Programul Anghel Saligny devine operațional. Cum pot accesa primarii bani din fondul de 50 de miliarde de lei

Joi, 23 Septembrie 2021, ora 15:51
2821 citiri
Programul Anghel Saligny devine operațional. Cum pot accesa primarii bani din fondul de 50 de miliarde de lei
Aleșii locali vor primi 50 de miliarde de lei prin programul Anghel Salighny FOTO Pixabay

Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, a anunțat joi, 23 septembrie, operaționalizarea controversatului program Anghel Saligny.

Proiectul guvernamental care a determinat ieșirea de la guvernare a formațiunii USR PLUS prevede un buget de 50 de miliarde de lei din care să se alimenteze unitățile teritorial administrative din România.

USR PLUS a refuzat continuarea guvernării în coaliție alături de PNL, fiindcă liderii liberali au refuzat un set de amendamente care ar fi făcut accesarea fondurile mai puțin facilă și ar fi determinat un control mai precis al banilor, care ar fi împiedicat eventuale abuzuri.

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei a anunțat deschiderea unui site unde se pot depune de cereri de finanțare.

Aleșii locali pot depune cereri de finanţare pentru proiectele de construcţie şi modernizare a drumurilor, a reţelelor de apă şi canalizare.

"Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei pune de astăzi la dispoziţia autorităţilor locale, platforma digitală https://investitii.mdlpa.ro/, special creată pentru depunerea cererilor de finanţare pentru proiectele de construcţie şi modernizare a drumurilor, a reţelelor de apă şi canalizare, finanţate prin Programul Naţional de Investiţii Anghel Saligny", anunţă ministerul.

"Pentru asigurarea coeziunii teritoriale şi în vederea dezvoltării echitabile a localităţilor din România, sunt prevăzute sume prealocate pentru fiecare localitate. Astfel, prin Programul Naţional de Investiţii ”Anghel Saligny”, vor fi alocate cel puţin 140 de milioane de lei pentru fiecare judeţ, minimum 4 milioane pentru fiecare comună şi cel puţin 7 milioane de lei pentru fiecare oraş.

De asemenea, pentru fiecare municipiu vor fi alocate minimum 10 milioane de lei şi cel puţin 43 de milioane de lei pentru reşedinţele de judeţ. Fiecare sector al municipiului Bucureşti poate accesa fonduri în valoare de cel puţin 35 de milioane de lei pentru proiecte prin Programul Naţional de Investiţii ”Anghel Saligny”".

”Primăriile pot depune proiectele începând de azi; recomand tuturor să elaboreze proiecte bine gândite, argumentate profesional, care răspund nevoilor comunităţilor locale”, a precizat ministrul Cseke Attila.

Fondurile alocate vor fi destinate construcţiei a 12.000 km de reţele de alimentare cu apă şi canalizare construite/extinse, 700.000 de branşamente individuale la sistem de alimentare cu apă/racorduri individuale la sistem de canalizare, construcţia sau modernizarea a 2.000 km de drumuri judeţene şi variante ocolitoare şi 3.000 km de drumuri comunale.

Cererile de finanţare se pot depune în 45 de zile, respectiv până la data de 8 noiembrie 2021, atât electronic, pe platforma pusă la dispoziţie de MDLPA, cât şi fizic, însă doar cu programare prealabilă în aceeaşi platformă digitală menţionată mai sus.

Normele metodologice pentru punerea în aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 95/2021 pentru aprobarea Programului Naţional de Investiţii "Anghel Saligny", pentru categoriile de investiţii prevăzute la art. 4 alin. (1) lit. a) – d) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 95/2021 au fost publicate miercuri în Monitorul Oficial.

Conform metodologiei de aplicare, vor fi luate în considerare datele demografice, bugetele primăriilor, numărul de obiective aflate în derulare pe fiecare judeţ din totalul investiţiilor aflate în derulare la nivel naţional, sau necesarul de fonduri pentru finalizarea obiectivelor de investiţii începute şi nefinalizate, sau indicatorii statistici.

”Toate aceste date ne vor determina să alocăm bani în mod transparent şi echilibrat pentru proiecte în toată ţara”, a adăugat ministrul.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Ursula von der Leyen anunță deblocarea unor importante fonduri europene pentru Polonia: ”Eforturile voastre sunt importante”
Ursula von der Leyen anunță deblocarea unor importante fonduri europene pentru Polonia: ”Eforturile voastre sunt importante”
Preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen a anunţat, la Varşovia, deblocarea viitoare a unor fonduri europene destinate Poloniei, o recunoaştere a eforturilor noului Guvern...
Horoscop zilnic. Sâmbătă, 24 februarie. Zodia care va începe să culeagă roadele eforturilor depuse
Horoscop zilnic. Sâmbătă, 24 februarie. Zodia care va începe să culeagă roadele eforturilor depuse
Astrele au pregătit noi provocări pentru zodii, unele fiind mai norocoase, iar altele mai puțin. Toate previziunile despre dragoste, bani sau job, în horoscopul zilnic. Berbec: In plan...
#programul anghel saligny, #bani, #alesi locali, #bani guvern, #primarie , #stiri politice