Prietenia de pe ruta Chisinau-Bucuresti, pierduta in glasul rotilor de tren

Vineri, 01 Mai 2009, ora 23:12
6298 citiri
Prietenia de pe ruta Chisinau-Bucuresti, pierduta in glasul rotilor de tren
Foto: Adevarul

Trenul Chisinau-Bucuresti nu se mai numeste "Prietenia", dupa razboiul diplomatic dintre Romania si Republica Moldova care s-a incins de la inceputul lunii aprilie. El ar putea fi mai degraba numit "Ostilitatea".

Dupa 7 aprilie, trenul si-a schimbat denumirea in "Moldova", inscriptie care apare pe fiecare dintre vagoanele acestuia. Si, ca o sfidare, inscriptia Chisinau-Bucuresti de pe vagoane este scrisa in limba rusa, in grafie chirilica.

Ciudat este ca, la nivelul autoritatilor feroviare, nimeni nu cunoaste nimic despre modificarile in inscriptiile de pe acest tren. Potrivit lui Oleg Chiriusenco, seful Serviciului de calatori a Garii Feroviare, este vorba de o eroare intervenita la schimbarea vagoanelor, trenul urmand sa capete aspectul de dinainte dupa 31 mai, sustin jurnalistii de la Unimedia.

"E vorba de o eroare. Vagoanele din componenta acestui tren au fost schimbate cu cele de la trenul Chisinau-Moscova, pe care scria "Moldova". Dupa 31 mai, va circula acelasi tren care a fost si pana acum, cu denumirea "Prietenia".

Dupa introducerea din 9 aprilie a regimului de vize pentru cetatenii romani care intentioneaza sa vina in R. Moldova, fluxul de pasageri care calatoresc cu trenul s-a redus drastic, iar orarul trenului Chisinau - Bucuresti a fost modificat, acum circuland doar in zile pare.

Dupa ce Romania a fost acuzata de implicarea si organizarea protestelor de la Chisinau, autoritatile romane au raspuns dur si, mai mult, au simplificat procedurile de obtinere a vizei pentru cetatenii moldoveni.

La randul sau, guvernul moldovean a raspuns prin respingerea ambasadorului roman la Chisinau, Mihnea Constantinescu.

Romania, dusmanul lui Voronin

In presa controlata de guvernul de la Chisinau, de comunisti, Romania este zugravita ca un potential dusman.

Majoritatea moldovenilor considera in schimb ca Romania trebuie sa fie un partener al Republicii Moldova, iar acest lucru este confirmat de presa de Opozitie, si, evident, infirmat de comunisti.

Presa comunista si televiziunea publica de la Chisinau arata constant atitudinea ostila fata de Romania. Principalele argumente ale comunistilor sunt faptul ca Republica Moldova este separata de Romania, ca statul moldovenesc, care are o vechime de 650 de ani, este anterior Romaniei si limba moldoveneasca este altceva decat limba romana.

De ce incearca Romania sa se apropie de Chisinau cand da piept numai cu situatii potrivnice? De ce nu isi vede Romania de problemele ei, de criza ei, si nu renunta la incercarile de a-si arata prietenia? Nu cumva aceste actiuni sunt superficiale pentru imbunatatirea relatiilor cu Republica Moldova?

In plus, inainte sa blamam comunistii pentru ideologia pe care o reprezinta ar trebui sa intelegem ca in 2001 comunistii au fost votati pentru ca moldovenii ajusesera la fundul sacului. Inainte de alegerile din 2001, in Republica Moldova a avut loc cel mai mare exod, cauzat de saracie.

Voronin tanjeste dupa Transnistria

De-a lungul timpului, Romania a sustinut si militat, in mod constant, pentru integrarea Republicii Moldova in Uniunea Europeana. Unul dintre obstacolele interne cele mai puternice in calea integrarii R. Moldova este insusi presedintele tarii, Vladimir Voronin.

Voronin tanjeste dupa Transnistria. In 2005, parlamentul de la Chisianu a dat o lege prin care Transnistria a devenit o unitate teritoriala autonoma speciala in componenta Republicii Moldova, un statut asemanator cu cel al Gagauziei.

Dar Voronin nu a trait umilinta mai mare decat cea la care a fost supus de liderii de la Tiraspol, atunci cand, in noiembrie 2008, nu a fost lasat sa intre in Transnistria pentru a participa la inmormantarea mamei sale!

Mai rau, Vladimir Voronin a fost umilit si de liderii de la Moscova, unde, desi si-a declarat atasamentul fata de rusi, cererile sale nu au fost ascultate.

Ce ar putea resuscita "Prietenia"?

Cert este ca Romania trebuie sa gestioneze relatia cu Republica Moldova mult mai responsabil, fara a inflama spiritele in Uniunea Europeana, asa cum, din pacate, s-a mai intamplat in ultima perioada.

Interesul nostru fata de Chisinau nu trebuie sa fie numai national, iar acum relatiile diplomatice, atat cu Republica Moldova cat si cu Rusia, sunt mai mult decat tensionate.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#trenul Prietenia, #tren Chisinau Bucuresti, #relatii diplomatice Romania , #stiri politice