Presa de azi Romania, tara fara conducatori

Marti, 20 Octombrie 2009, ora 07:26
2117 citiri
Presa de azi Romania, tara fara conducatori
Foto: Sorin Antonescu - Cotidianul

Criza politica si razboiul continuu dintre orgoliile nemasurate ale politicienilor care isi arunca "mata moarta" unul in bratele altuia duc Romania intr-o situatie din ce in ce mai grea, drept urmare cursul leu - euro nu mai este sigur.

In tot acest circ politic, Gandul trage un serios semnal de alarma in editia de marti.

Dupa ce au taiat sursele externe de bani ale Romaniei, FMI, CE, BM sau euroobligatiuni, cu scandalurile lor electorale, politicienii pun acum in pericol si cursul. In cazul in care BNR va fi fortata sa dea drumul la bani in piata, pentru ca bancile sa-i poata da mai departe Finantelor, cursul va fi foarte greu de aparat.

Cu transa FMI pusa sub semnul intrebarii, la fel ca si miliardul de la Comisia Europeana, dar si cu amanarea euroobligatiunilor, Finantele sunt in situatia de a scoate bani din piatra seaca.

BNR ar putea ajuta Finantele prin injectarea de lichiditate in piata monetara, pentru ca bancile sa aiba lei cu care sa cumpere titlurile de stat ale ministerului de resort. Exista insa riscul ca aceasta lichiditate sa se intoarca impotriva leului, metoda BNR de a tine cursul fiind tocmai de a lasa bancile fara lei.

"Este clar ca pentru BNR va fi o sarcina dificila sa lase lichiditatea suficient de mare pentru imprumuturile Finantelor dar si sa tina cursul, daca va fi nevoie. Este posibil insa ca lichiditatea sa nu fie suficienta insa, respectiv sa nu poata fi luati atat de multi bani din piata. Parerea mea este, totusi, ca pentru BNR mentinerea cursului este un obiectiv mai important decat deficitul bugetar", a declarat pentru Gandul Ionut Dumitru, economist-sef Raiffeisen.

Romania Libera: A inceput razboiul de uzura pentru premieri

In timp ce starea financiara a tarii se inrautateste Romania Libera anunta in editia de marti ca PSD si PNL ii cer lui Traian Basescu sa intrerupa demersurile fara sanse ale premierului desemnat de a-si alcatui o echipa si sa accepte negocieri pentru solutia Iohannis.

Intre timp, Lucian Croitoru a incercat "sa-l seduca" pe Mircea Geoana cu o propunere de neacceptat: "doua, trei nominalizari PSD pentru MAI". Propunerea a fost respinsa.

La jumatatea drumului pana la expirarea timpului pe care-l are la dispozitie pentru formarea unui Cabinet cu care sa se prezinte in Parlament, Lucian Croitoru se gaseste practic in aceeasi situatie ca la inceput.

PSD, PNL si UDMR nu dau semne ca se vor razgandi in privinta sustinerii lui Klaus Iohannis, dar au acceptat sa se intalneasca in grup cu premierul desemnat, din ratiuni mai degraba diplomatice decat pragmatice. In pofida inflexibilitatii opozitiei, Croitoru isi joaca toate cartile.

El a venit luni, in urma consultarilor cu PD-L, cu o propunere surprinzatoare: social-democratii sa faca "doua-trei" nominalizari pentru Ministerul Administratiei si Internelor. Oferta lui Croitoru a produs insa efecte contrare, social-democratii s-au simtit lezati.

Cotidianul: Tara fara conducatori

Cotidianulanunta in editia de marti ca ramanerea Guvernului Boc ca interimar pana dupa alegeri, asa cum a declarat presedintele Traian Basescu ca este posibil, va baga efectiv Romania la conservare, ca intr-un cub de gheata, pentru cateva luni bune.

Executivul interimar, lipsit de sprijinul Parlamentului, va fi mai degraba o macheta, incapabila sa lanseze politici noi, sa adopte bugetul pe anul viitor sau sa ia masuri anticriza.

Rabdarea institutiilor internationale cu care Romania a semnat acorduri de finantare externe este pusa si ea la incercare de incertitudinile politice. Luni, reprezentantii Bancii Mondiale au anuntat ca isi amana vizita in Romania, programata initial pentru saptamana aceasta si care trebuia sa aiba loc in acelasi timp cu cea a misiunii FMI, pana la formarea unui nou guvern.

Complicatiile implicate de ramanerea guvernului Boc ca interimar nu se termina aici. In conditiile in care nu se stie cand va fi adoptat bugetul pe anul viitor, Executivul a decis saptamana trecuta marirea termenului de plata al facturilor emise de farmaciile aflate in contract cu Casa de Asigurari de Sanatate, de la 60 la 180 de zile.

