lor nu se va rezolva pana pe 13 octombrie. Asta, in conditiile in care contractul colectiv de munca al acestora expira peste cinci zile.

La randul lor, medicii solicita cresteri salariale de 50 la suta. Mai mult, dupa ce au constatat ca guvernul critica legea adoptata de parlament, sindicalistii au intors furcile impotriva acestuia.

Conducerea Federatiei "Spiru Haret" a anuntat ca ii va da in judecata pe Varujan Vosganian, ministrul Finantelor, si pe premierul Calin Popescu-Tariceanu, pentru declaratiile pe care le-au facut impotriva maririi salariilor profesorilor.

Guvernul paseaza criza la Curtea Constitutionala, este titlul din Ziua. Executivul va ataca la Curtea Constitutionala decizia Parlamentului de marire a salariilor profesorilor cu 50%, pe motiv ca masura nu este sustenabila, nefiind indicate sursele de finantare. Anuntul a fost facut de premierul Calin Popescu Tariceanu, dupa intrevederea pe care a avut-o sambata cu ministrii Finantelor, Internelor, Muncii, Educatiei si Sanatatii.

Tariceanu i-a scris presedintelui Basescu, cerandu-i sa ia atitudine, iar luni se sfatuieste cu guvernatorul BNR Mugur Isarescu. In timp ce politicienii isi scot ochii, medicii ingroasa randurile nemultumitilor, solicitand si ei salarii mai mari.

"Guvernul a luat decizia de a face contestatie la Curtea Constitutionala, pe conflict de interese intre Guvern si Parlament. Baza acestei sesizari este nerespectarea prevederilor constitutionale, care cer in mod explicit ca, ori de cate ori se ia o masura de acest gen cu impact financiar, sa fie indicate si sursele de finantare, care evident, nu exista", a declarat Tariceanu.

El a mentionat ca i-a trimis o scrisoare presedintelui Traian Basescu, in care ii aduce la cunostinta incalcarea prevederilor constitutionale de catre legea adoptata recent in Parlament. "Imi doresc foarte mult ca si presedintele si Presedintia sa ia atitudine pe aceasta directie", a declarat primul ministru.

El a mentionat ca Romania cunoaste o perioada de crestere economica fara precedent, insa "aceste decizii politicianiste care au fost luate la nivelul Parlamentului nu vor face decat sa se intoarca impotriva puterii de cumparare a cetatenilor".

Majorarile salariale, contestate la CCR, titreaza Jurnalul National. Desi sustine ca nu este impotriva maririi salariilor profesorilor, premierul Tariceanu contesta legea adoptata de Parlament la Curtea Constitutionala (CCR) si spera ca presedintele Basescu sa nu ii dea verde la promulgare.

Premierul Tariceanu a convocat sambata o reuniune restransa a Cabinetului, adica doar cu ministrii Finantelor si Economiei, Varujan Vosganian, Muncii si Protectiei Sociale, Mariana Campeanu, Internelor, Cristian David, si Educatiei, Cristian Adomnitei, pentru a analiza efectele adoptarii legii de marire a salariilor profesorilor cu 50%.

Luni, aceeasi discutie o va avea cu guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. "Ca om care a predat timp de 12 ani la catedra, stiu ce inseamna sa traiesti din salariul de profesor."

Asa si-a inceput premierul Tariceanu discursul in care urma sa anunte efectele catastrofice ale maririi salariilor profesorilor cu 50%, faptul ca va contesta la Curtea Constitutionala legea adoptata in acest sens de Parlament si ca l-a informat deja pe seful statului, care urmeaza sa decida daca va promulga sau nu legea si ca aceasta contravine Constitutiei.

Tariceanu i-a trimis sefului statului o scrisoare prin care il avertizeaza ca legea contine elemente de neconstitutionalitate, dar nu ii cere in mod explicit sa nu promulge actul normativ.

Argumentul de neconstitutionalitate este acela ca din lege lipseste indicarea surselor de finantare pentru majorarea salariala de 50%, Constitutia prevazand ca obligatoriu acest lucru, atunci cand este vorba despre legi cu implicatii bugetare.

Cu acelasi argument a fost trimisa de catre Guvern si sesizarea la Curtea Constitutionala.

Universitățile de top din SUA se luptă să țină în frâu protestele faţă de războiul din Gaza
Universitățile de top din SUA se luptă să țină în frâu protestele faţă de războiul din Gaza
Protestele faţă de războiul din Gaza s-au extins de la Columbia şi Yale la alte universităţi, în timp ce oficialii se străduiesc să disperseze o mişcare de protest în plină expansiune,...
Protestatarii israelieni au ars o masă simbolică de Paște în fața casei premierului Netanyahu: ”Cel mai rău premier” VIDEO
Protestatarii israelieni au ars o masă simbolică de Paște în fața casei premierului Netanyahu: ”Cel mai rău premier” VIDEO
Protestatarii israelieni au dat foc luni unei mese, simbol al cinei tradiţionale de Seder care marchează începutul Paştelui evreiesc, în faţa domiciliului prim-ministrului israelian Benjamin...
#premier, #Tariceanu, #salarii, #proteste, #greve, #profesori , #stiri politice