Ziare.com

Presa europeana despre imigrantii din Italia

de Madalina Mitan
Luni, 05 Noiembrie 2007, ora 14:50

   

Asa cum era de asteptat, si astazi, temele principale din cotidianele cele mai importante din Europa sunt legate de Italia: imigratie, expulzari si xenofobie.

The Sunday Times estimeaza ca, peste un deceniu, imigratia est-europeana in Marea Britanie va scadea substantial si apreciaza ca, pe termen lung, se va naste un nou fenomen: imigratia din afara UE.

The Sunday Telegraph considera ca actualele controale ale imigratiei nu constituie o bariera pentru romani, care vor gasi modalitatea de a-si gasi locuri de munca mai bine platite indiferent de piedici.

The Independent si International Herald Tribune pun accept pe faptul ca Papa Benedict al XVI-lea cere sa fie respectate drepturile imigrantilor, in conditiile in care Italia cauta metode de a raspunde indignarii publice referitoare la seria de infractiuni violente puse pe seama romanilor.

The Guardian relateaza faptul ca liderii extremei drepte din Italia au lansat o retorica violenta impotriva imigrantilor si au cerut repatrierea in masa a acestora si inchidera granitelor, in vreme ce Die Welt si Der Spiegel relateaza ca in peninsula se amplifica resentimentele fata de imigrantii romani.

Nu exista loc pentru cei care jefuiesc, comit acte de viol sau ucid", scrie La Stampa , care citeaza autoritatile italiene, iar Corriere della Sera atrage atentia asupra faptului ca la Roma au aparut patrule anti-romi.

"Orasele italiene sunt precum mierea care atrage mustele sosite in roiuri necontrolate din Europa de Est.", scrie si L'Unita .

Le Monde atrage atentia asupra faptului ca romii din Romania si Bulgaria raman indezirabili in Uniunea Europeana, cu toate ca si ei au devenit la 1 ianuarie 2007 cetateni europeni.

O atitudine mai concilianta adopta Il Giornale , apreciind ca Europa ar trebui sa fie privita ca o tara mare, in care oamenii ar trebui sa se adapteze mai mult normelor comune.

Neue Zurcher Zeitung apreciaza ca, pana acum, Roma era cea mai sigura capitala a Europei.

Die Presse scrie despre faptul ca, in premiera, Italia expulzeaza cetateni ai Uniunii Europene, iar El Pais considera ca masurile de simplificare a expulzarii imigrantilor in Italia au fost gandite special pentru romani, care au luat locul albanezilor in cosmarurile italienilor.

El Mundo atrage atentia asupra faptului ca majoritatea imigrantilor din Romania au un comportament excelent, dar cu toate acestea, pericolul declansarii unei veritabile vanatori de romani pluteste in aer.

In fine, La Repubblica apreciaza ca, ezitand intre a fi o fortareata elitista sau o creatura monstruoasa care inghite si metabolizeaza totul, Europa risca sa ia ce e mai rau din ambele parti.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2194 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Nu-i mai numiti ROMI

De unde pana unde acest nume, care este foarte usor confundat cu ROMANI. Spuneti-le tigani, asa cum li s-a spus mereu, pana s-a gasit tiganul e Iliescu sa-i numeasca altfel.
Voi, ziaristii, daca nu sunteti cu toti tigani, ar trebui sa indreptati acest lucru.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor