Presa rusa: Unirea Republicii Moldova cu Romania ar destabiliza Europa de Est

Sambata, 13 Februarie 2010, ora 15:30
6746 citiri
Presa rusa: Unirea Republicii Moldova cu Romania ar destabiliza Europa de Est
Foto: timpul.md

Intrarea in vigoare la data de 31 martie a acordului privind micul trafic de frontiera intre Romania si Republica Moldova este vazuta in presa rusa ca un prim pas in realizarea proiectului unionist, prilej de destabilizare a Europei de Est.

Potrivit cotidianului rus Nezavisimaia Gazeta, citat de Agerpres, sarma ghimpata va fi inlaturata pe o distanta de 360 kilometri de frontiera, ceea ce le va permite locuitorilor din satele apropiate sa viziteze nestingherit Romania. In acelasi timp, cetatenii romani trec demult fara vize granita moldoveana.

Inainte, fostul presedinte al Republicii Moldova Vladimir Voronin respingea o asemenea unire, afirmand ca realizarea proiectului unionist va afecta suveranitatea si integritatea republicii, aminteste ziarul rus, scrie Romania Libera.

Potrivit Nezavisimaia Gazeta, initiatorul unor asemenea pasi este presedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu. In acest sens, publicatia mentioneaza initiativele lui Ghimpu privind scoaterea din Constitutia tarii a sintagmei "limba moldoveneasca" si noile sale reforme administrativ-teritoriale prin care se doreste renuntarea la impartirea republicii pe "raioane" si revenirea la "vechea impartire, cea pe judete". De asemenea, se intentioneaza acordarea dreptului de vot nu de la 18, ci de la 16 ani.

Toate aceste initiative sunt contestate de Partidul Comunistilor din Republica Moldova (PCRM) care avertizeaza ca schimbarile constitutionale propuse ar duce la unirea Republicii Moldova cu Romania. "Daca in Constitutie va fi introdusa sintagma "limba romana", acesta va fi primul pas pe calea unirii Republicii Moldova cu Romania. Pentru unionistii din republica, acest gest simbolic este foarte important", a declarat deputatul comunist Mark Tkaciuk.

De altfel, aceasta este doar partea vizibila a integrarii Republicii Moldova in Romania, subliniaza cotidianul rus, amintind de decizia autoritatilor moldovene de a introduce in scoli si universitati cursul de "Istorie a Romanei", unde Moldova este denumita Basarabia si considerata parte integranta a teritoriului romanesc.

De asemenea, Romania a majorat de la 4.000 la 5.000 numarul de locuri pentru cetatenii moldoveni in institutiile de invatamant superior, 700 din care sunt fara plata. De curand, pentru cetatenii Republicii Moldova a fost implementata o procedura inlesnita de obtinere a cetateniei romane. Potrivit ziarului rus, "cotropirea" republicii de catre Bucuresti a continuat prin deschiderea a doua noi posturi de televiziune romanesti: Jurnal TV si Publika TV.

In schimb, politologul rus Zurab Todua considera ca va fi dificil sa se forteze realizarea acestui proiect al unificarii Romaniei cu Republica Moldova.

"In pofida impresionantelor sume investite de Romania de la inceputul anilor "90 ai secolului trecut, ideea unirii nu stapaneste masele largi, ci doar 15-20% din populatia republicii. Cea mai mare parte, inclusiv minoritatile nationale, respinge in mod categoric unirea, chiar si in 'ambalaj european'", a declarat Todua pentru ziarul rus.

Cotidianul rus rus reaminteste ca aproximativ 15% - 20% dintre moldoveni sustin proiectul unionist, care ar provoca nemultumiri in societate, in special in orasul Balti, in Gagauzia si in raionul Taraclia, informeaza si agentia moldoveana Unimedia.

"Daca vor fi formulate pretentii teritoriale fata de Republica Moldova si Ucraina, Romania va avea probleme la hotarul cu Ungaria (Transilvania) si Bulgaria (Dobrogea de Sud). In timp ce Romania lucreaza sa pregateasca opinia publica pentru proiectul unionist, Rusia urmareste in tacere evenimentele, care au loc", conchide Nezavisimaia Gazeta, citata de Newsin.

Curentul Călin Georgescu se stinge. George Simion organizează miting pentru "conducătorul iubit" fără participarea acestuia
Curentul Călin Georgescu se stinge. George Simion organizează miting pentru "conducătorul iubit" fără participarea acestuia
Pe 26 martie, George Simion plănuiește să organizeze un miting de susținere pentru Călin Georgescu, fostul lider suveranist scos din schema prezidențialelor de CCR. În spatele acestui...
Victor Ponta, nici nu neagă nici nu confirmă că ar fi ofițer SIE. "Nu, că așa trebuie să răspund"
Victor Ponta, nici nu neagă nici nu confirmă că ar fi ofițer SIE. "Nu, că așa trebuie să răspund"
Victor Ponta a oferit un răspuns enigmatic atunci când a fost întrebat dacă este ofițer al Serviciului de Informații Externe. În cadrul podcastului „Aproximativ discuții” cu Gojira,...
#acord trafic Romania Moldova, #unire Romania Moldova, #modificari constitutie Moldova , #stiri politice
  1. Curentul Călin Georgescu se stinge. George Simion organizează miting pentru "conducătorul iubit" fără participarea acestuia
  2. Victor Ponta, nici nu neagă nici nu confirmă că ar fi ofițer SIE. "Nu, că așa trebuie să răspund"
  3. De ce se autosabotează Nicușor Dan prin declarațiile legate de aducerea la Cotroceni a lui Klaus Iohannis. „Trădează incapacitatea de a înțelege contextul politic”
  4. Cine este „adevăratul moștenitor” al lui Călin Georgescu. Două efecte posibile ale disputelor dintre Ponta și Simion
  5. Închiderea TikTok înainte de prezidențiale, cerută de Elena Lasconi. Analist: Arată frică
  6. De ce tace Călin Georgescu – Expert: „Este un tip care se visează Mesia pe pământ”
  7. Ce mai pierd românii: permis de acces la informații clasificate. Unde a fost găsit documentul important
  8. "Mi-aș fi dorit să candideze Călin Georgescu". Declarație surprinzătoare a premierului. "El credea în ce spune. Copiile lui nu cred"
  9. Anularea alegerilor din România, exemplu al războiului hibrid invocat de șeful diplomației franceze. Amenințarea din partea Rusiei pentru Europa ”nu este una teoretică”
  10. Un deputat USR ironizează acțiunile de control decise de Ciolacu: "E foarte războinic pe internet"