Cine sunt potentialii noi sefi ai TVR si Radioului Public. Un fost producator BBC si o jurnalista acuzata de fake news

Marti, 11 Mai 2021, ora 14:35
7936 citiri
Cine sunt potentialii noi sefi ai TVR si Radioului Public. Un fost producator BBC si o jurnalista acuzata de fake news
Liviu Popescu si Ramona Saseanu, propusi pentru sefia Radioului Public, respectiv TVR FOTO Facebook

Dupa mai multe saptamani de negocieri si lupte pe functiile de conducere, coalitia de guvernare a decis ca marti, 11 mai, sa respinga rapoartele de activitate ale Societatii Romane de Televiziune (SRTv) si Societatii Romane de Radio difuziune (SRR) pe anii 2017, 2018 si 2019), intr-o sedinta de plen comun a Parlamentului. Odata cu asta ar urma si deblocarea activitatii CNA, urmand a fi numite in functie mai multe persoane.

Plenul comun pentru revocarea sefilor TVR si a Radioului Public a fost anulat in repetate randuri in ultimele patru saptamani, pe baza neintelegerilor si a diferitelor conflicte din coalitie.

Negocierile pentru sefia celor doua institutii au inceput initial in luna februarie. Cu toate acestea, liderii coalitiei nu s-au inteles cum sa-si imparta functiile de conducere in cele doua institutii, astfel incat au decis mai apoi sa modifice legea si sa infiinteze alte doua structuri de sefie. Concret, TVR si SRR vor avea cate doi sefi.

Plenul reunit al Parlamentului, anulat de mai multe ori

Pe 8 aprilie, comisiile parlamentare pentru cultura respingeau rapoartele de activitate ale TVR si Radioului Public pe anii 2017, 2018 si 2019, reprezentand atunci primul pas concret pentru demiterea Doinei Gradea si a lui Georgica Severin din functiile de presedinte-director general in cele doua institutii.

Potrivit agendei, urmatorul pas era convocarea unui plen reunit in care sa se voteze revocarea din functie a celor doi. Saptamana urmatoare insa, coalitia s-a aflat pe un butoi de pulbere dupa ce premierul Florin Citu a anuntat ca il revoca din functia de ministru al Sanatatii pe Vlad Voiculescu, asa ca, plenul reunit era anulat.

"Saptamana viitoare va fi un plen comun, cel mai probabil marti, vom consulta liderii de grup si vom stabili saptamana viitoare data plenului. E un plen in care trebuie sa finalizam procedurile de constituire a grupurilor parlamentare de prietenie, s-a luat decizia introducerii pe ordinea de zi a sedintei Camerelor reunite si constituirea Grupului Pro America", a declarat presedintele Camerei Deputatilor Ludovic Orban, pe 20 aprilie, dupa ce situatia din coalitie parea ca se linisteste.

Cu toate astea, plenul reunit avea sa fie anulat de mai multe ori, pe baza neintelegerilor din coalitie asupra impartelii celor doua functii de conduceri din TVR si Radioul Public. Potrivit unor surse politice, UDMR s-a plans de faptul ca daca sunt demise conducerile TVR si SRR, doar PNL si USR-PLUS s-ar alege cu o functie de sef interimar, intrucat ar mai dura inca cateva luni pana ar intra in vigoare legea care ar sparge in doua functiile de conducere. Totodata, desi USR-PLUS avea pregatit un candidat pentru sefia Radioului Public, PNL inca isi cauta un candidat.

Propunerea PNL, interviuri cu o vrajitoare si acuze de fake news

Luni, 10 aprilie, presedintele Ludovic Orban anunta in sedinta conducerii PNL ca sefia interimara a TVR va fi preluata de catre Ramona Saseanu, jurnalista la TVR Craiova, conform unor surse citate de Ziare.com.

Potrivit descrierii de pe site-ul TVR Craiova, Ramona Saseanu este prezentatoare la televiziunea mentionata, si a facut studiile de licenta la Facultatea de Drept si Administratie Publica iar mai apoi la Facultatea de Stiinte Economice din cadrul Universitatii din Craiova. Mai tarziu si-a completat studiile de master la Facultatea de Jurnalism si Stiinte ale Comunicarii de la Universitatea Bucuresti, si a ajuns sa lucreze in presa inca din 1995, la un post de radio din Craiova.

Trei ani mai tarziu, aceasta se muta in Bucuresti si lucreaza ca reporter pentru ProTV, iar mai apoi corespondent de stiri pentru zona Olteniei. In 2001 se angajeaza la TVR Craiova, unde este redactor si realizatoare a unei emisiuni de sanatate.

In 2015, aceasta apare intr-un interviu pentru TVR 3, luate unei ghicitoare care dezlega cununii si descanta de deochi in vertelnita. Dialogul o are ca protagonista pe "Vrajitoarea Elena", o ghicitoare care, cateva luni mai tarziu, era vizate de un dosar penal pentru santaj si inselaciune, arata presa locala.

