Presa de azi: Senatorii ciopartesc Legea deconspirarii securistilor

Miercuri, 10 Septembrie 2008, ora 07:20
2037 citiri
Presa de azi: Senatorii ciopartesc Legea deconspirarii securistilor

Preotii nu vor mai fi verificati de CNSAS, titreaza Adevarul in editia de miercuri, precizand ca Inaltii prelati si preotii nu vor mai fi verificati de CNSAS, iar fostii nomenclaturisti PCR nu vor fi asimilati colaboratorilor, a decis Comisia juridica a Senatului.

Conform hotararii comisiei, colaborator este persoana care a furnizat cu intentie informatii Securitatii, coroborate cu alte probe.

Romania libera scrie ca Senatul pune la zid CNSAS: colaboratori sunt doar cei care au turnat cu intentie. Noua definitie de colaborator al Securitatii ar putea fi persoana care a turnat cu intentie - prevedere numai buna de exploatat de avocati. Comisia juridica a Senatului a mai stabilit ca preotii si cadrele de decizie de dinainte de 1989 sa nu fie cercetati de CNSAS.

Comisia Juridica a Senatului a adoptat o serie de amendamente care modifica ordonanta Guvernului privind functionarea Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS), acestea urmand sa fie votate in plenul Senatului.

Astfel, definitia notiunii de colaborator al Securitatii a fost schimbata: colaborator este persoana care a furnizat cu intentie informatii Securitatii, lucru pe care CNSAS trebuie sa-l dovedeasca si sa coroboreze si alte probe pentru a trimite in instanta un dosar de turnator al Securitatii.

Amendamentul a fost propus de doi senatori PSD, Danut Ungureanu si Ioan Chelaru. Senatorul UDMR Peter Eckstein Kovacs, singurul care a votat impotriva acestei modificari, crede ca prevederea le va fi de folos doar avocatilor apararii celor examinati de institutie: "Sa dovedesti ca cineva a actionat cu intentie este proba diabolica. Este aproape imposibil de dovedit intentia sau reaua-vointa".

Surse din CNSAS s-au aratat increzatoare ca un judecator nu va putea sa admita o astfel de abordare din partea avocatilor: "Nu poate fi folosita chestia asta decat rauvoitor. Asa toti vor spune ca intr-un fel sau altul au fost fortati". Sursele noastre considera ca senatorii s-au referit la cei care au fost exploatati de Securitate fara stiinta lor, nestiind ca stau de vorba cu securisti sub acoperire.

Comisia juridica a mai votat si eliminarea preotilor si a inaltilor prelati din categoria persoanelor care pot fi verificate de CNSAS. De asemenea, magistratii si nomenclaturistii din structurile de conducere ale statului de dinainte de 1989, care luau decizii cu privire la activitatea Securitatii sau a altor instrumente de represiune ale comunismului, nu vor mai fi considerati colaboratori.

La randul sau, Evenimentul Zilei scrie ca Preotii si fostii nomenclaturisti, scosi din vizorul CNSASSenatorii-juristi au decis, marti, sa-i elimine pe preoti din randul persoanelor verificate de CNSAS daca au facut sau nu politie politica.

si fostii nomenclaturisti PCR au fost scosi de sub incidenta legii. Ei nu vor mai fi asimilati colaboratorilor. Decizia a fost luata gratie voturilor PSD si PRM. Cinci voturi au fost "pentru", doua voturi "impotriva" si o abtinere.

Presedintele Comisiei juridice din Senat, Norica Nicolai, a precizat ca va insista pentru ca preotii sa poata fi verificati de CNSAS la cererea cultelor din care fac parte.

Purtatorul de cuvant al Patriarhiei, preotul Constantin Stoica, sustine ca decizia Comisiei juridice a Senatului este lipsita de "relevanta". Potrivit acestuia, din cei 60 de membri ai Sfantului Sinod, 53 au primit verdict de necolaborare cu Securitatea, iar alte "patru, cinci cazuri" se judeca in instanta.

In acelasi timp, ministrul culturii, Adrian Iorgulescu, a apreciat ca "nu trebuie sa existe categorii profesionale care sa fie exceptate de la verificarea CNSAS".

