Prima zi a campaniei electorale pentru euroalegeri

Vineri, 26 Octombrie 2007, ora 15:00
2350 citiri
Prima zi a campaniei electorale pentru euroalegeri

Campania electorala pentru primele euroalegeri organizate in Romania incepe vineri, conform hotararii de Guvern care stabileste programul calendaristic al scrutinului pentru Parlamentul European. La scrutin sunt inscrise 13 partide si un candidat independent.

Potrivit algoritmului din Parlamentul European, Romania are rezervate 35 de mandate. Romanii sunt chemati sa-si aleaga reprezentantii in Parlamentul European pe 25 noiembrie, concomitent cu referendumul organizat de presedintele Traian Basescu cu privire la introducerea votului in circumscriptii uninominale.

- Partidele si-au pregatit sloganurile pentru campanie

- Euroalegerile si referendumul vor avea loc in aceeasi cladire, dar in sectii diferite

- Fara clipurile politice in timpul campaniei pentru referendum

- Razboiul votului uninominal. Avantaje si dezavantaje

Hotararea de Guvern, publicata in Monitorul Oficial din 27 septembrie 2007, precizeaza ca, potrivit Legii 373/2004 pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului - act normativ ale carui prevederi sunt aplicabile si alegerilor pentru Parlamentul European - campania electorala incepe cu 30 de zile inainte zilei de referinta (n.r. 25 noiembrie, data scrutinului), respectiv in data de 26 octombrie.

Conform deciziei Guvernului, administratiile locale vor trebui sa stabileasca locurile speciale de afisaj electoral pana cel tarziu pe 25 octombrie.

Imprimarea buletinelor de vot se va face cu 15 zile inainte de data alegerilor, respectiv cel tarziu 10 noiembrie.

Distributia buletinelor catre birourile electorale ale sectiilor de vot se face in preziua alegerilor, 24 noiembrie, la fel ca si predarea stampilelor si a celorlalte materiale necesare votarii.

Alegerile pentru Parlamentul European sunt organizate la nivel national, intr-o singura circumscriptie. Pragul electoral pentru intrarea in faza distribuirii mandatelor de europarlamentari este de 5% din voturi. Pentru a fi alesi, candidatii independenti trebuie sa depaseasca norma electorala stabilita prin impartirea numarului total de voturi valabil exprimate la 35, numarul de mandate pentru Romania in Parlamentul European.

Persoanele care nu vor vota in circumscriptia electorala la care sunt arondate vor fi trecute pe listele electorale suplimentare. Pentru a preintampina votul multiplu, guvernul a decis ca alegatorii inscrisi pe listele suplimentare sa voteze doar dupa completarea unei declaratii pe proprie raspundere prin care precizeaza ca nu au votat si in alte circumscriptii.

Listele suplimentare si declaratiile pe proprie raspundere vor fi centralizate, iar in cazul in care vor fi depistati alegatori care au votat de mai multe ori, se va declansa cercetarea penala.

Potrivit legii, campania electorala pentru alegerile europarlamentare se va incheia "in preziua zilei de referinta", respectiv pe 25 noiembrie, care este data scrutinului, Guvernul precizand, prin hotarare, ca data incheierii campaniei electorale este sambata, 24 noiembrie, ora 7.00.

Citeste si:
România va avea o nouă conductă de transport de gaze naturale. Ce județe va tranzita
România va avea o nouă conductă de transport de gaze naturale. Ce județe va tranzita
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat vineri, 12 august, că a fost semnată autorizaţia de construire a conductei de transport gaze naturale pe direcţia Prunişor - Orşova - Băile...
Marcel Ciolacu, despre înlocuirea miniștrilor: ”Domnul Dîncu este aici cu mine şi cică nu este remaniat. La ce să oferim explicaţii?”
Marcel Ciolacu, despre înlocuirea miniștrilor: ”Domnul Dîncu este aici cu mine şi cică nu este remaniat. La ce să oferim explicaţii?”
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a negat vineri, 12 august, că ar exista intenţia unei remanieri guvernamentale, menţionând că evaluarea miniştrilor s-a încheiat luna trecută, fără a fi...