Protest de amploare anti-vaccin în Piața Victoriei. Câteva mii de persoane, alături de liderul AUR, au ajuns la Cotroceni

Sambata, 02 Octombrie 2021, ora 20:31
12570 citiri
Protest de amploare anti-vaccin în Piața Victoriei. Câteva mii de persoane, alături de liderul AUR, au ajuns la Cotroceni

Circa 10.000 de persoane protestează sâmbătă seară în Piața Victoriei față de introducerea restricțiilor anti-COVID dar și față de vaccinare în general. Au fost ținute discursuri anti-UE de către liderii AUR. Protestele au început în jurul orei 17.00, inițial două proteste separate, unul organizat de liderii AUR în Piața Universității, iar în jurul orei 20.00 cele două grupuri s-au unit în fața clădirii guvernului.

UPDATE 22.00: Protestatarii au ajuns la Cotroceni, acolo unde foarte mulți jandarmi au făcut un cordon pentru a-i ține la distanță. Se strigă „Ieși afară, Javră ordinară!”. Iohannis este plecat din țară.

Protestatarii au plecat din Piața Victoriei

UPDATE 21.30 Numărul protestatarilor din Piața Victoriei începe să scadă.

3.000 de persoane au plecat spre Palatul Cotroceni, de pe Calea Victoriei au intrat pe Bulevardul Regina Elisabeta.

UPDATE 20.48 O parte dintre manifestanți au rămas în Piața Victoriei, ceilalți au plecat în marș pe Calea Victoriei, în frunte cu membrii AUR și George Simion.

Cele mai multe dintre mesajele afișate de protestatari sunt împotriva restricțiilor antiCOVID.

Sunt și pancarte împotriva guvernării PNL, împotriva premierului Cîțu sau a președintelui Klaus Iohannis.

Deși jandarmii au format un cordon și țin oamenii departe de guvern inclusiv prin garduri, circulația rutieră tot a fost oprita prin fața Guvernului.

UPDATE 20.09 Protestele s-au unit. Coloana de manifestanți care a plecat din Piața Universității a ajuns la Victoriei. În total circa 7-8.000 de persoane protestează în fața Guvernului.

În Piața Victoriei manifestanţii continuă să scandeze împotriva Guvernului, împotriva vaccinării şi a certificatului verde.

Jandarmii au transmis că numărul maxim admis de participanţi la astfel de manifestări este de 100, însă în piaţă sunt pste 10.000 de oameni. Forţele de ordine au transmis că până în prezent nu s-au înregistrat incidente.

Transmisiunile live pe Facebook făcute de Diana Șoșoacă și George Simion în timpul protestelor de la Victoriei respectiv Universitate s-au viralizat foarte rapid.

În doar două ore, live-ul senatoarei ex-AUR a strâns peste 33.000 de aprecieri, 21.000 de comentarii și 27.000 de distribuiri. În același interval de timp, George Simion a strâns peste 36.000 de aprecieri, 29.000 comentarii și 56.000 de distribuiri, scrie g4media.

UPDATE 19.35: Și fostul ministru al Justiției în cabinetul Cioloș, Raluca Prună, a comentat amploarea acestui protest subliniind declarațiile medicului Adrian Marinescu care a subliniat că în ATI sunt acum 30 de pacienți ce se luptă să supraviețuiască.

„Care este probabilitatea ca la un miting spontan fiecare al doilea manifestant sa aiba aceeasi steag?

Despre ratiunea acestor proteste nu stiu sa spun nimic pentru ca nu inteleg deloc. In timp ce dr Marinescu de la Bals declara ca la camera de garda erau 30 de persoane care ar trebui internate si nu sunt locuri in spital, manifestantii blocau traficul. Intr-un fel trebuie notata credinta manifestantilor ca nu se vor infecta, desi stau umar la umar, fara masca, intr-un oras care a trecut intr-o saptamana de la 4,1 la 8,2 infectari la mia de locuitori. Daca ar fi consecventi ar refuza sa apeleze la sistemul de sanatate daca totusi se infecteaza.

Vaccinati-va, iar daca nu vreti nu blocati va rog convietuirea in conditii de siguranta”, a scris ea pe Facebook.

UPDATE 19.20: Victoria Stoiciu, analist politic, este de părere că de vină pentru această mișcare anti-vaccin sunt autoritățile și subliniază că cei de la AUR vor capitaliza electoral la maxim această mișcare.

