Alianta USR-PLUS a stabilit, miercuri, 27 ianuarie, o serie de propuneri pentru conducerea agentiilor guvernamentale, dar si pentru secretarii de stat din cadrul guvernului, se arata intr-un comunicat de presa transmis de conducerea aliantei.
Astfel, USR-PLUS a desemnat
persoanele care ar urma sa ocupe functii de secretari de stat in Ministerul Afacerilor Interne, in Ministerul Agriculturii, in Ministerul Mediului, dar si in Ministerul Sanatatii.
Alianta a nominalizat persoanele care vor conduce Institutul National de Administratie, Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni, Agentia Nationala a Functionarilor Publici, Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului, Agentia Nationala pentru Protectia Mediului sau Autoritatea competenta de reglementare a Operatiunilor Petroliere Offshore la Marea Neagra.
Irina Alexe, secretar de stat in MAI
Pentru functia de secretar de stat in Ministerul Afacerilor Interne a fost propusa Irina Alexe. Potrivit comunicatului, Alexe este membru PLUS si are o experienta indelungata juridica si administrativa. Absolventa a Facultatii de Drept a Academiei de Politie "Alexandru Ioan Cuza", a fost ofiter timp de 20 de ani in structura centrala a Ministerului Afacerilor Interne.
In ultimii zece ani ai carierei a facut parte din conducerea ministerului. In anul 2016, in calitate de secretar de stat, a coordonat organizarea sedintelor Guvernului, institutiile prefectului si procesul de organizare a alegerilor. Dupa anul 2018 a coordonat dezvoltarea in teritoriu a PLUS si a contribuit in mod direct la derularea legala a campaniilor electorale ale PLUS ori ale Aliantei USR PLUS.
Liviu Malureanu a fost propus pentru functia de
presedinte al Agentiei Functionarilor Publici. De profesie auditor, a lucrat in una dintre cele mai mari companii de profil din lume si a coordonat echipe internationale din Europa de Est, Orientul Mijlociu si Asia. In 2016 a devenit
consilier local in Sectorul 3 din partea USR, luptand pentru
transparentizarea cheltuielilor si a modului de a lua decizii, se precizeaza in comunicatul USR-PLUS.
George Garbacea a fost nominalizat pentru conducerea Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului. Activeaza de peste 14 ani in domeniul Mediului si s-a ocupat de monitorizarea padurilor din Romania, in cadrul Inventarului Forestier National al Romaniei. Acesta activeaza, de asemenea, in doua
ONG-uri tot in domeniul mediului - Societatea de Silvicultura si Societatea de Geofizica Aplicata din Romania. Este membru USR din 2018 si s-a implicat in elaborarea programului de guvernare.
Corina Licea, la conducerea Institutului National de Administratie
La conducerea Institutului National de Administratie a fost propusa
Corina Licea, care are peste 20 de ani de experienta in resurse umane in Romania si in Marea Britanie, la multinationale si companii romanesti. A fost consultant pentru Banca Mondiala in formarea personalului din administratia publica.
Oana Ursache ar urma sa devina presedinte al Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni. Aceasta a fost Coordonator Regional Diaspora, responsabil BN Diaspora si lector universitar. Conform USR-PLUS,
Oana Ursache are disponibilitate si proiecte de comunicare si implicare a romanilor din diaspora, capacitate de comunicare si empatie cu categorii sociale diverse.
Presedintia Autoritatii pentru Administrarea Activelor Statului ar urma sa fie preluata de
Catalin Stancu, de profesie inginer, absolvent al Universitatii Politehnice din Bucuresti. Imediat dupa terminarea facultatii, acesta a devenit antreprenor si a administrat afaceri in mai multe domenii de activitate, de la comert la dezvoltare imobiliara, pana in anul 2019, cand a decis sa se implice in politica si a fondat filiala USR Braila.
Raul Pop, secretar de stat in Ministerul Mediului
Gabriela Dan Unterseth a fost propusa pentru sefia Autoritatii competente de reglementare a Operatiunilor Petroliere Offshore la Marea Neagra (ACROPO). Este absolventa a Facultatii de Geologie din Bucuresti, cu studii de masterat si doctorat in Franta. Are o experienta de 14 ani de munca la cea mai mare companie de investigatii marine din lume, Fugro, unde a ocupat diverse posturi si s-a implicat in proiecte internationale de infrastructura submarina. S-a implicat inca din 2016 in sustinerea USR si ulterior a devenit membru USR.
In ceea ce priveste functiile de secretar de stat, USR-PLUS a decis ca Raul Pop va ocupa fotoliul de secretar de stat la Ministerul Mediului. Coordonator regional Sud-Muntenia, expert la Comisia Nationala de Politici si Programe (CNPP) in Grupul de Lucru mediu, contributor la programul de guvernare, Pop a fost secretar de stat si consilier tehnic al ministrului in cadrul Ministerului Mediului, consultant in managementul deseurilor, dezvoltare durabila, economie circulara si eficienta energetica.
Alianta il propune pe
George Catean secretar de stat la Ministerul Agriculturii. Aceste este fermier din Brasov, coordonatorul retelei de dezvoltare rurala din cadrul PLUS, coordonator regional Centru si membru al Biroului National PLUS, candidat USR PLUS la
Senat. Alaturi de el, in cabinet va activa Nina Talvar, expert senior agricultura, fost coordonator regional Sud Muntenia si membru CNPP.
Monica Althamer, secretar de stat in Ministerul Sanatatii
La Ministerul Sanatatii, USR-PLUS le propune in functii de secretar de stat pe activista Monica Althamer si pe medicul Ioana Mihaila, aceasta urmand sa se alature medicului Andreea Moldovan, care si-a preluat deja postul de secretar de stat in acelasi
minister.
Monica Althamer este activist public pentru drepturile pacientilor, navigator medical pentru pacienti diagnosticati cu afectiuni grave (afectiuni oncologice, arsuri severe). Ea a reprezentat pacientii si din postul de secretar de stat in Ministerul Sanatatii in perioada iulie 2016 - ianuarie 2017.
A contribuit la initierea normativelor privind drepturile pacientilor, precum si la normativele referitoare la gestionarea situatiei pacientilor cu arsuri severe. Absolventa a Facultatii de Litere, Filosofie si Istorie Timisoara, Monica Althamer are experienta in sistemul bancar, telecomunicatii, comunicare, administratie publica si in sectorul nonguvernamental, in organizatii care sustin pacientii diagnosticati cu afectiuni grave.
Ioana Mihaila, care a fost presedinte PLUS Bihor, este medic endocrinolog. Ea a infiintat, impreuna cu sotul sau, tot medic, o clinica privata in Oradea. Odata cu fondarea PLUS, a vrut sa se implice in politica si, dupa doi ani, a devenit nu doar presedintele organizatiei judetene Bihor, ci si candidat la Primaria Oradea al Aliantei USR-PLUS. Ea a fost parte din celula de criza PLUS COVID si a contribuit la programul de guvernare USR-PLUS la capitolul dedicat managementului crizei COVID-19.
Guvernul aloca bani pentru a carpi spitalele romanesti. Cati bani vor fi alocati pentru investiile in unitatile sanitare