Medicamentele eliberate de farmacii pentru programele nationale de sanatate nu au mai fost achitate de catre Casa de Asigurari incepand din luna martie a acestui an. Astfel, suma de 2.800 de milioane lei, cu care s-a laudat Guvernul ca ar fi alo-cat-o sistemului sanitar, nu se stie cand va ajunge la farmacii, care sunt in pericol de faliment din aceasta cauza.

Pe de alta parte, oamenii de afaceri s-au resemnat cu aiureala de pe scena politica. Ei sustin ca guvernul interimar nu ii afecteaza prea tare, in conditiile in care nici pana in momentul trecerii motiunii de cenzura acesta nu a stralucit.

Evenimentul Zilei: Solutie de avarie: guvern tehno-PDL-ist

Si cum un Guvern interimar nu este cea mai buna varianta, solutia de avarie mentionata de Evenimentul Zilei este unul tehno-PD-L-ist.

Daca PSD, PNL si UDMR raman anti-Croitoru, democrat-liberalii iau in calcul trimiterea in Parlament a unui cabinet PDL-tehnocrati. La cinci zile de la desemnare, Lucian Croitoru se bazeaza in continuare doar pe sprijinul PD-L. In prima runda de negocieri cu liderii PD-L, care a avut loc ieri la sediul central al partidului, premierul desemnat a avansat ideea unui guvern "flexibil", cu un numar mai mic de ministere.

De pe scarile din Modrogan, Lucian Croitoru a facut si o oferta televizata PSD-ului: Ministerul de Interne. Sansele ca un guvern Croitoru sa treaca de votul parlamentului sunt insa aproape nule, in conditiile in care PSD, PNL si UDMR se declara de neclintit.

In aceasta situatie, democrat-liberalii nu exclud varianta ca Lucian Croitoru sa mearga, in final, in parlament cu un guvern format pe de o parte din PD-L-isti, pe de alta din tehnocrati pentru care PD-L sa-si declare sustinerea.

In ciuda insistentelor cu care coalitia PSD-PNL-UDMR il propune pe Iohannis, presedintele Traian Basescu isi mentine pozitia. "Cum vi s-ar parea ca Romania sa aiba un guvern condus de un premier stabilit de Voiculescu, Hrebenciuc si Iliescu? Mie nu mi s-ar parea bine pentru Romania, in orice caz. Acest lucru nu-l inteleg la domnul Iohannis", a afirmat Traian Basescu.

Gardianul: Noua majoritate decide soarta lui Udrea si Ridzi

Si cum lucrurile nu ar sta destul de rau pentru PD-L, partidele de Opozitie care au reusit sa dea Guvernul Boc jos vor judeca marti rapoartele Elenei Udrea si Monica Ridzi. Gardianul deschide editia de marti cu vestea ca ministrul Turismului Elena Udrea si fostul ministru al Tineretului Monica Iacob Ridzi se "bat" in rapoarte in Parlament, dupa saptamani de amanari.

Fata de Raportul Comisiei parlamentare de ancheta pentru verificarea sumelor cheltuite de Ministerul Turismului si Proiectul de Hotarare privind acest raport, deputatii vor continua azi dezbaterile, potrivit deciziei Biroului Permanent National.

Mai mult, solicitarea de suspendare a lui Mircea Geoana pentru 30 de zile a fost respinsa de conducerea Camerei Superioare.

O alta tentativa de discutie a fost cea referitoare la dosarul "Zambaccian" al lui Adrian Nastase, fara nici o reusita insa, pentru ca scrisoarea procurorului Kovesi urmeaza a fi distribuita spre informare deputatilor si nu va mai fi citita sau dezbatuta in plenul Camerei.

Nedespartite chiar si atunci cand este vorba despre dosare, fostul ministru al tineretului si sportului Monica Iacob Ridzi si Elena Udrea, ministrul turismului, isi vor primi in aceeasi zi sentinta, prin vot final.

Comisia parlamentara de ancheta, condusa de Ludovic Orban, solicita revocarea din functie si inceperea urmaririi penale pentru ministrul turismului Elena Udrea, pentru incalcarea legii responsabilitatii ministeriale. Si in timp ce Udrea si Ridzi au emotii, scrisoarea procurorului general, Laura Kovesi, privind dosarul lui Adrian Nastase in cazul "Zambaccian 1", va fi distribuita spre informare deputatilor si nu va mai fi citita sau dezbatuta in plenul Camerei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#criza politica afecta leu, #afecta curs leu euro, #batalie numire premieri , #stiri politice