Proiectul de hotarare initiat de fractiunea Partidului Civic Maghiar (PCM), privind organizarea referendumului local, in data de 30 noiembrie 2008, a fost afisat pe site-ul Primariei Sfantu Gheorghe. Cu alte cuvinte, pagina de internet a unei institutii romanesti promoveaza o initiativa de autonomie a Tinutului Secuiesc.
Teoretic, cetatenii sunt invitati sa isi exprime parerea in legatura cu acest subiect pana in data de 25 septembrie, prin e-mail sau la sediul primariei, la departamentul Relatii cu Publicul.
In cadrul referendumului, cetatenii municipiului Sfantu Gheorghe vor fi consultati in legatura cu modificarea limitelor teritoriale ale judetului Covasna si infiintarea unei noi unitati administrativ-teritoriale cu denumirea "Tinutul Secuiesc" ("Szekelyfold").
Pana atunci, in conformitate cu prevederile Legii nr. 52/2003, privind transparenta decizionala in administratie publica, Primaria Sfantu Gheorghe a afisat pe site-ul sau proiectul privind referendumul oficial al autonomiei.
In cazul in care legalitatea proiectului nu este atacata, acesta va fi trecut prin comisiile de specialitate, iar daca ajunge in consiliu, ar putea trece cu o majoritate simpla a voturilor consilierilor locali. Din cei 21, noua sunt ai PCM, opt ai UDMR, trei ai Aliantei Romanesti si un independent.
Proiectul promite ca autonomia regiunii nu ar afecta integritatea teritoriala si suveranitatea statului roman, dar si egalitatea deplina pentru toti cetateni.
"In conformitate cu prezentul Statut de autonomie si in concordanta cu legile statului, autonomia Tinutului Secuiesc se refera la toti cetatenii romani cu domiciliul stabil intr-una din localitatile Tinutului Secuiesc", se arata in document.
Proiectul prevede ca, in Tinutul Secuiesc, limba maghiara va avea acelasi statut ca si limba oficiala a statului, iar functionarii publici vor trebui sa cunoasca, pe langa limba oficiala a statului, si limba maghiara.