„Eu m-am vaccinat, dar mă duc la protest. M-am vaccinat, chiar dacă nu eram sigur că vaccinul nu va avea efecte adverse, nevastă-mea a avut febră o săptămână după prima doză. Eu mi-am zis - mai bine mor eu, decât să moară o mie. Chiar dacă mor de la vaccin, dar să trăiască restul, aștia tinerii, nepoții, copii. Ștefan cel Mare, Mihai Viteazu, fiecare s-a sacrificat, a făcut ceva pentru țară, eu nu pot să fac un vaccin? Dar la protest diseară mă duc. Nu se poate așa ceva, au crescut prețurile, nu ne mai ajung banii, e dezastru, PNL-ul face congres și pe noi ne închide, nu mai merge așa”.

Asta mi-a spus șoferul de taxi azi. Mai știu și alții care au mers, unii vaccinați.

Sunt peste 6000 de oameni la protest. E prea ușor să punem pe toți eticheta de anti-vaxeri și nebuni. Motivele furiei sunt reale, sută la sută reale - nepăsarea și inconștiența Guvernului ne-au adus aici.

Da, furia asta e capitalizată de AUR, că atât s-a putut. Restul forțelor politice sunt prea prinse cu împărțitul ciolanului sau frecatul mentei”, a scris ea pe Facebook.

UPDATE 18.20: Protestatarii din Piața Universității au plecat în marș spre Piața Victoriei unde vor sa facă joncțiunea cu ceilalți protestatari. Acolo se află și fosta senatoare Diana Șoșoacă dar și actorul Dan Puric.

Potrivit G4media, unii protestatari de la protestul AUR din Piața Universității au afișat imagini cu steaua lui David, comparând soarta nevaccinaților cu cea a evreilor care erau stigmatizați și uciși de regimul dictatorului nazist Adolf Hitler.

Numărul protestatarilor a ajuns la aproape 6.000.

Sociologul Claudiu Tufiș a criticat lipsa de reacție a autorităților care în ultima vreme au trecut în plan secund campania de vaccinare.

”Suntem foarte mulţi şi încă nu suntem toţi. Suntem foarte mulţi oameni, veniţi alături de noi! Aşa cum am promis am făcut un miting extrem de mare pentru a-l da jos pe Cîţu”, a afirmat liderul AUR, George Simion.

”Hoţii”, ”Libertate”, ”Demisia” scandează protestatarii.

”Iohannis să audă mesajul nostru, să dea jos Guvernul ăsta ticălos”, a transmis unul dintre protestatari.

Manifestanţii au steaguri, vuvuzele, fluiere, dar nu poartă mască de protecţie şi nici distanţa între ei.

UPDATE 18.00: Numărul protestatarilor a trecut de 4.000, potrivit Digi24, iar în Piața Universității liderii AUR țin discursuri patriotice și anti-UE.

Știrea inițială: Două proteste au loc, sâmbătă, în Bucureşti, faţă de restricţiile impuse de autorităţi şi faţă de introducerea certificatului verde. În Piaţa Victoriei s-au strâns câteva sute de persoane are au steaguri tricolore şi reclamă dictatura medicală, cerând libertate. Protestatarii au intonat Imnul. În piaţă sunt mame cu copii în braţe, fără a fi păstrată distanţa şi fără ca cineva să poarte mască de protecţie. În Piaţa Universităţii protestul este organizat de AUR.

”Avem imunitate, fără paşpoarte”, ”Libertate”, ”Nu forţaţi, nu ne vaccinaţi” - strigă protestatarii care cer renunţarea la certificatul verde şi nu vor impunerea vacinării, susţinând că aceasta nu este o soluţie.

Liderul AUR transmiste live de la protestul din Piața Universității:

Peste 2000 de persoane s-au strâns la protestul AUR din Piața Victoriei. La manifestație participă și copii, iar protestatarii au steaguri și vuvuzele și nu poartă mască. Mai multe autocare au ajuns în Piața Constituției și altele continuă să vină.

Oamenii protestează împotriva restricțiilor COVID-19 și a certificatelor verzi.

Sâmbătă, 2 octombrie, Capitala a atins o rată de infectare record, de 8,28 cazuri la o mie de locuitori, iar numărul cazurilor de COVID-19 a ajuns la 12.590.

Co-fondatorul AUR a promovat protestul de sâmbătă, atât pe rețelele de socializare, cât și pe stradă: săptămâna trecută a împărțit fluturași pe terasele din Centrul Vechi pentru a invita lumea la protest.

"De la primele ore ale dimineții, din cele mai îndepărtate județe, români liberi au pornit spre Capitală: ne vedem la ora 17:00 la Universitate", a scris acesta pe Facebook, sâmbătă la prânz.

