Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Pro si contra votului obligatoriu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 06 Iunie 2009, ora 12:14
15660 citiri
Pro si contra votului obligatoriu
Foto: onron.ro

Cum prezenta la urne scade la scrutin la scrutin, era firesc ca in societatea romaneasca sa inceapa sa prinda contur ideea, cu siguranta nepopulara, a votului obligatoriu.

Sunt tentati de ea chiar si unii politicieni, insa doar Adriana Saftoiu si-a asumat-o printr-un proiect legislativ, deocamdata in faza de intentie.

Nu suntem originiali si n-am fi pionieri cu o astfel de reglementare existenta in 32 de tari ale lumii, intre care 6 din Uniunea Europeana.

In Cipru, Grecia, Luxemburg si Belgia absenta nemotivata de la vot se pedepseste cu amenda, iar pentru belgieni cumulul de absente duce la stergerea de pe listele electorale.

In Italia si Portugalia, votul este obligatoriu, dar teoretic, pentru ca absenteismul nu se pedepseste.

Greu de spus din prima daca votul obligatoriu ar avea efecte benefice in societate sau, mai precis, daca efectele benefice ar fi mai importante decat inconvenientele, pentru ca exista si argumente pro si argumente contra.

Contra obligativitatii

Impotriva votului obligatoriu pledeaza in primul rand faptul ca vorbim despre un drept, al carui exercitiu este prin excelenta optional. Daca il facem obligatoriu, vom vorbi despre obligatia de a vota. Mai sunt astfel de drepturi obligatorii, sa le spunem, in legislatie, dar destul de putine.

In plus, prin obligativitatea votului anulezi absenteismul ca forma de protest electoral. Sigur, la urne buletinul de vot poate fi anulat, ceea ce constituie un protest oarecum echivalent, desi anularea poate fi si involuntara.

Votul obligatoriu ii scuteste pe politicieni de-o grija. Nu mai trebuie sa-si bata capul nici cat o faceau pana acum pentru a prezenta o oferta cat de cat tentanta de oameni si programe. Pentru majoritatea partidelor, cea mai mare problema a devenit mobilizarea la vot electoratului propriu.

Obligativitata votului ar veni astfel in avantajul celor cu electorat mai pretentios, mai educat, deci mai greu de mobilizat la urne, PD-L si PNL in cazul Romaniei. Nu ar aduce mari beneficii partidelor care si acum au un electorat captiv, cum este PSD.

Pentru obligativitate

Cel mai important argument pro vot obligatoriu este responsabilizarea. Absenteismul masiv din Romania este in mica masura o forma de protest.

Este preponderent o forma de comoditate si chiar de iresponsabilitate. Dar daca insa esti obligat sa te duci sa votezi, poate ca vei fi ceva mai motivat sa te informezi, sa intelegi, sa treci dincolo de spectacolul ieftin al promisiunilor imposibile si al certurilor de mahala de la televizor.

Poate ca, obligat sa voteze, electoratul ar deveni mai implicat si mai atent, iar partidele, scutite de problema mobilizarii, ar avea de convins un electorat ceva mai initiat si pretentios, ceea ce ar ridica stacheta si ar fi un castig.

Apoi, o prezenta mare la vot asigura o mai mare legitimitate morala oricarui ales, fie ca este el primar, deputat, senator sau presedinte, ceea ce e important.

In plus, uneori, absenteismul masiv denatureaza optiunea reala a electoratului, prea comod sa si-o sustina. De aici diferentele imense dintre sondajele de opinie si rezultatele reale ale votului.

E nefiresc ca din cauza comoditatii, sa fie, de fapt, eludata optiunea majoritara. E drept, in regimurile totalitare prezenta la vot e intotdeauna imensa, dar ligitimitatea puterii e minima si nu reflecta catusi de putin optiunea reala a electoratului.

Noi vorbim insa aici despre votul obligatoriu intr-o societate democratica. In societatile totalitare insasi ideea de vot este caricaturala.

Votul obligatoriu ar impune extinderea posibilitatilor de exercitare a acestuia: electronic, prin corespondenta, anticipat, astfel incat oamenilor sa nu le fie incalcata libertatea de miscare prin obligativitatea de a veni la urne.

Ar fi si o lovitura data anumitor tipuri de frauda, mai ales prin turismul electoral.

Sunt doar cateva argumente, pro si contra, dar ideea votului obligatoriu merita, cu siguranta, o dezbatere serioasa. Poate s-ar dovedi, pana la urma, o solutie pentru o societate care nici n-a apucat sa inteleaga bine democratia ca s-a si saturat de ea.

Negocieri secrete la cel mai înalt nivel în UE. Cine ar vrea schimbarea Ursulei von der Leyen de la șefia C.E.
Negocieri secrete la cel mai înalt nivel în UE. Cine ar vrea schimbarea Ursulei von der Leyen de la șefia C.E.
Președintele Franței, Emmanuel Macron, negociază în secret cu alți lideri ai UE pentru schimbarea Ursulei von der Leyen de la șefia Comisiei Europene. Liderul de la Paris, care a criticat în...
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu partidul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu partidul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
#vot obligatoriu Romania, #alegeri europarlamentare 2009, #alegeri europarlamentare, #europarlamentare 2009 , #stiri politice