Presa de azi: Sondajele se bat cap in cap in meciul Oprescu-Blaga

Marti, 27 Mai 2008, ora 00:45
3217 citiri
Presa de azi: Sondajele se bat cap in cap in meciul Oprescu-Blaga

Cu doar patru zile inainte de terminarea campaniei electorale, sondajele invadeaza presa. Mai multe cercetari sociologice facute cam in aceeasi perioada au fost aruncate pe piata in ultimele 48 de ore, toate axate pe Bucuresti. Presa de marti relateaza pe larg despre aceste sondaje.

Sorin Oprescu il lasa pe Diaconescu fara votanti, titreaza Romania libera. Dupa o perioada de acalmie in ceea ce priveste realizarea si publicarea sondajelor, luni au aparut pe piata nu mai putin de patru barometre de opinie, cu date suficient de contradictorii pentru a ridica unele semne de intrebare.

Este vorba de sondajele IPP Data Research (19-24 mai), Insomar (23-25 mai), CURS (perioada 15-18 mai) si CCSB (15-20 mai). Trasatura comuna tuturor barometrelor se refera la candidatii care vor accede in al doilea tur de scrutin: independentul Sorin Oprescu si democrat-liberalul Vasile Blaga.

Difera insa procentele obtinute in primul tur: 36% pentru Oprescu si 27% pentru Blaga in sondajele CURS si CCSB, 40,4% si, respectiv, 26% in sondajul IPP Data Research si 32,3%, respectiv, 29% in sondajul Insomar.

Trebuie mentionat insa ca procentele sunt obtinute prin raportarea la numarul alegatorilor care si-au exprimat o optiune de vot. Raportat la numarul total al alegatorilor bucuresteni, Oprescu ar obtine, potrivit sondajului IPP Data Research, 22,6% din voturi, iar Blaga ar lua 14,5%.

Diferente substantiale se observa si la urmatorii clasati: Ludovic Orban strange intre 10,1% si 13,3%, iar Cozmin Gusa intre 5% si 9,5%. In variantele CURS, CCSB si Insomar, locul patru ii revine lui Cristian Diaconescu (PSD), cu 14%, 11% si, respectiv, 10,1%, in vreme ce sondajul IPP il plaseaza pe pozitia a cincea, cu 7,6%.

Blaga recupereaza teren, dar pierde votanti PDL, ne anunta Evenimentul Zilei. Variabile in procente, sondajele din ultimele zile indica la unison ca batalia decisiva pentru Primaria Capitalei se va da abia in turul al doilea, pe 15 iunie. Competitia intre independentul ex-PSD Sorin Oprescu si democrat-liberalul Vasile Blaga se prefigureaza a fi insa stransa.

Dintr-o analiza privind profilul votantilor celor doi data luni publicitatii de Institutul de Politici Publice (IPP) rezulta ca pe Blaga il avantajeaza motorul de mobilizare a simpatizantilor PDL si partial simpatia liberalilor.

De cealalta parte, sansa lui Oprescu este magnetul la nehotarati, dar si la votantii PSD si PNL, atrasi in primul tur de Cristian Diaconescu si Ludovic Orban.

Deocamdata, potrivit unui nou sondaj INSOMAR comandat de Realitatea TV si facut public ieri, Oprescu este in scadere cu aproximativ 7% fata de saptamana precedenta, in timp ce Blaga a recuperat 5%.

Din Cotidianul aflam ca sondajele se bat cap in cap in meciul Oprescu-Blaga. Nu mai putin de cinci cercetari sociologice facute cam in aceeasi perioada au fost aruncate pe piata in ultimele 48 de ore, toate axate pe Bucuresti si toate il dau ca favorit al primului tur pe independentul Sorin Oprescu.

Socanta pare a fi insa diferenta dintre procentele care-l despart pe acesta de principalul sau contracandidat, pedelistul Vasile Blaga. Unele sondaje il dau pe Oprescu cu pana la 14 procente in fata lui Blaga, in timp ce in altele distanta ar fi de numai 3%. Probleme sunt si cu ordinea celui de-al treilea si a celui de-al patrulea clasat in cursa, trei contracandidati: Ludovic Orban (PNL), Cristian Diaconescu (PSD) si Cozmin Gusa (PIN) facand schimb de pozitii, in functie de sondaj.

O cercetare a Institutului de Politici Publice (IPP), realizata in perioada 19-24 mai, arata cea mai mare diferenta dintre Sorin Oprescu si Vasile Blaga: 14 procente.

Senatorul independent este creditat cu 40,4% din voturile bucurestenilor care s-ar prezenta la urne, in timp Vasile Blaga este creditat cu doar 26 de procente.

La polul opus sondajului IPP se afla o cercetare Insomar, comandata de Realitatea TV, care il da pe democrat-liberalul Vasile Blaga la o distanta de doar 3 procente in urma lui Oprescu.

Alte trei sondaje: CURS, CSOP si CCSB aparute duminica marcheaza si ele valori contradictorii ale distantei care-l separa pe Oprescu de Vasile Blaga. Primele doua studii au insa culoare politica, fiind comandate de cei doi protagonisti.

Candidatii la Primaria Capitalei, "aranjati" din timp de sondaje, este titlul din Gardianul. Candidatul independent la Primaria Capitalei, Sorin Oprescu, ocupa in continuare primul loc in preferintele alegatorilor, insa, potrivit unor sondaje de opinie, pare sa mai fi pierdut in ultima saptamana din voturile bucurestenilor. Cu toate acestea, un alt barometru de opinie sustine contrariul.

Fericitul beneficiar este, potrivit sondajului realizat de Insomar in colaborare cu Realitatea TV, din 23-25 mai 2008, candidatul PD-L, Lucian Blaga, urmat pe locurile 3 si 4 de candidatul PNL, Ludovic Orban, si reprezentantul PSD Cristian Diaconescu. Si ultima cercetare sociologica a CCSB confirma scaderea in sondaje a lui Oprescu si cresterea procentelor lui Blaga.

In schimb, in cercetarea sociologica efectuata IPP- Data Research, in perioada 19-24 mai, doctorul creste, iar pedelistul Blaga scade. La Consiliul General al Municipiului Bucuresti, toate cercetarile plaseaza PD-L pe primul loc, urmat de PSD si PNL.

In privinta situatiei pe sectoare, in cinci din cele 6 existente in Bucuresti, actualii primari se afla in topul preferintelor, doar primarul Adrian Inimaroiu fiind depasit cu multe procente de conservatorul Cristian Popescu "Piedone".

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu partidul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu partidul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Alegeri prezidențiale în Macedonia de Nord. Actualul președinte ar putea să piardă puterea
Alegeri prezidențiale în Macedonia de Nord. Actualul președinte ar putea să piardă puterea
Aproximativ 1,8 milioane de cetăţeni din Macedonia de Nord sunt aşteptaţi miercuri la vot pentru a alege viitorul preşedinte al ţării, transmit AFP şi DPA. Secţiile de votare s-au...
#alegeri, #Blaga, #Oprescu, #sondaj, #INSOMAR , #stiri politice