Presa de azi: Uninominalul, votat si pasat Curtii Constitutionale

Miercuri, 05 Martie 2008, ora 06:27
1402 citiri
Presa de azi: Uninominalul, votat si pasat Curtii Constitutionale

Avem Uninominal 2.2, ne anunta Cotidianul in editia de miercuri. Dupa dezbateri-maraton care au durat sase ore si doua pauze de consultari de cate 15 minute, deputatii au adoptat marti legea alegerii Camerei Deputatilor si a Senatului prin vot uninominal.

Legea a trecut cu 231 de voturi pentru, 11 contra (10 PRM si independentul Dan Mocanescu) si 18 abtineri (Cosmin Nicula - PSD, Daniel Ionescu - PD-L si 16 deputati UDMR). Daca in urmatoarele cinci zile lucratoare legea nu va fi contestata la Curtea Constitutionala, atunci ea este trimisa la Presedintie la promulgare. Seful statului a anuntat deja ca nu va contesta legea la Curtea Constitutionala.

Dezbaterile au fost extrem de aprinse. Trei subiecte au tinut capul de afis al plenului de marti: batalia PSD pentru amendamentul care prevedea alegerea presedintilor Consiliilor Judetene prin vot uninominal, tentativa (nereusita) a UDMR si a PC de a scadea pragul electoral la 3% si propunerea PSD si PD-L de modificare a modalitatii de distribuire a mandatelor in prima faza la nivel judetean, cele doua partide obtinand castig de cauza.

Ghiveci uninominal, titreaza Gardianul precizand ca viitorii parlamentari si presedinti de consilii judetene vor fi alesi prin vot uninominal in colegii uninominale incepand cu alegerile din acest an.

Camera Deputatilor a votat marti noua Lege electorala, fiind de acord cu introducerea votului uninominal intr-un singur tur de scrutin, care va presupune si reducerea numarului de mandate de senator si deputat. Cu toate acestea, reprezentantii PRM au anuntat ca vor ataca legea la Curtea Constitutionala, principala prevedere contestata fiind alegerea presedintilor de consilii judetene care ar veni in contradictie cu art. 122 din Legea Fundamentala.

In schimb, seful statului nu va mai ataca la Curtea Constitutionala legea electorala pe motiv ca introduce votul uninominal si pentru alegerea presedintilor de consilii judetene, a anuntat purtatorul de cuvant Valeriu Turcan. Acesta a mai precizat ca articolul in cauza oricum se gasea si in varianta pe care Guvernul si-a asumat raspunderea in Parlament in decembrie anul trecut, iar seful statului nu a contestat-o. Legea electorala merge la promulgare, iar in termen de 90 de zile, prin hotarare de Guvern se vor delimita si colegiile uninominale.

Camera Deputatilor a adoptat proiectul votului uninominal, scrie si Ziua. Dezbateri aprinse la Camera Deputatilor pe marginea votului unimoninal. Miza a fost propunerea deputatului PSD, Victor Ponta, referitoare la introducerea in proiectul de lege a unui amendament referitor la alegerea presedintilor Consiliilor Judetene prin vot uninominal.

Amendamentul a provocat reactii diferite din partea reprezentantilor partidelor politice. Liberalii sustin amendamentul, dar insista ca prevederea referitoare la alegerea presedintilor de Consilii Judetene sa nu faca obiectul acestei legi, ci al altui act normativ.

Si Romania libera ne anunta ca: Votul uninominal intr-un singur tur de scrutin a fost adoptat. Presati de prezenta camerelor de televiziune si de insistenta presei in ceea ce priveste soarta votului uninominal, deputatii au intreprins ieri un adevarat tur de forta si, la capatul a aproape sapte ore de dezbateri, au reusit sa dea votul final pentru proiectul care schimba sistemul electoral.

In general a fost agreata varianta rezultata din Comisia de cod electoral, cu exceptia a doua amendamente esentiale impuse de PSD, care au vizat modalitatea de redistribuire a mandatelor si, respectiv, aplicarea votului uninominal si pentru presedintii de consilii judetene. Uninominalul ar putea totusi sa nu se aplice la alegerile locale din primavara, in cazul in care legea va fi tergiversata prin atacarea la Curtea Constitutionala.

Uninominalul, aruncat in spatele Curtii, este titlul din Evenimentul Zilei. Legea privind introducerea votului uninominal a fost aprobata marti de Camera Deputatilor. Ea va fi contestata la Curtea Constitutionala, au anutat deja liderii PRM si PC. Sansele ca legea sa fie declarata neconstitutionala si astfel sa fie blocata sunt destul de mari.

Motivul este simplu: legea contine o serie de vulnerabilitati, ceea ce o face atacabila. Printre acestea se afla si prevederea privind alegerea presedintilor de consilii judetene prin vot uninominal. Surse parlamentare sustin ca, in mod premeditat, deputatii tuturor partidelor au introdus in lege prevederi neconstitutionale, tocmai pentru ca votul uninominal sa fie blocat. Daca insa Curtea o va declara neconstitutionala, legea va reveni in parlament, unde ar putea fi intarziata din nou.

Uninominalul, votat si pasat Curtii Constitutionale, titreaza si Gandul care precizeaza ca viitorii membri ai Parlamentului vor fi alesi uninominal. Legea a fost adoptata, marti, de Camera Deputatilor, dupa o zi intreaga de dezbateri, pauze si negocieri. In favoarea actului normativ s-au pronuntat 231 dintre alesi, 11 au votat impotriva si 18 s-au abtinut. Cei mai multi dintre deputatii care s-au opus introducerii votului uninominal sunt membrii PRM, iar abtinerile apartin reprezentantilor UDMR.

De altfel, PRM, dar si PC au anuntat ca intentioneaza sa conteste proiectul la Curtea Constitutionala. In timpul celor peste sase ore de discutii, deputatii au cerut mai multe pauze de consultari, dar au si ajuns sa se atace reciproc pentru ca nu se intelegeau pe unele articole.

Votam pe cine vrem, ne informeaza Adevarul. Liberalii au obtinut adoptarea Legii votului uninominal facand concesii social-democratilor. Legea se aplica si la nivelul presedintilor de consilii judetene. Compromisul s-ar putea solda insa cu blocarea legii la Curtea Constitutionala. PSD si-a impus si metoda dorita pentru repartizarea mandatelor parlamentare, care nu vor fi castigate dupa scrutinul uninominal.

PC si PRM au luat in calcul atacarea actului normativ la Curtea Constitutionala. Voturile social-democrate au inclinat balanta votului in favoarea proiectului uninominal, fiind inregistrate la final 231 de voturi pentru, 11 optiuni peremiste impotriva si 18 abtineri in tabara UDMR. A fost nevoie insa de o serie de pauze de consultari si dispute de la tribuna Camerei pentru ca ultimele cereri ale PSD sa fie satisfacute.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primirea în ONU a statului palestinian, vot în Consiliul de Securitate. Se aşteaptă ca Statele Unite, aliate cu Israelul, să blocheze demersul
Primirea în ONU a statului palestinian, vot în Consiliul de Securitate. Se aşteaptă ca Statele Unite, aliate cu Israelul, să blocheze demersul
Cererea statului palestinian de a fi primit ca membru cu drepturi depline al ONU urmează să fie votată vineri, 19 aprilie, în Consiliul de Securitate, au declarat agenţiei Reuters mai mulţi...
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
#vot, #uninominal, #Parlament , #stiri politice