În transmisia live de pe pagina sa de pe Facebook, George Simion a spus că, dacă la congresul PNL au participat 5.000 de oameni, atunci și AUR poate să facă peste o săptămână un protest cu 5.000 de participanți.

Sute de oameni vin spre Capitală pentru protestul față de introducerea certificatului de vaccinare.

Protestatarii au transmis care le sunt revendicările:

1) Solicităm autorităţilor renunţarea urgentă şi definitivă la folosirea “certificatului verde” Covid pe teritoriul României.

2) Cerem ridicarea imediată a stării de alertă, care a fost prelungită în mod nejustificat şi nefundamentat din luna mai 2020 până în prezent, asigurând un cadru propice pentru numeroase abuzuri ale autorităţilor şi încălcări de drepturi ale cetăţenilor, care trebuie să înceteze.

3) Solicităm autorităţilor oprirea tuturor măsurilor de segregare a populaţiei României pe criterii medico-sanitare.

4) Solicităm autorităţilor renunţarea la orice formă de impunere directă sau indirectă a vaccinării obligatorii de orice tip.

5) Solicităm autorităţilor să promoveze şi să permită utilizarea tratamentelor medicamentoase dovedite eficiente în stadiile timpurii ale infecţiei cu Sars-Cov2, pentru evitarea supraaglomerării spitalelor.

6) Solicităm autorităţilor oprirea tuturor măsurilor abuzive şi discrimitatorii la adresa unor categorii profesionale (cadre medicale, personal MAI, personal ISU, cadre didactice, studenţi, etc).

7) Solicităm menţinerea deschise, cu prezenţă fizică, a tuturor unităţilor de învăţământ, de la cel preşcolar până la cel universitar, fără mască obligatorie, fără constrângeri de niciun fel (testare obligatorie pentru elevi şi studenţi, certificat verde pentru profesori, etc).

Solicităm autorităţilor renunţarea imediată la măsurile restrictive, dovedite inutile şi ineficiente, care afectează activitatea unor sectoare întregi din economie, atât la nivelul angajatorilor, cât şi al angajaţilor.

9) Solicităm autorităţilor să asigure accesul nediscriminatoriu la servicii de sănătate al tuturor cetăţenilor, fără a transforma spitale întregi în unităţi dedicate covid - măsura care duce la creşterea dramatica a mortalităţii în rândul pacienţilor care suferă de alte afecţiuni grave, acute sau cronice.

10) Solicităm autorităţilor reglementarea strictă şi plafonarea urgentă a preţurilor la energie şi gaze, a căror creştere explozivă poate afecta serios nivelul de trai al multor cetăţeni Români, pe fondul inflaţiei, crizei economice, şi apropierii sezonului friguros.

11) Solicităm Guvernului României şi tuturor autorităţilor statului Român sa înceteze adoptarea şi aplicarea unor măsuri şi restricţii abuzive şi nelegale, care, sub pretextul pandemiei, încalcă Constituţia României si drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor Români.

12) Solicităm cu fermitate ca cele trei puteri din stat (Executivă, Legislativă şi Judecătorească) să respecte Constituţia României şi să îşi respecte cu stricteţe toate atribuţiile, responsabilităţile şi regulamentele specifice de funcţionare.

Protestul este organizat de Asociaţia Calea Neamului, Asociaţia NEAMUNIT, Asociaţia Alianţa Părinţilor, Grupul Civic Starea de Libertate şi Grupul Civic Legitimă Apărare.

De la ora 17.00, în Piaţa Universităţii este programat protestul AUR, având aceleaşi revendicări.

Citeste si:
Revista Nature publică un studiu despre partidul AUR: „Ideologia de bază a partidului, o amenințare mare asupra democrației”
Revista Nature publică un studiu despre partidul AUR: „Ideologia de bază a partidului, o amenințare mare asupra democrației”
Doi cercetători români au publicat în presigioasa revistă Nature un studiu despre partidul AUR, menționând că „și-a făcut campanie într-un mod insidos, atât pe rețelele de...
Româncele au acaparat podiumul la Europeanul de tenis de masă. Bernadette Szocs a luat aurul
Româncele au acaparat podiumul la Europeanul de tenis de masă. Bernadette Szocs a luat aurul
Echipa Bernadette Szocs/Sofia Polcanova (România/Austria) a câştigat, joi, proba de dublu feminin din cadrul Campionatului European individual de seniori la tenis de masă, competiţie care se...