Totodata, jurnalistii locali au mai scris ca Ramona Saseanu a intrat intr-un conflict direct cu liderii PSD din judet. Concret, TVR Craiova a transmis in direct, inaugurarea drumului expres Criova-Pitesti, la fata locului fiind prezenti atunci Liviu Dragnea, Olguta Vasilescu si Claudiu Manda. Candidatul PNL pentru sefia TVR a publicat atunci, pe pagina personala de Facebook, o fotografie cu locul unde se desfasurase inaugurarea si relata ca la o zi dupa eveniment, disparusera toate utilajele, chiar si bordurile iar locul era pustiu.

TVR Craiova a transmis ulterior un comunicat in care preciza ca se delimiteaza de "informatiile false" postate de Saseanu, desi aceasta postase de pe contul personal.

Propunerea USR-PLUS

De cealalta parte, Birourile Nationale ale USR si PLUS au decis in urma cu cateva saptamani, sa sprijine candidatura lui Liviu Popescu pentru postul de director al Radioului Public.

"Mandatul domnului Popescu va fi acela de a intari misiunea publica a radioului de stat atat din punct de vedere administrativ si managerial, cat si din punct de vedere editorial, astfel incat categorii cat mai largi de public sa se simta reprezentate in productia SRR. Eforturile sale vor viza inclusiv adaptarea rapida a productiei SRR la mediile digitale", arata USR-PLUS, intr-un comunicat de presa.

Fost producator BBC Romania si TVR, Popescu declara pentru G4Media ca "daca este nevoie de experienta mea editoriala si manageriala pentru a aduce niste institutii media publice in prezent, stiu, pot si vreau sa fac acest lucru".

Cu o experienta de 17 ani in media, Popescu a fost producator BBC Romania la Londra intre 1999 - 2002, dupa care a lucrat ca editor de stiri la Prima TV, Realitatea si Televiziunea Publica. La TVR a fost timp de un an de zile redactor-sef, iar ulterior s-a ocupat de procesul de digitalizare a stirilor din televiziunea publica. In prezent, Liviu Popescu activeaza in mediul privat, avand o firma de consultanta in comunicare strategica.

Un alt nume intrat in competitie a fost cel al lui Gabriel Basarabescu, propus in interiorul Aliantei USR-PLUS de catre aripa Ciolos. Basarabescu este si in prezent membru in Consiliul de Administratie al SRR, fiind reprezentantul angajatilor. Fost conducere a SRR, propusa tot de catre PSD, l-a acuzat in trecut pe Basarabescu de "cenzura, derapaje si presiuni". Totodata, in 2016, Basarabescu era criticat de fosta conducere a Radioului pentru durata unui interviu cu premierul de atunci, Dacian Ciolos, prezent de altfel in repetate randuri in matinalul lui Basarabescu.

Activitatea CNA, blocata de mai bine de trei luni

Votul din plenul reunit al Parlamentului privind revocarea sefilor TVR si SRR afecteaza si CNA, institutie a carei activitate este blocata de mai bine de trei luni. Desi pe 26 aprilie erau validate patru mandate, votul pentru numirea lor nu a mai avut loc. Initial, planul liderilor din coalitie era mandatarea sa aiba loc in aceeasi zi, pe 26 aprilie, insa au amanat pentru a da in acelasi timp si votul pentru demiterea conducerilot TVR si Radio Romania.

Activitatea CNA ramane blocata, intrucat legea de functionare prevede ca, pentru a putea fi tinuta o sedinta, trebuie sa fie prezenti cel putin opt persoane. Iar pentru a adopta o decizie, sunt necesare cel putin sase voturi (jumatate plus unu din numarul total de membi CNA). In urma celor patru numiri, PNL, USR-PLUS si UDMR vor detine majoritate in CNA.

Ziare.com a scris saptamana trecuta despre cei patru candidati la CNA, votati de catre comisiile de specialitate, printre ei regasindu-se si nume controversate. Unul dintre acestea este deputatul Ionel Paler, propus din partea Guvernului, a carui activitate nu demonstreaza ca ar avea competente de materie in etica audio-vizualului. In 2011, Palar intra in atentia presei dupa ce o investigatie DIICOT a dezvaluit ca liberalul a beneficiat de serviciile sexuale ale unor prostituate din reteaua Andreei Marta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cât de mare e pierderea financiară la TVR, cu un buget de 100 de milioane de euro. Câți bani s-au dus pe salariile angajaților
Cât de mare e pierderea financiară la TVR, cu un buget de 100 de milioane de euro. Câți bani s-au dus pe salariile angajaților
Postul public de televiziune (TVR) a ieşit în pierdere financiară în anul 2023, potrivit raportului de activitate al instituţiei publice, depus recent la Parlament. Conform...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#TVR, #sefia TVR, #Televiziunea Romana conducere, #SRR SRTV conducere, #radioul public , #stiri politice
Comentarii
Poza eu-ca
eu-ca
rank 5
Nu au voie. USRI-stii au protestations la fel. De nr de decease VeVe