Comisia juridica din Senat cioparteste Legea deconspirarii securistilor, informeaza Ziua. Preotii pot rasufla usurati pentru ca "sperietoarea" CNSAS a disparut pentru ei, dupa ce senatorii juristi au decis marti ca acestia sa fie exclusi de pe lista celor care pot fi verificati.

Senatorii au avut grija si de nomenclaturistii PCR, care nu vor mai fi asimilati colaboratorilor. Ambele amendamente la legea de functionare a CNSAS au venit din partea reprezentantului PSD in Comisie, senatorul Serban Nicolae, cunoscut ca fiind un apropiat al lui Ion Iliescu. Ele au fost votate de peremisti si pesedisti, care nu au avut nici o problema cu opozitia formata din PNL, UDMR si PD-L.

"Dracu si-a facut salas in Comisia asta de mult timp. Activistii de partid si preotii la un loc. Turnatoriile lor oricum vor iesi la lumina", a comentat Mircea Dinescu.

Senatorul social-democrat nu se afla la prima tentativa de a scoate fetele bisericesti de sub incidenta legii CNSAS.

In mai multe randuri el a cerut apararea Bisericii in fata verificarilor venite din partea Colegiului. Lucrurile nu au stat diferit nici in sedinta de ieri, unde Serban Nicolae le-a vorbit colegilor din Comisie despre autonomia Bisericii si rolul sau in societate.

Peter Eckstein Kovacs s-a opus argumentelor reprezentantului PSD si a sustinut ca "exista autonomie universitara, dar si profesorii sunt verificati". Cu toate acestea, amendamentul prin care preotii nu vor mai putea fi verificati a trecut cu cinci voturi pentru, doua impotriva si o abtinere. Surpriza a venit insa din partea reprezentantilor Guvernului, care nu au schitat nici un gest la aceasta modificare a legii.

Mai mult, la finele sedintei ei erau convinsi ca amendamentul nu a trecut, ci a fost un alt amendament al Noricai Nicolai, care prevedea ca verificarea sa fie facuta doar la cererea sefilor cultelor. CNSAS a dat pana in prezent sase verdicte de politie politica pentru preoti, iar alte nume grele precum Mitropolitul Clujului, Bartolomeu Anania, urmau sa fie verificate.

CNSAS, o institutie moarta pentru alegerile din 2008 consemneaza Gardianul. Consiliul National de Studiere a Arhivelor Securitatii a ajuns o institutie ineficienta. Senatorii si deputatii care au fost gasiti de CNSAS drept colaboratori ai securitatii ca politie politica nu pot fi impiedicati sa candideze pentru un nou mandat de parlamentar la alegerile de anul acesta.

Justitia romana nu are sanse reale sa-i "incurce" daca magistratii care judeca aceste cazuri nu uzeaza de anumite pasaje din codul penal.

In acest sens, deputatii-juristi Daniel Buda si Lucian Bolcas au declarat pentru "Gardianul" ca unei persoane acuzate de fals in declaratii (cazul Monei Musca) i se poate restrange dreptul de a candida pentru un fotoliu de senator sau deputat doar daca exista o decizie definitiva in acest sens.

Insa cu o conditie... daca magistratul adauga o pedeapsa complementara prin care i se interzice dreptul electoral. In acest contex, Cazimir Ionescu, membru in Colegiul CNSAS, a declarat ca legislatia romaneasca in acest domeniu este ambigua.

Cu toate acestea, potrivit presedintelui CNSAS Ladislau Csendes, cei care vor sa devina parlamentari trebuie sa declare pe propria raspundere daca au colaborat sau nu cu securitatea. Mai mult, Csendes sustine ca acestia vor fi verificati de CNSAS din oficiu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Protest al angajaților Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii: ”Salvaţi Memoria, Adevărul, Viitorul!”
Protest al angajaților Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii: ”Salvaţi Memoria, Adevărul, Viitorul!”
Angajații Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) protestează public faţă de decizia politicienilor de majorare a numărului membrilor Colegiului, în contextul...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#senatori, #juristi, #CNSAS, #preoti, #colaboratori , #stiri politice